„Az életem rövid, hogy egy borzalmas munkahelyre pazaroljam!" - 8 tipp, hogy új munkát találj, ha gyűlölöd a mostanit

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Még mielőtt teljes mértékben elhiszed, hogy neked van a legpocsékabb munkád a világon és feladnád az álmaidat, hozok pár hasznos tippet, amik valószínűleg motiválnak majd és döntésre késztetnek.

„Az életem rövid, hogy egy borzalmas munkahelyre pazaroljam!" - 8 tipp, hogy új munkát találj, ha gyűlölöd a mostanit
Fotó: IMAXtree/Getty Images/Shutterstock/GLAMOUR

Valljuk be, egy munkahelyet otthagyni és nyitni az új kihívások felé, sosem könnyű, hiszen jobb esetben hónapokig, évekig az adott céggel és feladatkörrel fekszel, kelsz, erről szólnak a mindennapjaid. Olyan ez, mint egy szélsőséges szerelmi kapcsolat utáni édes-bús szakítás. Az alábbiakban eddigi tapasztalataimat és Bernard Marr bestseller író, üzleti tanácsadó javaslatait szem előtt tartva veszem végig, mik azok a dolgok, amiket érdemes még időben megfogadnod és észben tartanod annak érdekében, hogy balanszba kerüljenek vágyaid, céljaid és erősségeid a karriered kapcsán.

Az élet rövid - főleg, ha pocsék a munkád

A helyzet az, hogy az élet rohadtul rövid ahhoz, hogy egy olyan munkahelyre pazarold az időd, amit utálsz, vagy egy olyan cégre fecséreld a tehetséged, ahol nem értékelik kellően azt. Az ilyesmi hosszútávon frusztrálttá, stresszessé tehet, illetve kiégéshez vezet. Igen, a jelenlegi gazdasági helyzetben még nehezebb döntést hozni és a biztost a bizonytalanra cserélni. Ugyanakkor érdemes egy határozott döntést hozni és tovább lépni, ha már régóta ezen agyalsz, hiszen feltehetőleg kismillió hasonló lehetőség kering manapság az interneten. Még ha elsőre profilidegen vagy szokatlan is számodra az új feladatkör, idővel bele fogsz jönni. Ne feledd, mindig van B opció!

A networking igenis fontos!

Évekig panaszkodtam a barátaimnak, kollégáimnak arról, hogy nekem egyszerűen nem megy a kapcsolatépítés, de az igazság az, hogy valójában nem is éreztem szükségét. Ami alakult, az organikusan alakult, és hosszú távon is fennmaradt. Később rájöttem, hogy ez egy folyamat, és lehet ésszel és méltósággal is csinálni. Továbbá az évek alatt több olyan szakmainak indult kapcsolatokat kötöttem, amikből később barátság alakult. Ha olyan szituációban vagy, ahol ismeretlenek vesznek körül (legyen az egy baráti összejövetel vagy egy szakmai esemény), légy laza, de határozott, magabiztos, beszélj arról, ami téged foglalkoztat és ami számodra fontos, állj nyitottan az emberekhez!

Építsd közben online kapcsolataidat is, légy aktív LinkedInen, használd okosan a Facebookot és az Instagramot, tervezd újra a portfóliódat! Ja, és ha nekem nem hinnél, olvass mindennek utána, hiszen számos tanulmány kimutatta már, hogy a sikeres embereknek bizony aktív social networkjük van. Kalandra fel!

A siker titka, hogy célokat tűzz ki, és folyamatosan mérd is őket

A siker titka, hogy célokat tűzz ki, és folyamatosan mérd is őket

Ép lélek az ép testben

Hidd el, egyik munkahely vagy munkahelyi szituáció sem elég mérvadó ahhoz, hogy feláldozd érte a fizikai és mentális jóléted. Sokan küzdenek azzal, hogy egyensúlyba hozzák a munkát a magánélettel, több-kevesebb sikerrel. Az azonban biztos, hogy ha elhanyagolod magad, azzal csak rontasz a helyzeteden - minden tekintetben. Dekoncentrált, fáradt és stresszes leszel, elővesznek olyan nyavalyák, amikről eddig még nem is hallottál, nem tudsz majd örülni semminek és senkinek. Érdemes felállítani egy saját étrendet és az unásig ismételt rendszeres mozgás sem egy légből kapott dolog. Ami nálam terápiás jelleggel bír, az az énidő teljes megélése. Továbbá jóérzéssel és pozitív energiákkal tölt fel, ha segíthetek: egy apró szívesség egy ismerősnek vagy az adományozás jó hatással lehet rád is minden téren.

Tölts több időt offline!

Miután frissítetted social networködet és végigpörgetted a legújabb híreket, ne felejts el offolni kicsit, ez is jót fog tenni. Tudom, ez olyasmi, mint a drog, főleg azoknak, akiknek munkaeszköz a mobil, úgyhogy érdemes kisebb lépésekben kezdeni az elvonót; először pici dózisokat vonj meg magadtól, aztán szép lassan rájössz arra, hogyan tudod úgy beosztani a napokat, hogy ne csak a virtuális valóságban létezz. Olvass könyveket, fedezz fel olyan helyszíneket a városban, ahol még nem jártál, keress egy kreatív hobbit, menj moziba, színházba, kiállításokra, vagy tervezz meg egy menő utazást valami olyan helyre, ahol nincs térerő! Offline is the new luxury, ugyebár.

Tanulj többet!

Lehet, hogy nem lenne hülyeség befizetni valamilyen kreatív workshopra vagy szakmai továbbképzésre, a lehetőségek végtelen tárháza tárul eléd ezzel kapcsolatban is. Ha most épp több szabadidőd van, vagy új időbeosztás készítesz épp, netán már a jövő évedet tervezed, érdemes belekalkulálnod pár új dolgot is a napirendedbe. Tanulj, tapasztalj, épülj, de sose légy túl türelmetlen magaddal szemben!

Légy csapatjátékos!

Hát ebben sem voltam/vagyok aranyérmes, hiszen általában csendre, nyugalomra és magányra van szükségem ahhoz, hogy jól végezhessem a munkám. Ha dolgozom, akkor nem bírom a mozgolódást és a zajt magam körül, de vannak olyan helyzetek, amikor igenis fontos mások véleménye. Több szem többet lát, úgyhogy introvertált bajtársam, a vágyott cél elérése érdekében javaslom, fogd össze kreatív ismerőseid vagy kollégáid, és rendezzetek egy jó kis brainstormingot! Elégedett leszel magaddal és a társaidnak is jól fog esni, hogy adsz a véleményükre. Teamwork makes the dream work, állítólag.

Ne aggódd túl a dolgokat!

Úgy tartják, a félelem és az aggódás ellenszere a gyors reakció. Nyilván vannak olyan döntések az életben, amikor jó, ha felvázolsz egy pro-kontra listát, átrágod magad az érveken és ellenérveken, pozitív és esetleges negatív velejárókon, de ha sokáig tologatod a végleges döntést, belefáradsz az egészbe. (És ettől még egyáltalán nem biztos, hogy végül a számodra prosperáló oldalra állsz.) Azt is mondják, az első gondolat a legjobb gondolat, bár ez azért nem mindig ennyire egyszerű, hiszen fontosak a kondíciók, a miértek. A lényeg, hogy ne úgy gondolkodj, mintha ez lenne életed legfontosabb döntése; ez csak egy állás, egy projekt, egy kollaboráció… Hamarosan lesznek (vagy már vannak) más dolgok, amik 100%-ot igényelnek tőled, úgyhogy, ha teheted, zárd rövidre a kérdést.

Elbuktál? Állj fel!

Klisé ez is, de igaz: ha feladod, mikor elbuksz, sosem tanulsz semmit. A kudarcra tekints lehetőségként, és ne emészd magad, hanem tervezz újra! Fontos az is, hogy tudatosítsd magadban: te nem az vagy, akinek dolgozol, az értékeid nem egyenlőek azzal, amit az adott cég képvisel! Ugyanakkor, ha nem érzed magad jól a jelenlegi munkahelyeden, nem maradt más hátra, mint a váltás. A boldogságra törekvés és a pozitív mindset kialakítása nem mindig egyszerű, főleg, ha azt gondolod, jelenleg egy nagy adag káosz az életed.

„Ők képesek addig adni, amíg maguknak már nem jut semmi” – Mégis mit kezdhetünk az érzelmi kiégéssel?

„Ők képesek addig adni, amíg maguknak már nem jut semmi” – Mégis mit kezdhetünk az érzelmi kiégéssel?

Túl az általános boldogságfaktorokon („akkor leszek boldog, ha megházasodom” vagy „akkor leszek elégedett, ha felvesznek arra új munkahelyre”) érdemesebb lenne a kisebb eredményeknek is örülni, és a boldogságra egy egyesített entitásként gondolni, amit a belső béke, az egészség, az önirónia, az egyéni szakmai sikerek, a családdal és a barátokkal töltött minőségi idő, és még számos dolog szegélyez...

A boldog élet ott kezdődik, hogy tudatosan állsz hozzá:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara meztelenruhája az egyik legmerészebb, amit valaha láttunk

Palvin Barbara meztelenruhája az egyik legmerészebb, amit valaha láttunk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)