Honnan tudod, hogy idegesítő vagy a Facebookon?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Facebook az életünk részévé vált. Vannak olyanok, akiknek kissé túlságosan is. Valószínűleg mindenki fel tudja sorolni, kik azok az ismerősei, akiknek egy-egy bejegyzését meglátva felmerül benne, hogy talán jobb lenne egy ideig elrejteni az illetőt a faláról. És hogy honnan tudod, hogy te vagy-e ez a személy? Az most kiderül.

emily in paris facebook
Nem baj, ha sokat osztasz meg magadról, de tarts be néhány fontos szabályt!
Fotó: netflix

A közösségi média bár már évtizedek óta az életünk része, még mindig nem teljesen tiszták azok a szabályok, hogy mit illik, és mit nem, mi az a viselkedés, ami már túl sok, és mi az, amivel egyenesen kínossá válik az ember.

A jelek

A Facebook és a többi oldal sikerének egyik alapköve, hogy nagyon addiktívak, azaz az ember függővé válik. Nem csak fogyasztóként, de tartalomelőállítóként is, vagyis nem csak az lehet gond, ha sokat pörgeted, de az is, ha sokat posztolsz. Ennek a függőségnek azonban egyértelmű jelei vannak, és ha ezeket tapasztalod magadon, akkor bizony ideje egy kicsit visszavenni. Az egyik jel az, ha a közösségi oldal a védőburkod, azaz előveszed és céltalanul pörgeted egy olyan helyzetben is, amikor másokkal is beszélgethetnél egy társaságban. A pszichológusok szerint még ha nem is ismersz senkit egy buliban, akkor is érdemes odamenni valakihez és beszélgetést kezdeni, mintsem elővenni a telefont, mert a szociális készségeidet illetve az önbizalmad is javítja, ha a valódi térben beszélgetsz idegenekkel.

Önbizalomra pedig már csak azért is van nagy szükséged, mert a Facebook-függőség egyik jele, hogy azt érzed, mások jobbak nálad. Ez addig fajulhat, hogy a valós találkozóknál is haragot és dühöt érezhetsz a barátaid iránt, csak azért, mert látszólag szerencsésebbek az életben. Pedig ez nem igaz, csak az emberek szeretnek felvágni a közösségi oldalakon, de erre még később visszatérünk. Ha fogalmad sincs, mennyi időt töltesz a Facebookon egy nap, akkor esélyes, hogy nem fél óráról van szó, főleg, ha rád is igaz az, hogy addig pörgeted az oldalt, amíg nem találsz valamit, ami izgalmas. És ezzel el is jutottunk oda, hogy sokaknak a Facebook az elsődleges hírforrása, ami viszont azért baj, mert nagyon sok a nem ellenőrzött, nem megbízható forrásból származó tartalom vagy a gyűlöletkeltő, uszító bejegyzések. A függőség pedig nagyon komoly dolog, fontos, hogy te is felismerd, és komolyan vedd.

Egy vagy az idegesítő emberek közül?

Ha felmerül benned a kérdés, akkor lehetséges, hogy már meg is van a válaszod. De a közösségi oldalak szakértői szerint vannak olyan ökölszabályok, aminek a betartásával elkerülheted, hogy te legyél az, akinek a bejegyzéseit mindenki gyorsan továbbpörgeti egy grimasz mellett. A titok a mennyiségen és a minőségen áll vagy bukik. Ha napi négynél több posztot teszel ki, az már sok. A négy se kevés, de a szakértők szerint ennél több semmiképpen se legyen, mert akkor már esélyes, hogy emberek elrejtik a bejegyzéseket. Sőt inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy az sem baj, ha eltelik úgy nap, hogy semmit nem osztasz meg a közösségi oldalon. És ugyanitt figyelmeztetnek arra is, hogy nem kell minden eszedbe jutó gondolatot és kétséget megosztani az ismerőseiddel.

Így védd meg a Facebook profilod az illetéktelenektől

Így védd meg a Facebook profilod az illetéktelenektől

Amit rossz néven vesznek az emberek, ha luxusdolgokat osztasz meg. Egyrészt azért, mert ha megosztod, hány száz ezer forintot költöttél egy táskára, az felszínessé tehet mások szemében, ráadásul a nem igazán jó szándékú emberek figyelmét is felkeltheted. Hasonló a helyzet a nyaralásokkal is. Biztos, hogy a barátaidat érdekli, mekkora a hullámzás a brazil tengerparton, de nem feltétlenül kell erről 15 képet feltölteni - naponta. Ez szintén azt a látszatot keltheti, hogy felvágsz, amire persze mondhatod azt, hogy ez a közösségi oldal lényege, és mindenki más ezt csinálja, de a valóság az, hogy emiatt nem kell neked is beállni a sorba, hiszen ez az egyik legbiztosabb módja, hogy az ismerőseid idegesítőnek tartsanak. A gyerekeid egészen biztosan nagyon cukik, okosak és aranyosak. Nincs is azzal baj, ha időként megosztod, mennyire élvezik az állatkertet vagy milyen mérföldkőhöz érkezett az életük. De ebben is tarts mértéket, nem is mások, de leginkább az ő érdekükben. Érdemes elolvasnod a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kiadványát a témában, akik szakértő segítséget nyújtanak abban, hogyan tudd biztonságban a gyermeked az online világban.

