Mit tanulhatsz a Sárkányok házából egy pszichológus szerint? Stratégiát és mentális védekezést mindenképpen

A Trónok harca talán azért is lett ennyire népszerű sorozat, mert pszichológiai szempontból is sokat tanulhatunk belőle. Ahogy az előzménytörténetéből, a Sárkányok házából is. Pszichológust kértünk meg, hogy mutasson rá a fantasy eposz legerősebb mentális tanulságaira.

A Sárkányok háza nem nélkülözi az erős női karaktereket
A Sárkányok háza nem nélkülözi az erős női karaktereket
Fotó: HBO

Aki éveken keresztül nyomon követte a Trónok harca című sorozatot, az biztosan izgatottan várta, hogy elmerülhessen a Sárkányok háza varázslatos, olykor kegyetlen és megpróbáltatásokkal teli világában. Talán az egyik oka annak, hogy annyira szerettük a Trónok harcát az izgalmas, több szálon futó cselekmény mellett, az egyértelműen az volt, hogy mindannyian bele tudtuk élni magunkat egy-egy karakter nehézségeibe. A Sárkányok háza első évadának cselekménye talán nem volt olyan intenzív, mint a Trónok harcáé, de jó oka volt erre az alkotóknak. Az elsődleges cél az volt ugyanis, hogy előkészítette a terepet a következő évadban bekövetkező véres polgárháborúhoz, ezért inkább a karakterek és a hatalmi helyzetek megismerésén volt a hangsúly - abból viszont nem volt hiány.

A védekezés mindennek az alapja

Az egyik fő tanulság - mind a Trónok harca, mind pedig a Sárkányok háza sorozatban - a védelmi rendszerünk kiépítésével kapcsolatos. Mindkét sorozatból a stratégiai gondolkodást sajátíthatjuk el. A harctéri stratégiának nagyon leegyszerűsítve két részét különböztethetjük meg: a védekezést és a támadást. Először meg kell tanulnunk védekezni, hogy életben maradjunk, és hogy utána támadni is tudjunk. A védekezés mindennek az alapja - ezt vallotta Viserys is uralkodása alatt. Minden egyes nap, mielőtt szembenéznél a téged váró feladatokkal és kvázi harcba indulnál, meg kell tanulnod, hogyan védd meg önmagad. Ez nem csak fizikai, de mentális és érzelmi védelemről is szól.

Érdemes kialakítani annak a stratégiáját, hogyan tudod megvédeni az idődet és az energiádat. Mindannyian találkozunk destruktív vagy nagy teherbírást igénylő körülményekkel. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, erős bástyákat érdemes építenünk, erős védelmi hadsereget kell felállítanunk, és támogató közösséget építenünk a szeretteinkből, barátainkból, munkatársainkból. Királyvárat, Sárkánykőt vagy Derest is másképpen kellett megvédeni, így mindenkinek egyéni védelmi rendszerre van szüksége. Gondold át, és kezdd el kialakítani a sajátodat is.

Gyengekezű vagy idealista?

A Trónok harcában és a Sárkányok házában egyaránt fontos érték volt a család és a birodalom védelme. Valószínűleg Viserys volt a Targaryen ház utolsó békés uralkodója. Ő jelképezte a békét, és halálával ez a béke jó pár száz esztendőre meg is szűnt. Idealista és pacifista uralkodása miatt voltak, akik emiatt gyengekezűnek tartották, hiszen nem akart részt venni a harcokban. Erősen hitt abban, hogy a körülötte kibontakozó feszültségek és konfliktusok csak gyermeki csatározások, de a család alapvető értéke össze fogja tartani a birodalmat halála után is.

A Sárkányok háza két legmeghatóbb jelenetét improvizálták a 8. részben

A modern és a tradicionális női kép összeütközése

Fejlődés-lélektani szempontból az első 6 év a legkritikusabb egy gyermek életében, így az ebben az időszakban bekövetkezett traumák lenyomatát felnőtt korunkban is magunkkal cipeljük, és van, hogy csak hosszabb ideig tartó pszichoterápia segíthet abban, hogy azokat feldolgozzuk. Nem véletlen, mekkora jelentőséggel bír Rhaenyra karakterének jellemzésénél a szülők szerepe. Ahogyan a Trónok harca sorozatban a Stark leánygyermekek (Arya és Sansa), úgy Rhaenyra is támogató családi környezetben nőtt fel, szerető édesapja és édesanyja mellett. Rhaenyra megtestesíti a független, erős, nyitott, kalandvágyó, domináns nőt. Fiatalkorában Rhaenyra nagyon magabiztos, úgy érzi, övé a világ, és nem kérdőjelezi meg, hogy érdemes-e a trónörökösi címre.

