A kölcsönzés lehet az új divat?

Már nem új dolog, hogy kölcsönzésről beszélünk, ugyanis nagyon sok mindent - akár beszéljünk autóról vagy lakásról vagy sport felszerelésről - lehet már kölcsönözni. De vajon ez egy megoldás lehet a felhalmozás és a folyamatosan növekvő hulladék problémájára is?

A kölcsönzés lehet az új divat?
Fotó: Gettyimages.com

Ahogy változnak a piaci igények, úgy változik a világ is. Mivel jelenleg sokak számára az a legfontosabb, hogy a termék, amit megvesznek vagy használnak, valamilyen szinten környezetbarát legyen, ezért a zero waste gondolata is egy csábító ötlet lehet. Például nem is olyan régen, amikor megjelent Magyarországon is az autómegosztás, egy nagy előrelépésnek lehettünk tanúi, ugyanis ezeknek az autóknak nemcsak, hogy nagy százaléka elektromos, de ezáltal kevesebb a károsanyag kibocsátás is, hiszen csökken az egyszerre használatban lévő autók száma. Mindezt képzeljük el a divat és akár a ruházat terén is, mert már ez is itt van, és kopogtat az ajtónkon.

A fast fashion a legnagyobb szeméttermelő iparágak közé tartozik. Nagyon sok olyan ruha van, ami nem is csak a megvásárlás és viselés után kerül kidobásra, de tulajdonoshoz sem jut el és egyből egy szemétdombon landol. Csak Amerikában évi szinten 250 millió tonna ruha kerül kidobásra. Ez ellen már régóta tart a harc és a használt ruhák vásárlásának népszerűsítése is hasonló okokból terjedt el az utóbbi években. Külföldön pedig már ugyanebből a megfontolásból a ruhakölcsönzés is egyre népszerűbbnek számít.

De hogyan is működik egy ilyen platform?

Már több oldal és applikáció is létezik erre, mint például a Rent The Runaway, a Hurr vagy az Armoire. Bár ezek sajnos egyértelműen nem magyar bázisúak, ezért használatuk szállítással jár, ami megint csak nem a legkörnyezettudatosabb megoldás, de ennek is megvannak a saját előnyei. Minden oldalon más stílusú ruhák vannak és más feltételekkel tudja őket igénybe venni a felhasználó. Van, ahol kifejezetten a ruháért kell fizetned és annak a kölcsönzéséért, de olyan is van, ahol van egy bizonyos havi díjat használhatsz fel korlátlanul. Mindemellett olyan oldalakat is találhatunk, ahol nem csak kölcsönző lehetsz, de akár kölcsönadó is. Tehát hasonlóan ahhoz, mint amikor valamilyen Facebook csoportban eladod a ruháid, hiszen itt is új életet adsz megunt darabjaidnak.

De vajon ez a jövő?

Szeretnénk azt hinni, hogy igenis mindenki szeretné megtalálni a magához leginkább közel álló környezetbarát ruházkodási opciót, de sajnos ez semmiképpen sem lesz egy gyors folyamat. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy ha ez igenis egy bevált és felkapott trend lesz, akkor itthon is elindul majd a használata. Addig pedig mindenkit buzdítunk arra, hogy használja ki a jelenlegi lehetőségeihez mérten a legkörnyezetbarátabb opciókat. Lehet az akár a használt ruhák előnyben részesítése, vagy a fenntartható módon készült darabok vásárlása. Mindegyik egy lépés a változás felé.

Szerző: Vinkovits Adrienn

Ez is érdekelhet

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan