Itt a hideg és hó, a helyedben csak ebben a szettben mennénk ki a szabadba

Hivatalosan is itt a tél: a Dunántúlon tegnap reggel már havazott, és egyre nagyobb rá az esély, hogy idén fehér karácsonyunk legyen. Egy biztos: egész hétvégén borult és kifejezetten hideg lesz az idő (legmagasabb 3 és 6 fokos nappali hőmérséklettel), így jó, ha a ruhatáradat is felkészíted a téli időjárásra, legyen szó túrázásról vagy városi sétáról.

A tökéletes téli öltözet titka a rétegezés - szakember segít elsajátítani
A tökéletes téli öltözet titka a rétegezés - szakember segít elsajátítani
Fotó: Getty Images /lambada

A hideg idő sem szabhat határt, hogy felfedezzük az ország szebbnél-szebb túraútvonalait. Azonban a téli túraöltözet kiválasztása feladhatja a leckét, hogyan is öltözzünk fel egy egész napos kirándulásra. Egy kicsit mindenre számíthatunk kint a szabadban: a reggelek hűvösek, a nappali hőmérséklet emelkedhet, de a szél felerősödhet, és esetleg eshet vagy havazhat is. Ilyenkor kell igazán elgondolkodnunk, mit is vegyünk fel túrázni, hogy komfortosan érezzük magunkat a különböző időjárási viszonyok között. Segítségül hívtuk Bécsi Balázst a Helly Hansen marketing managerét, aki a professzionális öltözetek szakértője.

A megoldás: a réteges öltözködés. A melegség és a légáteresztő képesség megfelelő egyensúlyának megtalálása elsőre kissé trükkös lehet, de Balázs tippjei segíthetnek a réteges öltözködés szabályainak elsajátításában, amit csak egyszer kell megtanulnunk, utána már tudni fogjuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő ruhadarabokat, ha túrázni indulunk vagy a téli sportok iránt érdeklődünk.

Dzseki, steppelt dzseki, gyapjú póló, leggings és túra bakancs HELLY HANSEN hellyhansne.com

1. réteg: aláöltöző

Ez a réteg érintkezik közvetlenül a testünkkel, ezért fontos, hogy puha anyagú, bőrbarát és kényelmes darabokat válasszunk.

2. réteg: középréteg, azaz midlayer

A polár és steppelt középrétegek a melegség és a légáteresztő képesség megfelelő kombinációját biztosítják.

3. réteg: dzseki, kabát

Ez a réteg télen elengedhetetlen.

+1 téliesített leggings

Ebben az esetben is elengedhetetlen, hogy a megfeleő anyagból készüljön a leggings, hiszen közvetlenül a bőrrel érintkezik ez a réteg.

+1 vízálló túracipő

Elég egy kis eső, hogy egy tökéletesen járható ösvény sármezővé váljon. A túraútvonal környező növényzetének épségének megőrzése érdekében viszont ahol csak lehet, lépjünk át a pocsolyákon, ezért még érdemesebb megfontolni, mit is húzunk a lábunkra.

Rétegesen a városban

Beépített melltartós gyapjú atléta ICEBREAKER-Mountex 19995 Ft, Gyapjú nadrág OYSHO 65995 Ft, Fotó MAX MARA maxmara.com, Kasmír pulóver és gyapjú kabát COS cos.com, Steppelt kabát MAX MARA maxmara.com

Ha jön a zimankó, a városi szettben is bevetheted a rétegezős pehelykabát és gyapjúkabát trükköt. Nem fogsz többé dideregni, ha a gyapjú és pehelykabátot kombinálod egymással. A steppelt rétegek csapdába ejtik a meleg levegőt, és hiába csökken a hőmérő higanyszála, a kabát kombó komfortja melegen tart. A költségesebb kasmír és gyapjú alapdarabok megérik a befektetést, hiszen évtizedekig is viselhetjük őket, arra viszont figyelni kell, hogy ezek a darabok megkapják a szakszerű kezelést. A kasmír, gyapjú ruhadarabok nem igényelnek gyakori mosást. Szellőztessük és ha szükséges, alacsony hőmérsékleten gyapjú programon mossuk mosógépben.

Csak melegen, rétegesen és csinosan:

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói