Ha azt akarják, ne tanuljunk, tanuljunk még többet!

A nők erősek, egyre erősebbek, és egyre nagyobb hatással vannak a világra. És mostanra az is egyértelművé vált, hogy az erőnk, a kitartásunk, a rátermettségünk szemmel láthatóvá vált nem csak a világban, de itthon, az iskolapadban is. Félni lehet, de elgáncsolni a nőket nem.

 Lehet nehezíteni a lányok továbbtanulását, de visszafordítani a nőket nem lehet és nem is szabad.
Lehet nehezíteni a lányok továbbtanulását, de visszafordítani a nőket nem lehet és nem is szabad.
Fotó: Getty images/Glamour

Az Állami Számvevőszék elemzéséről a Népszava számolt be elsőként. A “Pink Education” jelenség Magyarországon című tanulmány arra reflektál, hogy 2010 és 2021 között minden évben több nő nyert felvételt a felsőoktatásba, mint férfi, a 2022-es őszi tanévben ez az arány már 54,5 százalék lesz, miközben a gimnáziumokba is több lány jár. És hogy mi ezzel a baj? Természetesen az égvilágon semmi. Az elemzés készítői viszont arra jutottak, hogy az elnőiesedő oktatás csökkentheti a házassági és gyerekvállalási kedvet, demográfiai problémákat okozhat, hatással lehet az ország versenyképességére, és az „iskolarendszer társadalmi mobilitást előmozdító szerepét is negatív irányban befolyásolhatja”. Erre pedig megoldásként azt javasolják, hogy a felsőoktatási felvételi rendszeren és az érettségin úgy változtassanak, hogy a humán és reál érettségi tárgyakat kiegyenlítenék annak érdekében, hogy a fiúk ne szenvedjenek hátrányt a továbbtanulás terén. Hogy ezzel a lányok hátrányba kerülnének-e? Az igazából úgy tűnik, hogy mindegy.

Lányok, túl jól csináljátok

Az elemzésből az látszik, hogy a felvételi vagy az érettségi rendszer a 2010-es évekig a fiúknak kedvezett, hiszen addig többségében ők vettek részt a felsőoktatásban. Aztán a lányok fogták magukat, és az elemzésben is jegyzett szorgalommal, monotónia tűréssel, fegyelemmel, érettséggel, jó szóbeli és írásbeli kifejezőkészséggel nem csak, hogy kiegyenlítették a pályát, hanem túl is léptek rajta. És hogy ez mit mond el valójában? Azt, hogy lehet újra nehezíteni a pályán, a lányok pont ezeknek az értékeknek köszönhetően újra leküzdik majd az akadályokat, bármi is legyen az, mert erősek, és erre efelé halad a világ.

Az elemzés és a cikk első és második olvasatra is gyomorgörcsöt okoz, de ha mögé nézünk, azt látjuk, hogy nagyon jó úton haladunk, a lányok tovább akarnak tanulni, mert látják a karrierlehetőségeiket, nem hiszik el, hogy vannak szakmák, amikhez nem elegek, nem lehet megmondani nekik, hogy mi a fiús és férfias életút, és mi való a nőknek, hanem pontosan tudják, hogy bármi lehet belőlük. Lehet azon dolgozni, hogy ezt elfelejtsék, de a világ tele van olyan erős nőkkel, anyákkal, nagymamákkal, akik ezt nem fogják hagyni. És a lányok sem hagyják, hogy leírják őket.

A Barclays, a Credit-Suisse, a Morgan Stanley, a McKinsey és a világ összes pénzügyi elemző cége megírta már, hogy egyre nagyobb a nők szerepe. A legpesszimistább elemzések szerint is a világ vagyonának 30 százaléka felett nők döntenek. Az optimistábbak szerint ez mára 40 százalék. Az viszont egyértelmű, hogy ez a befolyás egyre jobban növekszik, becslések szerint 2030-ra a világ vagyonának több mint fele felett nők döntenek majd.

A női formula autóversenyző, aki minden sztereotípiára rácáfol

A problémákat együtt kell megoldani

A társadalmunk egy csomó olyan kihívás előtt áll, amiket minél gyorsabban meg kellene oldani. A klímakérdés, a társadalmi egyenlőtlenségek, az energiaválság, az élelmiszerellátás kérdése, és még lehetne sorolni, mind olyan probléma, ami az egész emberiségre kihat, nőkre, férfiakra egyaránt. Pont ezért kell közös megoldáson gondolkozni. A nők pedig valóban hatással vannak a globális és a hazai gazdaságra, Boston Consulting Group elemzése szerint úgy, hogy annak pozitív hozadékai vannak. A női cégtulajdonosok 88 százaléka olyan befektetéseket választ, aminek a hatása jobbá teszi a társadalmat, 92 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a befektetéseiknek fenntarthatónak kell lenni, hogy megváltoztathassák a világot. A nők átlagosan 53 százalékkal kevesebb tőkével tudnak csak vállalkozásokat indítani, miközben a startupok esetében a női tulajdonban lévő vállalkozások minden befektetett dollár után 0,78 cent bevételt generálnak, míg a férfi tulajdonban lévő startupok esetén ez az arány 0,31 cent.

Miközben az is valódi probléma továbbra is, hogy a fizetési egyenlőtlenségeket továbbra sem sikerült megoldani, ahogyan az is igaz, hogy a világ kevésbé fejlett részein a nők helyzete még mindig rossz. Többek között pont amiatt, mert nem jutnak megfelelő oktatáshoz vagy nincs lehetőségük tovább tanulni.

2022-ben nem megoldás a nők oktatásának megnehezítése

Jacinda Arden, Új-Zéland miniszterelnöke elirányít egy országot két pelenkacsere között. Rengeteg olyan Nobel-díjas tudóst lehetne említeni, akinek a világraszóló felfedezése mellett a családjára is jutott ideje. Nőt is, és férfit is, mert a családvállalás lényege pontosan az, hogy abban mindkét fél kiveszi a részét. De számtalan orvos, ügyvéd, vezető beosztásban lévő dolgozó nő nevelt fel csodálatos gyerekeket, akiknek aztán a munkában és otthon is teljesítő édesanyja lett az egyik legnagyobb példaképe.

Ha bármilyen szerv úgy érzi, hogy a karrier és a családvállalás nehezen összeegyeztethető, akkor arra nem a nők karrierjének beáldozásának kikényszerítése a megoldás, hanem azt kell megvizsgálni, hogyan lehet összeegyeztethetőbbé tenni. Mert innen már nem lesz, nem lehet és nem is kell, hogy visszaút legyen, mert a magyar nők erősek, kitartóak, szorgalmasak, okosak, és igenis megváltják a világot, ahogyan legutóbb például Karikó Katalin is tette, miközben családanyaként is tökéletesen megállta a helyét.

Táncolni és bulizni mert a finn miniszterelnök, Sanna Marin, mozgalom lett belőle

Ez is érdekelhet

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói