Találkoztál már Budapest utcáin a trendi, falra ragasztott babákkal? Most megtudhatod, ki készíti őket

Kaia Gerber Karl Lagerfeld táskával, McKenna önelfogadást hirdető pólóban, Mia Wallace és Vincent Vega pedig Chanelben pózol. Aki gyakran mászkál a fővárosban, az minden bizonnyal jól ismeri Miss KK falra ragasztott babáit. A streetart művész egyedi stílusában egyszerre van jelen divat iránti rajongása, ironikus és humoros gondolkodásmódja és popkulturális érdeklődése. Vele beszélgettünk.

Kezdjük a legelején. Már kiskorodtól kezdve egyértelmű volt a művészi pálya? Miről álmodoztál gyerekként?
Igen, mindig tudtam, hogy kreatív munkával szeretnék pénzt keresni. Persze a munka általában nem kívánságműsor, úgyhogy voltam eladó, recepciós és dolgoztam repülőtéren is. Én voltam, aki elveszi a folyadékot, krémet, italt. Ez a munka nem fizetett túl jól, ezért sokszor úgy finanszíroztam a baba nyomtatást, hogy az elvett tokaji aszút vagy whiskey-t adtam a nyomdásznak.
A 20-as éveim közepéig a munkára csak kötelező pénzkeresetként tekintettem. Boldog voltam eladóként is, nem túl kedves főnökkel. Mert amikor hazamentem munka után, ki tudtam élni a kreativitásomat és csak ez érdekelt. Aztán 25 körül rájöttem, hogy lehet karriert csinálni abból is, amit szeret az ember. Lehetséges olyan munkát végezni, amit valóban szeretsz is.

Bár a többség a graffitire asszociál a street-art hallatán, te egy egészen más vonalon törtél fel. Honnan eredeztethetők a babák? Sosem akartál festeni?

Mindig is szerettem volna street arttal, graffiti-vel, bármi féle utcai művészettel foglalkozni, teljesen elvarázsolt az illegalitása és hogy mindenhol ott van. A graffitit imádom és tisztelem, de nem vagyok jó benne, mást akartam csinálni, valami olyat, amit csak én tudok. És aminek köze van a divathoz.

A stílusod összetéveszthetetlen, minden babáról lerí, hogy te készítetted. De mitől lesz valami igazán "Miss KK-s"?

Minden babán van egy üzenet. Néha vicces, néha flegma, néha meg csak valami kis egyszerű hülyeség.

Hogy kell elképzelni egy éjszakai, titkos street-art akciót? Sosem kaptak el ragasztás közben?
Télen, amikor 7 körül van napfelkelte, szeretek korán reggel menni. 5-6 között.
Nyáron pedig éjfél körül. Előre kinézem a helyszíneket, egyszerre 3-4 helyre megyek, amik közel vannak egymáshoz, kb 1 óra alatt megvagyok. Még sosem kaptak el.

Pár éve új fordulatot vett az életed: a Sugarbirdnél helyezkedtél el grafikusként. Azt már több helyen is említetted, hogy mindig is érdekelt a divat, de hogy kerültél kapcsolatba ezzel a céggel?
10 éve a Glamour magazinban megjelent egy melléklet, amit én illusztráltam babákkal. Itt látott Hédi először, ezután kollaboráltunk egy 'Mutasd a városod' kampányon, amin különböző magyar városok és babák voltak. Aztán 2013 körül annyira megutáltam az akkori munkámat, hogy felmondtam és felhívtam Hédit, hogy van-e nála grafikus állás. És itt indult a Sugarbird karrierem mindenféle szakmai tapasztalat nélkül.

Hogy fér meg egymás mellett a nappali "civil" munka, és az éjszakai illegális hobbi?
Reggeli késések árán! De szerencsére szeretnek és megbecsülnek a munkahelyemen, ezért ilyen apróságot elnéznek. Nem a munka mennyisége számít, hanem a minősége.

Mi volt az elmúlt időszak legérdekesebb munkád?
A Basic Collection nevű bútor cég felkért 10 magyar művészt, hogy 1-1 széküket alakítsák saját stílusukra. Az én koncepcióm az volt, hogy a babákon lévő üzeneteket textilre printeltem, és ebből a Sugarbird varrónői varrtak lapozható párnahuzatot. Egyébként összesen több mint másfélmillió forint gyűlt össze a Déméter alapítványnak és ebből fél milliót én és a barátom (@rapa73) értünk el. Övé lett a legdrágább szék, enyém pedig a harmadik legdrágább. Erre nagyon büszke vagyok. Sosem voltam még aukción és eléggé izgultam, de egyszerre hatan is feltették a kezüket az én székemnél, és nagyon gyorsan rálicitáltak egymásra. Zseniális volt.

Hogy képzeled el a jövőd? Milyen álmok várnak még megvalósításra?

Először is legyünk túl ezen a hirtelen bekövetkezett világszintű szörnyűséges helyzeten, lehessen újra dolgozni, sétálni, barátokkal találkozni! Ha ez megvan, akkor nagyon jó volna egy Vogue publikáció, és jó volna minden évben 1 hónapot külföldön tölteni és onnan dolgozni távmunkában.
Bár annyi álmom vált valóra idén is már: Celine Dion Queen kabátban, Jennifer Hudsonnal chateltem, Christy Turlington megosztotta a róla készült babát#8230;

Egy ruhamárka, amiért rajongsz: QUEEN and the gang
Egy popkulturális személyiség, akit inspirálónak tartasz: Melody Ehsani
Egy zene, amit mostanában alkotás közben hallgatsz:
Whitney Houston – I will always love you
Jhene Aiko & Kurupt – Never call me
A kedvenc autóban hallgatós zeném amúgy a Fekete vonattól a Város másik oldalán!
Ez is érdekelhet

Testbeszédük mindent elárul: ilyen valójában Meghan Markle és Harry herceg kapcsolata

Testbeszédük mindent elárul: ilyen valójában Meghan Markle és Harry herceg kapcsolata

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.