Mi a közös a Sárkányok házában és Shrekben? Sokkal több, mint hinnéd!

Most, hogy véget ért a Trónok harca előzménysorozatául készült Sárkányok háza, kénytelenek vagyunk keresni valami új popkulturális csodát, amivel szórakoztathatjuk magunkat a hosszú, sötét, hűvös novemberi éjszakákon. De amíg néma csendben kutatunk az új igazi után, ér néha visszanyúlni kicsit, és meghemperegni még egy jót a Sárkányok harcás referenciákban.

Te észrevetted a Shrek referenciákat a Sárkányok házában?
Te észrevetted a Shrek referenciákat a Sárkányok házában?
Fotó: Profimedia

És ha már referenciák: a Disney produkcióinál nem ritka, hogy saját magukat koppintják, és egy régi karakter teljes mozdulatsorait, gesztusait vagy vonásait hasznosítják újra egy teljesen más történet és szereplő megalkotásakor. Meg persze az sem idegen, hogy egy film vagy sorozat finoman utalgasson egy korábbira (a Marvel univerzum ezt például csúcsra járatta). De mi a helyzet, amikor úgy találunk összefüggéseket két, látszólag teljesen más műfajú alkotás között, hogy egészen biztosak vagyunk benne, hogy az nem volt cél?

Szegény Sárkányok házával pont ez történt, és valószínűleg soha többé nem mossa le magáról a Shrek referenciákat – igen, így többes számban. A The Film Zone Instagram-oldal videójában egymás mellett jelenik meg a Sárkányok háza egy-egy jelenete, mellette pedig az „őseredeti”, vagyis a Shrek néhány jelenete, és viccen kívül úgy tűnhet, mintha az első módszeresen másolná utóbbit. (Nyugodjon meg mindenki, nyilván véletlen.) Kezdve Fiona zöld ruhájától és vörös hajától, ami mókásan rímel Alicent Hightower külsejével, a vacsorajelenetben az asztalon landoló malacsültön és szegény haldokló királyokon át egészen a Farquaad nagyúr és Aegon Targaryen párhuzamig.

Most, hogy - ahogy egy kommentelő is rátapintott - megtudtuk, mekkora kulturális hatása van a Shreknek, evezzünk vissza oda, mikor jutunk újra Sárkányok házához. Az előzménytörténet ugyanis nem merült ki egyetlen évadban, sőt: a lassan építkező slow burn sztori tulajdonképpen csak a seregszemléig jutott el, és vázolta fel, kik is pontosan ezek az emberek, akik a folytatásban - ahogy azt a Trónok harcából tudjuk - módszeresen kiirtják majd egymást.

Emma D’Arcy elárulta annak a BIZONYOS Sárkányok háza jelenetnek a történetét

Az első évad nagyon véres lakomának terítette az asztalt. Azért szerettem volna erre időt fordítani, hogy mindenki megértse, kik ezek a karakterek és a mögöttük – az apáik és nagyapáik mögött – álló hosszú történelem, ami elvezetett odáig, hogy a végén polgárháborút vívnak egymás ellen.” - nyilatkozta Ryan Condal, a sorozat egyik társalkotója. Igaz, a folytatásra még várnunk kell, mert az HBO közleménye szerint 2024-ben érkezik a második évad, de addig pont bőven akad időnk, hogy újra elmerüljünk a Shrek folytatásában, és felkészüljünk a nagy referencia-vadászatra.

Még több film és sorozat:

Ez is érdekelhet

Ráadás digitális kuponok és nyereményjáték a március-áprilisi GLAMOUR-ban!

Ráadás digitális kuponok és nyereményjáték a március-áprilisi GLAMOUR-ban!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói