Így védd meg a Facebook profilod az illetéktelenektől

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A közösségi oldalak - köztük a Facebook - egyik nagy előnye, hogy rengeteg emberrel tudod megosztani, mi minden történt veled, és nem kell ahhoz influenszernek lenned, hogy ezzel befolyásold mások véleményét is.

Facebook-profil-adatvédelem
A Facebook profilod a tiéd, és néhány beállítással az is marad - a fotóiddal, a posztjaiddal és az emlékeiddel együtt
Fotó: marie michele bouchard / Unsplash

Azonban érdemes nagyon odafigyelned, hogyan véded a közösségi oldalaidat és a Facebook profilodat, és kicsit jobban belemászni az adatvédelmi beállításokba, ami elsőre nem tűnik egy túl kellemes feladatanak, de segítünk, hogy néhány perc alatt meg tudd védeni a fiókodat.

Miért lényeges ez?

Fontos, hogy elejét vedd annak, hogy olyanok is oda találjanak, akiket nem szeretnél, vagy ha rá is néznek, ne legyen izgalmas számukra. Apróságnak tűnik, azonban van néhány egyszerű példánk, aminek köszönhetően rájössz, miért is fontos ez.

Semmi baj azzal, ha kiteszed, hogy végre élvezi a család a jól megérdemelt nyaralását külföldön. De szeretnéd, ha a világ azt is tudná, hogy üresen áll otthon a házad? Igen, az a házad, aminek a kapujában olyan szépen virágzott a cseresznyefa, hogy néhány hete feltöltötted róla a fotót. Vagy lehet, hogy a gyermeked cuki nyári pancsolós képeit imádják az ismerőseid, de örülnél neki, ha vadidegenek is ugyanúgy nézegetnék? Sok lájkot gyűjtött az a kép, ami a legutóbbi bulin kialakult, takarítás előtti állapotokat mutatta be, de szeretnéd ha a főnököd, akinek másnap beteget jelentettél vagy évek múlva egy fejvadász is ez alapján vonna le rólad messzemenő következtetéseket? Valószínűleg nem, ezért fontos feladat, hogy a Facebook profilodban az értesítéseket jelző kis csengő mellett a fotódra kattintva a Beállítások és adatvédelem menüben az Adatvédelmi központ (alkalmazásban az Adatvédelmi hivatkozások) menüpontra kattintva végigmenj a megosztási beállításaid ellenőrzésén.

Figyelj arra, hogy kikhez szólsz

Több dolgot is érdemes ellenőrizni. Egyrészt, hogy kikkel osztod meg a bejegyzéseket, fotókat, állapotfrissítéseket és egyebeket. Választhatod, hogy mindenki lássa, ekkor olyanok is megnézhetik, akik egyébként nem az ismerőseid. Választhatod, hogy az ismerőseid ismerősei is, ami már szűkíti a kört, de azért még mindig elég sok embert jelent, hiszen biztos vagy benne, hogy a volt általános iskolás osztálytársad nővére, akit ugyan ismersz, ezért visszajelölted, de az ő ismerőseivel is megosztanál minden információt az életedből? Választhatod, hogy csak az ismerősiddel osztasz meg információkat, vagy akár létrehozhatsz csoportokat.

Így szerezheted vissza a feltört Facebook-profilodat

Így szerezheted vissza a feltört Facebook-profilodat

Itt állítsd be azt is, hogy ki láthatja a régebben megosztott bejegyzéseidet, és azt is, hogy az ezek után posztolt tartalmaid kihez jutnak el. Lehetőséged van minden poszt előtt beállítani, hogy azokat ki nézhesse meg, azaz, ha el akarsz adni valamit, vagy a kutyát keresed, akkor annál az adott posztnál beállíthatod, hogy nyilvános legyen, azaz bárki lássa. Ebben az esetben csak ezt az egy posztot láthatja bárki, a többit nem. Beállíthatod azt is, hogy az ismerőseid közül kik azok, akik ne lássák, ezen lehetőséged van minden egyes poszt előtt változtatni is, hogy a már előbb említett főnökös példánál ne lássa a bulin uralkodó állapotokat. Azt azért jó, ha tudod, hogy ez nem jelenti azt, hogy a közös ismerőseitek sem látják, vagyis nagyon óvatosan használd ezt a lehetőséget.

Biztos, hogy örülsz, ha sokaknak tetszik a Facebook oldaladra feltöltött fotód, de érdemes végiggondolni, mi mindent osztasz meg
Fotó: Anna Nekrashevich / Pexels

Nem mindegy, ki fér hozzá a Facebook profilodhoz

Azt is ellenőrizd le az adatvédelmi beállításokban, milyen alkalmazásoknak adtál hozzáférést a profilodhoz. Lehet, hogy korábban jól szórakoztál a "Milyen típusú kenyér vagy?" jellegű személyiségteszteknek csúfolt poénokon, de ezeknek az alkalmazásoknak ma már semmi keresnivalója a profilodon, hogy hozzáférjenek az adataidhoz és az ismerőseid listájához. Érdemes ezért szintén az adatvédelmi beállítások között tartanod egy alapos tisztogatást.

Ne felejtsd el az Instagramot sem!

Az Instagramon egyrészt egyszerűbb a helyzeted, ugyanakkor nehezebb is. Egyszerűbb, mert egyetlen beállítással elintézheted, hogy csak azok lássák a feltöltéseid, akiknek engedélyt adsz erre. Nehezebb, mert ezt nem választhatod meg bejegyzésenként, emiatt pedig hiába, hogy készítesz egy nagyon cuki fotót a kutyádról, amit rengetegen lájkolnának, vagy csak a követőid nézhetik meg, vagy meg kell nyitnod az egész fiókodat, az összes bejegyzéssel a nagyközönség előtt.

Merülj bele jobban a biztonságos internethasználat világába!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Fontos változás állt be tegnap éjszaka, napokon belül megváltozik az életünk

Fontos változás állt be tegnap éjszaka, napokon belül megváltozik az életünk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)