Titkos szupermodell-legenda: Shalom Harlow

2013.december.5.

A 90-es évek kétségtelenül a modellekről szóltak, a klipkorszak csúcsán a kifutók szépségeinek népszerűsége a rocksztárokéval vetekedett.

Shalom Harlow a Chanel reklámjában
Shalom Harlow a Chanel reklámjában
Fotó: Chanel

Igaz, hogy két évtized telt el azóta, de annak a korszaknak az ikonjai nem mentek ki a divatból. Szó szerint, hiszen Naomi Campbell csúcsformában bukkan fel a Vogue címlapjain, Cindy Crawford, Claudia Schiffer elnyűhetetlenek. Elle MacPherson még mindig kiérdemli A Test becenevet, és Kate Moss ma is éppen olyan keresett, mint az elmúlt 20 évben bármikor. A szupermodell-generációról talán éppen az mond el a legtöbbet, hogy az igazi kebelcsodákra utazó Playboy Kate Moss-t választotta ünnepi nyuszis lányának.

A divatszakma szezonról-szezonra termeli ki az új modellreménységeket, de ma már olyan fényes karrierről kevesen álmodozhatnak, mint a 90-es évek szépségei. Az emlékezetünkből persze lassacskán kihullanak nevek ebből az időszakból is, és csak néha csodálkozunk rá, hogy milyen fantasztikus modellekért rajongtunk akkoriban. Shalom Harlow mostanában nincs olyan sokat a reflektorfényben, de ha valakit, hát őt érdemes lesz megjegyezünk még a 90-es évek nagyjai közül.

A most 40 éves kanadai szupermodell pályája tökéletesen illusztrálja a 90-es éveket divatvilágát, a modellek lehetőségeit, és egy nagyon szimpatikus alternatívát mutat be arra, hogy miként lehet kezelni a sikert.
Shalom Harlow felfedezésében a The Cure nevű zenekarnak elévülhetetlen érdemei vannak. 1990-ben, Shalom 16 évesen a népszerű együttes torontói koncertjén tombolt, talán éppen a Boys Don´t Cry című számra, amikor egy modellügynök kiszúrta a tömegből. Hogy nem csupán egy átlagos modellalkatú lány volt, arról a visszaemlékező ügynök meggyőz minket: "valósággal remegett a térdem, amikor megláttam" - mesélte Ann Sutherland. Az addig félig-meddig nomád életet élő lány, azt se tudta mi az a Vogue, de mégis tökéletes modellé vált. Arisztokratikus mozgását saját bevallása szerint a balettóráknak köszönheti. Kislánykorában balettozni szeretett volna, de sajnos, vagy szerencsére "túl hangosak" voltak a lábai.

"Néha felismernek az utcán, és odajönnek megkérdezni: te vagy Shalom Harlow? Ilyenkor azt szoktam mondani: Sajnos, ma nem."

Párizsba kerülve Amber Valletta lett a szobatársa, akivel azóta is elválaszthatatlan barátnők. Steven Meisel múzsája lett, Karl Lagerfeld egyik abszolút kedvenceként 1994-ben a Coco nevű Chanel parfüm arca lett. A 90-es évektől szinte minden nagy divattörténeti pillanatban ott volt az események központjában. 1992-ben Marc Jacobs a Perry Ellisnek tervezett híres, és korszakalkotó Grunge-kollekciójának bemutatóján a kifutón volt. John Galliano bemutatkozásán a Christian Dior élén Shalom Harlow viselte a legnagyobb visszahangot kiváltó ruhát. Alexander McQueen híres kifutón készült ruháját ő viselte 1998-ban. Számtalan címlapszerepléssel és magazinos megjelenéssel a háta mögött filmes karrierbe vágott, volt Woody Allen színésznője, de játszott például a Vanília égboltban is.

Shalom Harlow Chanel
Shalom Harlow a Chanel reklámjában

Shalom Harlow sosem volt éppen hangos sztár, de biztosan generációjának egyik legjobb modellje volt, és ne feledjük, nem akármilyen generáció volt ez! A most 40 éves modell már csak ritkán bukkan fel a divatvilágban, de ha mégis, mindig felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, és a környezettudatos divat egyik fő szószólója. Igazi legenda, elképesztő pályafutással!

Ez is érdekelhet

5 NEM orvosi probléma, ami miatt csökkenhet a libidód

5 NEM orvosi probléma, ami miatt csökkenhet a libidód

Divathírek

Mindenki ott lesz a Budapest Central European Fashion Week-en!

Mindenki ott lesz a Budapest Central European Fashion Week-en!

Monitor

Pszichoedukációs tartalomgyártásba fogtak –Százezres követőtáboruk folyamatosan nő az Instán

Pszichoedukációs tartalomgyártásba fogtak –Százezres követőtáboruk folyamatosan nő az Instán