Semmiképp ne csinálj magadból Barbie-t a közösségi oldalakon, elmondjuk, miért

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A világ Barbie-lázban ég, a film rekordokat döntöget, és mindenki újra rátalált a gyermeki énjére, amikor neki is volt, vagy nagyon vágyott a szőke babára. Az őrület persze nem véletlen, hiszen többet költöttek a film marketingjére, mint a forgatásra, pedig nem egy alacsony költségvetésű produkcióról van szó. Mi viszont azt tanácsoljuk, hogy csak módjával őrülj meg, mert vannak olyan aspektusai is, amik akár árthatnak is.

barbie-szelfi
Nem baj, ha nem lesz belőled Barbie
Fotó: Roman Vsugon / Unsplash

Többször foglalkoztunk már azzal, hogy a mesterséges intelligencia mennyire megosztó, és azzal is, hogy az adataid védelme miért fontos. Az online világban meglehetősen sok az olyan felhasználó és szolgáltató, aki nem a javadat akarja, illetve éppen, hogy azt akarja körmönfont módszerekkel megszerezni, és nagyon úgy tűnik, hogy a legújabb a Barbie-világhoz köthető.

Az arcképed fontos

Nem ez az első eset, hogy a fotódat a mesterséges intelligencia egy kicsit kezelésbe veszi, és átalakítja a vonásaidat. Sőt, vannak olyan alkalmazások, amelyek elképzelhetetlenek filterek nélkül. Az arcképed viszont az egyik legszemélyesebb adatod, amelyet fontos védeni. Nem hiába kongatják évek óta a vészharangot amiatt, hogy különböző, nem ellenőrzött oldalak mögött álló cégek juthatnak tömegével fotókhoz, amikkel az arcfelismerő algoritmusaikat tanítják és pontosítják. Emlékezzünk vissza, mekkora őrület volt, hogy megnézd magad öregként, vagy szuperhősként vagy bárhogyan. Ráadásul mivel ezeket a vízjellel ellátott új fotókat az emberek többsége meg is osztja, hatalmas promóciót csinál ingyen az oldalaknak, még több személyes adathoz hozzájuttatva az üzemeltetőket.

Adathalászok dörzsölik a markukat

A Barbie-film kapcsán felbukkant a BaiRBIE.me és a barbieselfie.ai, amikkel van egy kis gond. Legfőképpen az, hogy egyáltalán nem világos, hogy kik és hogyan kezelik az adatainkat, mire használják, meddig, és kinek adják át.

Mindenki művészi arcképeket posztol, pedig nagyon komoly veszélyt jelenthet

Mindenki művészi arcképeket posztol, pedig nagyon komoly veszélyt jelenthet

Mikor csalásokról beszélünk, mindig azt javasoljuk, hogy elsőkörben nézzük meg, hogy milyen oldalra mutat a link. A csalók előszeretettel használnak olyan oldalakat, amik nagyon hasonlítanak az eredetire, de van benne egy kis elírás, vagy valami nem teljesen oké vele. Ezzel operál a BaiRBIE.me, ahol már a domain névnek gyanúsnak kellene lennie, hiszen elírás van benne. Ha jól írjuk le, az a Mattel hivatalos oldalára vezet, ez viszont egy olyan oldalra, amit nem derül ki, hogy pontosan ki is üzemeltet. Ez már elég lehet ahhoz, hogy inkább ne akarjunk magunkból Barbie-t csináltatni.

Soroljuk a problémákat

A barbieselfie.ai szolgáltatás adatvédelmi szabályzatának elfogadásával a felhasználók hozzáférést biztosítanak az alkalmazásnak különböző adatokhoz. Olyanokhoz, mint például a telefon kamerája, fizetési előzmények, GPS helyelőzmények, regisztrációs adatok, a telefon pontos technikai paraméterei és a többi - erre a napokban a közösségi média szakértő Be Social ügynökség is felhívta a figyelmet. A BaiRBIE.me alkalmazás sem felel meg az Európai Parlament és Tanács Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) követelményeinek, ugyanis egyáltalán nem világos, hogy mi lesz az adatainkkal, pedig a fotónkon kívül meg kell adni az emailcímet is. Érdemes mindig alaposan megnézni, hogy milyen alkalmazás, milyen adatokhoz fér hozzá, és feltenni magunknak a kérdést, hogy egy egyszerű fotóátalakító vagy éppen egy új játék mégis mit szeretne kezdeni a fizetési előzményeinkkel vagy éppen a híváslistánkkal, és a kontaktjainkkal. Ennyit igazából egy Barbie-s szelfi sem ér.

És akkor mi van?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha megszerzi valaki az email címed és a fotódat? Egyrészt sokkal egyszerűbb dolga lesz ezek birtokában legközelebb azoknak, akik át akarnak verni, és már arról is írtunk korábban, hogy a deepfake zsarolás is egy új bűnözési forma. Az arcod nem csak egy Barbie-testre tudja ráilleszteni a mesterséges intelligencia, hanem olyan helyzetekben szereplő emberek testére is, akikhez semmi közöd, olyan helyzetekben, amilyenekbe te sosem kerültél. Ha az alkalmazás hozzáférést kap a kontaktjaidhoz, vagy éppen csak kapsz az emailedre egy levelet, hogy az ismerőseid, munkáltatód, szerelmed kap egy látszólag valódi képet, amin kimagyarázhatatlan helyzetben vagy látható, akkor sokan hiába tudják, hogy ez hamis, inkább fizetnek csak azért, hogy a másikban még csak a kétség se merüljön fel, hogy esetleg igaz lehet.

Mindenáron akarok egy ilyen képet!

Ha még mindig nem vettük el a kedved ettől, akkor Forgács Mariann közösségi média szakértő, a BeSocial alapítója azt tanácsolja, hogy kerítsünk elő egy olyan telefont, amit csak emiatt indítottunk el, utána töröljünk le róla mindent. Használjunk egy kamu email címet, és ne a valódi Google vagy Apple fiókunkkal töltsünk le ilyen alkalmazást.

Az adataid fontosak, tudd meg miért!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Ez a szerencseszámod a csillagjegyed alapján: bízz benne, mert sokat kaphatsz tőle

Ez a szerencseszámod a csillagjegyed alapján: bízz benne, mert sokat kaphatsz tőle

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez az egyik legegészségesebb reggeli a gyerekeknek - tele van vitaminokkal! (x)

Ez az egyik legegészségesebb reggeli a gyerekeknek - tele van vitaminokkal! (x)

PR

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

PR

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)