Segítünk, hogyan készíts bomba fotókat a nyaralásodon, telefonnal

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egész évben a nyaralást tervezed, számolod vissza a napokat, és mikor ott vagy, szeretnéd megörökíteni minden egyes pillanatát, hogy az őszi és téli napokon tudj mit nézegetni és feltöltődni? Szeretnél olyan fotókat megosztani, ami miatt a munkatársaid és ismerőseid is irigykedhetnek? A jó hír az, hogy ma már ehhez nem kell méregdrága fényképezőgép, sőt nem is kell született fotósnak lenned.

Vagány nyaralós fotókat készíteni nem is olyan nehéz
Vagány nyaralós fotókat készíteni nem is olyan nehéz
Fotó: Klaus Vedfelt/Getty Images

A titok és az irigylésreméltó nyaralós fotók nyitja két alapigazság. Az egyik az, hogy elég csak néhány tippet megfogadnod ahhoz, hogy látványosan jobban legyenek a fotóid, a másik pedig az, hogy érdemes olyan telefont választanod, ami mindent megtesz azért, hogy a fotóid olyanok legyenek, ahogyan elképzelted, vagy még annál is jobbak.

Tervezz előre!

Mikor az utazásod előtt végignézed, hogy mások hol és milyen fotókat készítenek, az jó kiindulópont lehet, hogy lásd a szép helyeket. Ugyanakkor minek késztenéd el több ezredjére ugyanazt a fotót, ugyanonnan, ugyanazokkal a beállításokkal? A fő hangsúly az egyediségen és a kreativitáson van. Ne csak megérkezz egy fotóba, hanem tervezd meg, nézz meg különböző szögeket, menj egy kicsit közelebb a témához, menj hátrébb, járd körbe, és ne félj kilépni a szemmagasság komfortzónájából sem. Sőt, az is lehet, hogy elég csak egy kicsit odébb menned, hogy máris új perspektívák nyíljanak ki előtted, és a fotód is friss legyen és kreatív.

A nyaralásról sok képet kell készíteni
Fotó: Honor

Semmiképp ne csinálj magadból Barbie-t a közösségi oldalakon, elmondjuk, miért

Semmiképp ne csinálj magadból Barbie-t a közösségi oldalakon, elmondjuk, miért

Az időzítés a legfontosabb

Most nem arról esik szó, hogyan tudod elkapni a pillanatot, hanem arról, hogyan segít neked a természet, hogy a fotóid akkor is sokkal jobbak legyenek, mint azoké, akik néhány órával azelőtt ugyanott jártak. Ha tudod, mikor kell fotóznod, máris nyert ügyed van, hiszen a jó fények csodát művelnek a képeiddel. Válaszd a kék- és az aranyórát a fotózáshoz, azaz a naplemente közeli időszakot, illetve azt, amikor a nap már nem látszik ugyan, de még nincs sötét.

A tökéletlen lehet a tökéletes

Játszadozz a tükröződésekkel, vagy éppen az elmosódással, mikor a vonat ablakából fotózol. Hagyd, hogy az esti fotókon esetleg néhány ember a háttérben bemozduljon. Ettől lesznek a képek élettel teliek. Ha megnézed egy-egy online áruház ruhafotóit, ott is találsz olyan képeket, ami nem feltétlenül éles itt-ott, látsz valamilyen tükröződést, amit nem kellene, vagy éppen hogy az üvegfelület ad még extra tartalmat a fotódhoz. Ne töröld azonnal a képeket, térj vissza friss szemmel, és megláthatod, hogy talán pont az a kép lesz az egyik kedvenced, ami ha a megszokott fotókat vesszük, nem éppen tökéletes.

Figyelj a témákra!

Vannak olyan általános hiányosságok, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mint hogy a fotósról is készüljenek képek, ehhez pedig ha tetszik, ha nem, érdemes beszerezni egy szelfi botot, lehetőleg olyat, amit állványként is lehet használni, hogy az időzítő segítségével mindenki egyszerre szerepelhessen egy fotón. Vagy, hogy hiába gyönyörű egy táj, sokkal élettel telibb lesz, ha vannak ott emberek is, akkor is, ha nem ők kerülnek a középpontba: Vagy éppen élőlények, például egy rák vagy egy madár a tengerparton. Mikor egy új helyre utazunk, rengeteg impulzus ér, és ez visszaköszönhet a fotókon is. Minták, részletek, építészeti megoldások mind-mind segíthetnek visszaadni a nyaralásunk helyszínének a kultúráját, esszenciáját. És ha megvan a téma, de a telefonunk nem érti, vagy nem jön rá, hogy mit szeretnénk a középpontba tenni, akkor bökjünk rá a kijelzőn, és máris újragondolja és a témához igazítja a beállításokat.

Szerkesztés

Minden fotón érdemes egy kicsit szerkeszteni. A kicsi alatt azt értjük, hogy ne legyen azért semmi természetellenes, és bár változnak az évszakok, de az őszi fotókat ne a nyáriakból készítsük el némi filter és szerkesztés segítségével. Viszont lehet játszani a kontraszttal, a fényekkel, hogy például az égbolt még drámaibb legyen.

Ez a fotó telefonnal készült
Fotó: Honor

Hagyd, hogy segítsen a telefonod

Ahogy fentebb már említettük, lényeges kérdés, hogy a telefonod mennyire segít neked abban, hogy a lehető legjobb fotókat készítsd el. Mi most néhány hétig nyúztuk a most bemutatott Honor 90 okostelefont, hogy megfelelő tippeket adhassunk, és a saját fotóinkon is javíthassunk. Ennek a készüléknek a fő kamerája 200 megapixeles, ami nem azt jelenti, hogy minden alkalommal érdemes ilyen nagy felbontású képeket készíteni, akkor is, ha a szokásos ételfotó készül, viszont lehetőséget ad arra a részletgazdagság miatt, hogy egy képből többet is készítsünk, és lehessen játszadozni a kivágásokkal. Egy egyszerű példa, készül egy fotó a távolból egy hegyről, ami előtt siklóernyősök ugranak, a réten tehenek legelésznek, és egyébként és egyébként ott sétál a család is. Ez a 200 megapixel lehetőséget ad arra, hogy ez mind egy képen szerepeljen, majd kivágjunk ebből egy olyat, amelyen a tehenek láthatóak a réten, egyet, amelyen a siklóernyősök a naplementében lebegnek, és egyet, ahol a család sétál, háttérben a hegyekkel.

A Honor telefonja köszönhetően a mélység-élesség kamerának új színt vitt a portréfotókba is, vagyis sokkal egyszerűbb dolga van annak, akinek az új profilképet kell készíteni a többiekről, és mint említettük, azért jó, ha egy telefon igazán helyettünk dolgozik, mert például az olyan nehezebb témákat is könnyűszerrel megoldja, mint a sötét vagy gyenge fényviszonyok melletti fotózás, vagy éppen ha HDR üzemmódban a naplemente elé áll valaki egy fotóra. Említettük, hogy a minták, részletek, élőlények mennyire izgalmas témák, nos ehhez tökéletes támogatást nyújt a makró üzemmód. A Honor készüléke a mesterséges intelligencia segítségével ajánl olyan üzemmódot, amivel a témát felismerve a legjobb lehet a fotó, de kipróbálhatod a professzionális módot, és játszhatsz a különböző beállításokkal, záridővel, hogy még izgalmasabb legyen a hatás.

Ne hagyd ki cikkeinket!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Holnap nyit a Primark magyarországi üzlete - Itt van minden, amit tudnod kell róla

Holnap nyit a Primark magyarországi üzlete - Itt van minden, amit tudnod kell róla

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)