Ha készül jó kép a kirándulás alatt, azt azért mindeképpen oszd meg!
Fotó: radek kozak / unsplash

Így nem leszel kínos a Facebookon

Ami kikerül az internetre, az ott is marad, ez egy nagy igazság, ahogyan az is, hogy amit megosztasz, az évekig kísérthet. Ezek lehetnek kínos fotók, vagy olyan cikkmegosztások, amelyek miatt akár évekkel később magyarázkodnod kell. De a közösségi oldalak könnyen válhatnak a legnagyobb dráma helyszínévé, ezért kerüld a következő dolgokat:

  • Pletykálás - amúgy sem szép dolog, de ha van egy szaftos pletykád, azt lehetőleg ne üzenetben küldd el. Még a hangüzenet is kiköthet a másiknál, inkább személyesen gonoszkodj, ha már ahhoz van kedved, mivel valószínűleg szeretnéd elkerülni, hogy pletykáláson kapjanak, azt meg főleg, ha szembesítenének például egy képernyőfotó segítségével. 
  • Törlés - Ha valakire már nem vagy kíváncsi, rejtsd el az üzenőfaladról vagy némítsd, de semmiképpen se töröld. Felesleges kellemetlenséget kerülhetsz el vele, mert ez úgyis kiderül, legkésőbb akkor, mikor újra ismerősnek ajánl a Facebook algoritmusa. 
  • Legyél kedves! - Biztos, hogy vannak olyan ismerőseid, akiket személyesen imádsz, de a közösségi oldalakon furák. Hagyd rájuk, és inkább koncentrálj a személyes találkozókra. Ugyanakkor legyél kedves. Valakit eljegyeztek? Ballag a gyereke? Nagymama lett? Gratulálj neki, de a szokásos ironikus humorodat tartogasd inkább a személyes találkozóra. 

Az életed egyharmada: ennyit vesz el tőled a Facebook és a mobilod

Az életed egyharmada: ennyit vesz el tőled a Facebook és a mobilod
  • Mindig kérj engedélyt. De másnap! - Igen, valóban elképesztően vicces, ahogyan a barátod felborul a székkel, vagy amikor éjjel kettőkor a bográcsgulyásnak énekli, hogy “You’re my heart, you’re my soul” , de nem feltétlenül örül neki, ha ezt a világgal is megosztod, sőt be is jelölöd. Mindig kérj engedélyt, és lehetőleg ne akkor, amikor még a buli hevében vagytok, hanem másnap, amikor már kicsit jobban fáj a valóság. 
  • Szakítás után - Ez egy nehezebb kérdés, ami a szakértőket is megosztja. Ha úgy gondolod, hogy a közös képeitek rossz érzéseket váltanak ki belőled, akkor töröld őket. Ha megtartanád, akkor tartsd meg. Az új pároddal pedig beszélj őszintén arról, hogy bár a fotón szereplő másik fél semmit nem jelent neked, mégis, akkor még az életed része volt, és teljesen normális, hogy előtte is volt már kapcsolatod. 
  • Ne szégyeníts meg másokat - Hogy a legkönnyebben kivívd a Facebook legidegesítőbb embere címet, ahhoz az kell, hogy vadidegenekkel gonoszkodj. Senkinek nincs joga megszégyeníteni a másikat, és ne várd, hogy ehhez az ismerőseid is asszisztáljanak. Ha nem tetszik, ahogy valaki öltözik, ahogyan sminkeli magát, nem jön be a haja vagy a cipője, egyszerűen nézz másik irányba, valaki lehet, hogy pont ugyanezt teszi, mert a te megjelenésedben talál kivetnivalót. Ha nem tudsz hozzáadni a másik életéhez, akkor inkább maradj csendben!

„Akkor fulladok meg, ha csöndben maradok” – a GLAMOUR Women of the Year Az év hősnője díj nyertesével, Mérő Verával beszélgettünk

„Akkor fulladok meg, ha csöndben maradok” – a GLAMOUR Women of the Year Az év hősnője díj nyertesével, Mérő Verával beszélgettünk
  • Tudj leállni - Alapszabályként kijelentheted, hogy két ital után ne posztolj semmit, mert abból baj nem lehet. Ne kezdj vitákba idegenekkel, mert felesleges, inkább tedd fel a kérdést, mit szeretnél ezzel elérni. Ráadásul azt se feledd, hogy a közösségi oldalakon sem mindenki az, akinek mondja magát. Tényleg egy unatkozó kamasszal akarsz vitázni, aki nyugdíjas néninek adja ki magát? Egyébként is, miért nem a valódi ismerőseiddel ápolod inkább a kapcsolatot, ugyanannyi idő alatt annyi minden jót is csinálhatnál, minthogy egy vadidegennel vitatkozol.

A Facebook profilod kincs, használd biztonságosan!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)