Így lehet nagyon gyorsan rémálom a nyaralásodból, anélkül, hogy tudnál róla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A nyaralás arra való, hogy az egész éves fáradtságot, hajtást és munkát kipihenjük, és élvezzünk minden egyes percet. Ne legyen semmi, amin aggódni kell, és főleg ne legyen olyan, amin bosszankodni kell. Mindegy, hogy az ember elutazik, vagy otthon tölti ezeket a napokat, könnyen stresszessé válhat a helyzet, ha a nagy felhőtlenségben valami balul sül el.

nyaralas
A nyaralásnak gondmentesnek kell lennie
Fotó: Cottonbro/Pexels

Bár a nyaralás arról szól, hogy az ember kikapcsolódjon, azért van valami, amit érdemes most is bekapcsolva hagyni, ez pedig az éberség. Azt a legtöbben tudják, hogy ez a zsebesek, az átverős taxisok, és a lehúzós helyek kedvenc időszakai is, de van úgy, hogy a veszély onnan jön, ahonnan nem is számítanánk rá. Érdemes ezeket is végigvenni.

Telefonálás külföldön

Annyira hozzászoktunk, hogy az EU egyik előnye az, hogy akárhova megyünk, a roaminggal nem kell foglalkozni, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni a létezését is. Aztán rákeresünk egy étteremre Törökországban, útvonalat nézünk Szerbiában, Facebookozunk Izraelben vagy e-mailt olvasunk Balin, és egy vagyon lesz a számla. Érdemes megnézni a szolgáltatók oldalán, melyik zónába milyen országok tartoznak bele, illetve mit tud a csomagunk, mert míg egyik szolgáltató bizonyos csomagjában bárhova megyünk, tudjuk használni az internetet, ugyanazon szolgáltató másik csomagjával nem.

Ha kiderül, hogy az adott országban nem tudjuk a roaming keretünket használni, akkor lehetőség van kiegészítő adatkeretek vásárlására vagy helyi, kifejezetten a turistáknak szánt SIM-kártya vásárlására. Legyünk azonban körültekintőek, és jó, ha tudjuk mennyi adatforgalmat, és milyen sebességű mobilnetet kínálnak, és nekünk az elég-e. Mindenképpen éljünk ezzel a lehetőséggel, különben nagyon gyorsan, nagyon borsos számlát tudunk összehozni.

Nem minden wifi jó wifi

Ha nincs mobilnet vagy spórolni kell vele, akkor jöhet a wifi-vadászat. Nos, pont ugyanezt gondolják azok, akiknek nem éppen tisztességesek a szándékai. Két veszélybe futhatunk bele. Az egyik az, hogy egy gagyi, alig működő wifiért cserébe odaadjuk az adatainkat az emailcímünktől kezdve a telefonszámunkig, aztán pedig elkezdenek özönleni a kéretlen levelek és hívások, hiszen ezek a szereplők ezeket az adatokat eladják.

Ezért ne töltsd soha nyilvános helyen a telefonod

Ezért ne töltsd soha nyilvános helyen a telefonod

A másik, hogy csalók hoznak létre egy olyan hálózatot, ami igazinak és megbízhatónak tűnik, te ész nélkül görgetsz és írod be mindenhova a belépési adataidat, hogy megnézd, mi történt az elmúlt két órában a nagyvilágban, ők pedig ugyanilyen sebességgel lopják el ezeket, miközben egy-két kártékony, a háttérben futó szoftver is felkúszik a telefonodra. Legtöbbször reptereken és éttermekben fenyegeti az embereket ez a veszély. Érdemes megkérdezni a személyzetet, hogy a sok azonosnak tűnő hálózatnév közül melyik a valódi, és még ekkor is jó, ha VPN-en keresztül csatlakozunk, ami a telefonra telepíthető, és extra védelmet jelent.

Konnektor

Gyakori hiba, hogy elfelejtjük, hogy a célországban másmilyen a konnektor, és nem viszünk adaptert. Kis szerencsével a szállodában tudnak adni, vagy túlárazva eladni, de nagyon bosszantó, ha egy új országba megérkezve a látnivalók helyett azonnal egy olyan üzletet kell keresni, ahol adaptert lehet venni. Érdemes beszerezni egy univerzális adaptert, így nem kell újat venni.

Az adott ország korlátai

Arra is érdemes felkészülni, hogy nem mindenhol lesznek elérhetőek azok az oldalak, amelyeket rendszeresen használunk. Akik 2017-2020 között jártak Törökországban, azok valószínűleg pontosan tudják ezt, ott ugyanis a Wikipédia nem volt elérhető három évig, így ha egy mecset vagy egy látványosság történetét akarta valaki megismerni, akkor nem tudott a Wikipédiához fordulni. Van, ahol bizonyos témákra nem lehet rákeresni, így ha Kínába, Vietnámba, az Arab Emírségekbe vagy Törökországba utazik az ember, akkor jó ha előtte utánanéz, hogy mit lehet, és mit nem.

De a technológia meg is véd

Az utazás során nagyon sok potenciális csalásnak vagy kitéve, már kezdve a szállásfoglalástól. De erre jó az internet, manapság már mindenről lehet véleményeket írni, és figyelmeztetni a másikat. Nézd meg a kinézett hotel értékelését több oldalon is, az étterem is lehet, hogy kívülről takaros, de egy gyors ellenőrzést megér a telefondon, hogy mások mit írnak róla, ahogyan a nagyon izgalmasnak tűnő múzeum is lehet, hogy csak időpocsékolás.

Nézegess értékeléseket, és írj te is, hogy segíts másoknak, sőt, hogy segíts azoknak a szállásadóknak, vendéglátóhelyeknek, kisebb vállalkozásoknak és múzeumoknak, akik tényleg kiteszik a lelküket, hogy szuper legyen a nyaralásod, és figyelmeztess másokat, ha esetleg rossz élménybe futottál bele. Másrészt még sosem volt ennyire egyszerű idegenekkel beszélgetned nyelvtudás nélkül. Ha nem beszéltek egy nyelvet étteremben vagy a szálláson, esetleg útbaigazítást kérnél, vedd elő a mobilod, és a Google fordító segít. Ha a menüt nem érted, akkor elég csak lefotóznod, és már fordítja is a hozzávalókat.

Nyaralást tervezel? Akkor ne maradj le ezekről a cikkekről sem!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Holnap nyit a Primark magyarországi üzlete - Itt van minden, amit tudnod kell róla

Holnap nyit a Primark magyarországi üzlete - Itt van minden, amit tudnod kell róla

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)