Ha egy férfinál rendben van az izzadás, én nőkért miért szégyelljem magam miatta?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kinek örömhír, kinek rémálom: beköszöntött az év legforróbb és egyben legizzasztóbb időszaka. Vannak, akik imádják a nyarat, vannak, akik ki nem állhatják, ésvannak, akik imádnák, de az izzadás okán szenvedve élik meg a nyarat - utóbbiak tábora ezt az érzést a sweat shaming okozta traumáknak köszönheti.

Az izzadás nem lehet undorító, hiszen teljesen természetes testi funkció
Az izzadás nem lehet undorító, hiszen teljesen természetes testi funkció
Fotó: IMaxTree

Az izzadás a világ legtermészetesebb dolga, mégis a legtöbben szégyenlik magukat miatta - főleg a nők. Nem azt mondom, a férfiak is kellemetlenként élik meg a szituációt, de valamilyen oknál fogva úgy alakult, hogy férfiként leizzadni kevésbé ciki, mint nőként.

Az izzadás a világ egyik legtermészetesebb dolga

Nemtől függetlenül semmi ciki nincs az izzadásban! Tudtad? Ha nem izzadnánk, akkor életveszélyes állapotba kerülnénk. A verejtékmirigyek valójában nem ellenfelek, érdemes rájuk jó barátokként tekinteni, mert a szervezet megfelelő maghőmérsékeltének szabályozásában segítenek. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az izzadás során vizet párologtatunk, ami hűti a szervezetet - írja a semmelweis.hu.

Az égető napsütés, a betonból ömlő forróság, a levegőtlenség, a magas páratartalom könyörtelen módon garantálják az izzadást. Ennek kellemetlen velejárója a verejtékezés, valamint a foltos és nedves ruhadarabok. Míg a dezodor segít a kellemetlen szagok elkerülésében, addig a vizuális bizonyítékot maximum okos ruhadarabokkal lehet elrejteni. Pedig egy ideális világban egy pillanatig sem kellene meglepődni egy izzadságfolton, hiszen éppen olyan természetes, minthogy haj van a fejünkön.

Annak ellenére, hogy utáljuk, az izzadás az élet egy esszenciális folyamata. Nevetségesen hangzik mérgesnek lenni valamire, ami a világ (egyik) legtermészetesebb dolga, nem igaz? Igen, az, de senkit nem hibáztatok emiatt. Nőként nekem sincsenek izzadással kapcsolatos jó élményeim, köszönhetően az ezzel kapcsolatos - főként férfi - kommenteknek. Bizony, ezt nevezik sweat shamingnek.

10 egyértelmű jel, hogy valakinek félelmetesen alacsony az érzelmi intelligenciája

10 egyértelmű jel, hogy valakinek félelmetesen alacsony az érzelmi intelligenciája

Sweat shaming, avagy a dehumanizáció egy csúnya formája

Már az általános iskolában az volt a tapasztalatom, hogy a fiúk szerint az ellenkező nemnek nem szabadna izzadnia. Állandóan azt vizslatták, mi, lányok is izzadunk-e, és amint kiszúrták, hogy igen, halálra piszkálták minket. Ezt a gyerekes szokást a gimnáziumra sem nőtték ki, egy kemény tesi után szinte garantált volt a megizzadt nőket alázó beszólásáradat. Mindeközben az óra után a srácok utcai pólójából is vizet lehetett facsarni, de azt nyilván csak a sport természetes velejárójaként könyvelték el.

A férfiak fejében a nők mindig makulátlanok, illatosak, szőrtelenek - egy szóval: tökéletesek. A világunkban ilyen és ehhez hasonló tévhitek élnek a női nemről. Olyan, mintha a férfiak mindig jobban tudnák, kiknek kellene lennünk, mit kellene csinálnunk, illetve milyennek kellene lennie és hogyan kellene működnie a testünknek.

Pedig utóbbiról úgy tűnik, mit sem tudnak, így joggal gondolhatjuk, hogy egyikőjük sem figyelt oda a biológiaórákon. Pedig, ha figyeltek volna, akkor talán férfiak sem akarnák megfosztani a női testet az emberi mivoltból fakadó, nem mindig vonzó természetes funkcióktól. Mi ez, ha nem dehumanizáció?

Kedvesnek lenni szexi!

2024 van és tényleg, még mindig nem tudjuk, hogy mikor jutunk el oda, hogy békében hagyjuk az embereket izzadni. Most komolyan - azért bántunk másokat beszólásokkal és megjegyzésekkel, mert a teste tökéletesen működteti a hűtő funkciót? Attól még lehet ápolt nő valaki, hogy leizzad.

Igen, tudom, akinek rendben van az önbecsülése, az nem veszi magára, ha éretlen és előítéletes emberek olyan dolog miatt piszkálják, amiről nem tehet, és ami teljesen természetes. Ennek ellenére én hiszek abban, hogy nem (csak) annak kell megerősödni, akit piszkálnak. Az is magába nézhetne, aki indokolatlanul bánt másokat. Kedvesnek lenni pontosan ugyanannyi energia, mint bunkónak lenni - így válasszuk inkább a jófejséget!

Ha legközelebb a közvetlen környezetedben látsz egy izzadó nőt (vagy férfit), egy megjegyzés vagy fintorgás helyett inkább szeretettel mosolyogj rá! Így ha szorong is, legalább oldottál a feszültségén, nem pedig rontottál rajta. Ne feledd: kedvesnek lenni szexi, izzadtnak lenni pedig teljesen természetes!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

glamour plusz ikon Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)