Trendek 2019: bézsben és flitterben töltjük a jövő évet

Szponzorált tartalom

2018.november.13.

Nemrég ért véget a 2019-es tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató Budapest Central European Fashion Week a Várkert Bazárban. Az eseményről, a jövő évi trendekről és célkitűzésekről kérdeztük a Magyar Divat és Design Ügynökség divatigazgatóját, Forintos - Szűcs Anitát:

Forintos-Szűcs Anita,  Magyar Divat és Design Ügynökség divatigazgatója középen sárgában
Forintos-Szűcs Anita, Magyar Divat és Design Ügynökség divatigazgatója középen sárgában

A divatipar nemzetközi vérkeringésébe való bekapcsolódás volt a szervezők egyik legfőbb célja. Mit gondolsz, mennyire sikerült ezt megvalósítani?

Úgy gondolom, hogy minden eddiginél nagyobb a nemzetközi érdeklődés a divathét iránt, amelynek köszönhetően olyan menő divatmagazinok számoltak be az eseményről, mint az olasz és a lengyel Vogue, a Vanity Fair Italia továbbá az egyik legolvasottabb New York-i divatoldal, a Fashionista.com. Ezzel párhuzamosan több izgalmas megkeresés és együttműködéssel kapcsolatos lehetőség is érkezett hozzánk a jövőre nézve.

Celeni bemutató
Celeni bemutató

Mi az, ami különösen nagy változást jelentett az áprilisi divathéthez képest?

Fontos számunkra, hogy egy hároméves stratégiai megállapodást kötöttünk a Camera Nazionale della Moda Italiana-val, az olasz divatkamarával, akik a milánói divathét fő szervezői is egyben. A szakmai együttműködés keretében elsősorban a magyar márkák nemzetközi piacra lépését, valamint a külföldi dizájnerek magyar piacra való bevezetését segítik. A tervezők mentorálása megkezdődött, a szakmai kritériumrendszer alapján a következő márkák kerültek kiválasztásra: Abodi, Je Suis Belle, Celeni, Artista, Dora Zsigmond, Cukovy, Tomcsany és az Elysian.

Fábián Kis-Juhász prezentáció
Fábián Kis-Juhász prezentáció

Remélem, hogy hagyományteremtő jelleggel tartottuk a Fashion & Technology kerekasztalbeszélgetést, amelynek fő témái a divatipar technológiai innovációi, a fenntarthatóság és az anyaghasználat jövője voltak. Továbbá bízom benne, hogy 2019-ben még több side event színesíti a programot és az influencerek, divatszerkesztők mellett buyerek is érkezhetnek majd Budapestre.

A divathéten látottak alapján mit gondolsz, mik lesznek a 2019 év első felének meghatározó trendjei?

A hazai és nemzetközi kifutók kollekcióit ismerve elmondható, hogy a 80-as és a 90-es évek stílusa még mindig erősen rányomja bélyegét a kollekciókra. A szezon színe egyértelműen a bézs lesz, de divatban lesz az utánozhatatlan kaliforniai stílus, újragondolt formában tér vissza a farmer, a csipke, a toll, a masni, illetve nagy hangsúlyt fektettek a tervezők a kézművességre is. Kíváncsian várom, hogy valóban találkozunk e blézert biciklis nadrággal kombináló divatrajongókkal Budapest utcáin.

Ez is érdekelhet

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Sztárhírek

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt