Beleszerettem valakibe, akiről kiderült, hogy egy algoritmus

Az online randizás nagyjából egyidős az internettel, hiszen az emberek szeretnének ismerkedni, szeretnének jól választani, és ehhez minden alkalmat megragadnak. A motivációs levél pedig sokak számára az egyik leggyűlöltebb eleme a munkakeresésnek, hiszen arról kell meggyőzni pár mondatban egy ismeretlen embert valami nagyon eredetivel, hogy annál a cégnél szeretnénk dolgozni, amiről alig tudunk valamit.

szerelem
Lehet, hogy egy algoritmus mozgatja meg a fantáziád?
Fotó: Pexels

Bár a két témakör első blikkre nagyon távolinak tűnik egymástól, mindkettő olyan, amivel a legtöbb ember találkozik az élete során, és sokan nagyon utálják az első lépéseket. Mert ki kell tűnni, eredetinek kell lenni, mégsem túl nyersnek vagy éppen nyomulósnak, és mert alapvetően egy vadidegent kell néhány mondattal meggyőzni arról, hogy izgalmasak, megbízhatóak, szórakoztatóak, intelligensek, és az elvárásainak megfelelőek vagyunk. És most mindkettő nagyot változik, és akár alapjaiban újra kell gondolni az egészet.

A robotok Tindere

Az, hogy a társkeresőket elérte a mesterséges intelligencia, nem újdonság, csak eddig az algoritmusok abban segítettek, hogy olyan partnerek kerüljenek elénk, akik nagyobb valószínűséggel passzolnak hozzánk. Aztán az sem újdonság, hogy ezeken a társkeresőkön megjelentek a botok, amelyek egyszerre rengeteg felhasználónak tudták elküldeni ugyanazt az üzenetet, a programozáshoz értő párkeresőnek pedig már csak azokkal kellett foglalkozni, akik valóban érdeklődést tanúsítottak, sőt aztán a Tinder is ajánlott ilyen beszélgetést kezdeményező kérdésözönöket, amivel nagyon gyorsan nagyon sok embertől meg lehet kérdezni, hogy ki a kedvenc szuperhőse, aztán máris szűkíteni lehet a potenciális szerelmek körét. De most, hogy megjelent a Chat GPT és a hasonló chatbotok, az online randi oldalak egy új kihívással állnak szemben.

Emberrel vagy chatbottal beszélgetek?

A TikTokot elárasztották azok a videók, amelyekben a felhasználók megmutatják, hogyan ismerkednek egy a ChatGPT segítségével. A folyamat egyszerű, ha valaki válaszol, akkor az üzenetét bemásolják a chatbotnak, az pedig válaszol helyettük. Tulajdonképpen a két program között megy a másolgatás, csak éppen a beszélgetőpartner azt hiszi, hogy egy hús-vér, kapcsolatot kereső emberrel ismerkedik, miközben egy algoritmustól kapja a válaszokat. A felvételek alapján azonban a módszer működik. Sőt, olyan is létezik, hogy már a felszedőszöveget is a chatbot írja, a felhasználó csak megírja, hogy szeretne egy testépítős vagy egy pónis témájú csajozós dumát, attól függően, hogy a profilkép alapján melyik lehet szimpatikusabb a másik félnek. Romantikus üzenetek, butuska de cuki versecskék, bókok, filozofikus gondolatok, ezeket mind tud a chatprogram generálni, és állítólag olyan emberek, akik eddig nem randiztak, egy hónap használat után több randira jutottak el a chatbotoknak hála, amely még tippeket is adott, hogyan javítsanak az esélyeiken. Persze a találkán már nem feltétlenül tudja segíteni egy algoritmus sem az embert, de aggasztó az a trend, hogy már nem tudni, hogy emberek vagy algoritmusok váltanak ki belőlünk érzelmeket.

Mikor a technológia szerez munkát

A motivációs levél vagy kísérőlevél sokaknál mumus. Nem mindenkinek erőssége megírni, hogy miért lenne ő a tökéletes jelölt a munkára, pedig lehet, hogy valóban ő lenne a legalkalmasabb. A ChatGPT úgy tűnik, ebben is segít az embereknek. A lényeg az, hogy minél több paramétert kell megadni a személyünkről, képesítéseinkről és a vágyott munkakörről, az algoritmus pedig pillanatokon belül tálalja a tökéletes levelet. Szintén a közösségi oldalon számolt be arról egy felhasználó, hogy így jelentkezett, és megkapta az állást. Nem hiszi, hogy a levél miatt, de abban biztos, hogy a levél miatt jutottak el egyáltalán addig, hogy megnézzék az önéletrajzát vagy behívják interjúzni. Egy amerikai állásközvetítő cég felmérése szerint a náluk munkák közt böngésző emberek fele vallotta be, hogy algoritmussal íratják a kísérőlevelet, a TikTok és a LinkedIn pedig tele van tippekkel, hogyan kell megfelelően instruálni ehhez az algoritmust. Igazságtalan, megtévesztő és csaló? Lehet, hogy az, de sokak szerint a kísérőszöveg elavult dolog, és nem kellene, hogy ez döntsön, hanem az állást hirdetőknek inkább el kellene olvasni az önéletrajzokat, mintsem néhány sor alapján dönteni, hogy egyáltalán rápillantanak-e.

„A Tinder remek dolog, ha pontosan tudjuk, mit szeretnénk” - így forradalmasították a társkereső oldalak az ismerkedést

Mi jöhet ez után?

A jó hír az, hogy talán pont a technológiának köszönhető, hogy a személyes kapcsolatok és beszélgetések felértékelődnek. Lehet, hogy az ismerkedés az online térben indul, de valószínűleg nagyon gyorsan áttér legalább egy telefonos randira, hogy egyértelmű legyen, valóban olyan frappáns és szellemes-e a partner, ahogyan az az első üzenetváltásokból kiderült. A motivációs levél lényege az volt, hogy kiemelje, miért lenne a jelentkező a legalkalmasabb a megpályázott feladatra, ugyanakkor a jelentőségük egyre inkább csökkent, sokszor csak azért kérték, hogy kiderüljön, elolvasta-e az illető a jelentkezés módjának minden részletét . Ez mostantól teljesen feleslegessé válhat és lehetséges, hogy valóban az önéletrajzból, esetleg egy gyors telefonos beszélgetésből derülhet ki inkább, hogy alkalmas lehet-e valaki az adott munkára. Hogy a ChatGPT milyen területeken hoz még hatalmas változásokat, azt egyelőre csak ízlelgetjük, hiszen még alig pár hónapja van velünk, mégis alapjaiban megreformálta két ilyen fontos aspektusát is az életünknek.

Érdekel a munka és a randik világa? Ne hagyd ki ezeket a cikkeinket sem!

Ez is érdekelhet

Shakira és Lewis Hamilton között csak úgy izzik a levegő, mutatjuk a bizonyítékot

Shakira és Lewis Hamilton között csak úgy izzik a levegő, mutatjuk a bizonyítékot

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)