Barátnője, Alicent ezzel szemben már teljesen más családi háttérrel rendelkezik. Édesanyját korán elveszíti és apja (aki a történet kezdetén a Király Segítője) nevelésében egy alázatos, engedelmeskedő, a szabályokat betartó, ám meleg szívű és tisztességes fiatal nővé cseperedik. Alicent titkon felnéz Rhaenyra-ra, amiért ilyen bátran meg tudja élni önmagát, időnként a szabályokra és a hagyományokra is fittyet hányva, de ez magával von némi rejtett irigységet is Rhaenyra szabadelvűségével szemben. Éppen ebből a különböző attitűdből és nevelésből bontakozik ki már fiatal korukban is az ellentét. Míg Rhaenyra az innovatív, modern, szabadelvű nőt testesíti meg, addig Alicent a hagyománykövető, tradicionális, engedelmes nőt.

A Sárkányok háza készítői a női szexualitás témakörét is tudatosan jelenítették meg és boncolgatták. A sorozat egyik legizgalmasabb jelenete a negyedik epizód, amikor Daemon közreműködésével Rhaenyra megtapasztalhatja női szexualitását, ami egy teljesen új világba enged betekintést számára. Alicent és Rhaenyra karakterének ellentétét és a közöttük lévő éles konfliktus kezdetét remekül jelenítette meg a rendező, amikor Rhaenyra szenvedélyesen, érdeklődő, nyitott kíváncsisággal megéli ébredező szexualitását, ráadásul két férfival is egy éjszaka során, miközben Alicent alárendeli magát házastársi kötelezettségének a királlyal, amelyet szemmel láthatóan nem túlzottan él át. Ez az éjszaka megpecsételi a közöttük lévő kapcsolatot, és felszínre kerül addig lappangó különbözőségük is.

Most akkor hol a helyünk a férfiak világában?

Bár a Sárkányok háza sorozat időben jóval a Trónok harca cselekménye előtti eseményeket mutatja be, mégis olyan aktuális témát helyez előtérbe, mint a nők szerepe a férfiak világában. A Trónok harca alapvetően kétféle sorsot szánt a nőknek: vagy szajhák vagy feleségek lehettek a kevés kivételtől eltekintve, amikor egy nő olyan különleges képességekkel vagy tehetséggel rendelkezett, amelyre az adott helyzetben szükség volt (például a vörös papnő fekete mágiája vagy Arya harctudása).

A Sárkányok házában sokkal diverzebb módon jelenítik meg a nők szerepét a társadalomban. Az egész évadot átszövi a nagy kérdés: Követheti-e nő a trónon az uralkodót? Vezetheti egy nő a Hét Királyságot? A kérdés természetesen itt is két táborra osztja a királyi tanácsot, végül az egész birodalmat is, aminek aztán vérengzés lesz a vége. Alicent fiúutódokkal ajándékozza meg a királyt, akik nem alkalmasak a kormányzásra, különösen az elsőszülött Aegon nem, akinek nincs is szándékában magán viselni az uralkodás felelősségét.

Rhaenyra azonban a sorozat előrehaladtával felnő, fiatalkori következetlenségét és impulzivitását pedig felváltja egy megfontolt, tudatos, határozott nő, aki zokszó nélkül vette az őt ért akadályokat. Rhaenyra alkalmasnak érezte magát a trónra, és egy olyan bölcsesség birtoklása kötötte össze őt édesapjával, amelyben közösen hittek, és amely az öröklés valódi szimbóluma is volt, ez pedig a Tűz és Jég dalának bölcsessége. A király még saját öccsével sem osztotta meg ezt az ősi tudást.

Emma D’Arcy elárulta annak a BIZONYOS Sárkányok háza jelenetnek a történetét

Rhaenyra sárkányháton lovagol, élvezi a szabadságot és a függetlenséget, illetve hiszi és tudja, hogy helye van a férfiak világában. Ez a függetlenség és önbecsülés köti majd össze őt és Rhaenys hercegnőt is. Abban a bizonyos jelenetben, amikor Alicent bezáratja Rhaenys-t, hogy döntésre kényszerítse a trónbitorlók mellett, Rhaenys felismeri, hogy Alicent nem tud független lenni apjától, és ez az értékrendbeli különbség lesz az, ami miatt nem tud az ügy mellé állni még akkor sem, ha azt hiszi, hogy Rhaenyra megölette fiát. Hogy ki kerül ki győztesen a Hightowerek és a Targaryenek (vagy a nők és férfiak?) harcából, azt talán a második évadban fogjuk megtudni.

A sorozatok és a filmek nem csak szórakoztatnak - közben sokat tanulhatsz az emberi természetről is:

Ez is érdekelhet

Billie Eilish új fotója tocsog a vérben - de mi történt?

Billie Eilish új fotója tocsog a vérben - de mi történt?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói