Nők a munkaerőpiacon – Üvegjelenségek útvesztőjében

2021. április 24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az üvegjelenségek a nők munkaerőpiaci hátrányos megkülönböztetését szimbolizálják. Közös jellemzőjük, hogy – amint arra az üveg is utal – láthatatlanok, vagyis a társadalmi normákba ágyazva a természetesség, normalitás köntösében jelennek meg, ezáltal nehéz észrevenni, így felszámolásuk tudatosságot igényel.

Nők a munkaerőpiacon – Üvegjelenségek útvesztőjében
Fotó: Getty Images

Üvegplafon

Marilyn Loden, amerikai író egy 1978-as, a nők munkahelyi lehetőségeiről szóló panelbeszélgetésen használta először az „üvegplafon” kifejezést. Az üvegplafon arra utal, amikor bizonyos magasabb pozíciók, úgy mint csoportvezetői, menedzseri, igazgatói beosztás a nők vagy más kisebbségi csoportok tagjai számára nehezen vagy egyáltalán nem érhetők el. A nők karrierjük során, a ranglétrán felfelé haladva egy bizonyos ponton láthatatlan plafonba ütköznek, ami akadályozza őket abban, hogy a magasabb pozíciókat elérjék. Több hazai és európai uniós statisztikai eredmény is rámutat arra, hogy a magasabb megbecsültséggel és fizetéssel járó pozíciókat elsősorban férfiak töltik be. Az akadályok létezését sokan tagadják, ennek hátterében az áll, hogy a nők szakmai előmenetelét korlátozó okok a legtöbbször nem jelennek meg leírva a céges szabályzatokban. Az üvegjelenségek fennmaradásának alapját elsősorban a többségi társadalom által képviselt nemi normák, elvárások biztosítják.

Üvegfal

Az üvegfal jelensége az azonos szintű munkakörök közötti átjárhatóság hiányára utal. Emellett, rávilágít arra a tényre, hogy azokon a munkaterületeken, illetve ágazatokban, melyek általában alacsonyabb fizetéssel és előléptetési lehetőséggel járnak főként nők dolgoznak. Üvegfaljelenségről akkor beszélünk, amikor egy (női) munkavállaló jelenlegi, alacsony előléptetési lehetőségekkel bíró pozíciójából nehezen vagy egyáltalán nem tud egy azonos szintű, de jobb lehetőséget jelentő másik pozícióba átlépni. Példa lehet erre az adminisztratív munkakörből termelési területre való elmozdulás vagy átképzés. Emiatt az érintett kisebb eséllyel kapja meg azokat az információkat, tapasztalatokat, amik később szükségesek lennének a magasabb pozíciók betöltéséhez.

Üvegszikla

Az üvegszikla kifejezés Michelle K. Ryan, Alexander Haslam és Julie S. Ashby, az Exeter Egyetem brit kutatóinak nevéhez köthető. Az üvegszikla arra a jelenségre utal, amikor a nőket abban az esetben nevezik ki vagy léptetik elő egy magasabb státuszú pozícióba, ha kockázatos, válságközeli helyzet alakult ki. Például veszélybe kerül a cég fennmaradása vagy hírneve. A jelenség a pénzügy, a politika, a technológia és az akadémia világában is időről-időre megjelenik. Példa lehet a politikai döntéshozatal területén, ha egy válsághelyzetben női képviselőt, szóvivőt választanak, akinek nevéhez köthetővé válik minden bizonytalan, megkérdőjelezhető döntés. Ezáltal az adott párt vagy cég férfi vezetői háttérben maradhatnak, miközben a veszélyes körülmények miatti lehetséges hibák a női alkalmazott vagy képviselő nevéhez lesznek kapcsolhatók.

Üvegmozgólépcső/Üveglift

Az üvegmozgólépcső/üveglift jelensége elsősorban azokon a munkaterületeken jelenik meg, ahol főként nők dolgoznak. Arra utal, hogy a heteroszexuális fehér férfiak viszonylag hamar magas pozíciókat érnek el azokban a szakmákban, ahol elsősorban nők állnak alkalmazásban. Az üvegmozgólépcső jelensége, többek között, a közszférában megmutatkozó nemek közötti egyenlőtlenségekre is rámutat. A közalkalmazotti bértábla első látásra egységesített fizetési struktúrát mutat – bár fontos hangsúlyozni, hogy az csupán a garantált, minimálisan fizetendő összegeket tartalmazza, amitől fölfelé eltérhet a munkaadó. Ugyanakkor a túlórák, fizetett helyettesítések, ügyeletek száma lehetővé teszi a bérszakadék kialakulását, ezenfelül alapját adhatja annak, hogy a férfi alkalmazottak osztályfőnöki, igazgatói, osztályvezetői pozícióba kerüljenek.

Az üvegjelenségek esetében sem hagyható figyelmen kívül a láthatatlan munka fogalma. A fizetetlen, családi élethez, otthonhoz kapcsolódó munkákat elsősorban nők látják el, akik így kevesebb teret kapnak a fizetett munka szektorában, így könnyebben esnek el a magasabb státuszú, gazdaságilag is elismertebb pozícióktól.

Ha szívesen olvasnál többet az üvegjelenségek gyakorlati megjelenéséről, regisztrálj Tudatos lépés hírlevelünkre, amiben havonta kétszer olyan információkat gyűjtünk össze neked a nemek közötti egyenlőtlenségek témájában, amelyekkel bővítheted eddigi ismereteidet.

A cselekvés alapja a tudás, regisztrálj, és lépj tudatosan a nemek közötti egyenlőségért!

Csernus Fanni, nemek közötti egyenlőség programmunkatárs, Amnesty International Magyarország

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Értékes kincsek, amelyek történeteket mesélnek el

Értékes kincsek, amelyek történeteket mesélnek el

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)