A Sárkányok háza új része ismét kinyitotta a bicskát a zsebekben

Az első részben már kibontakozott, hogy a király elsőszülött lányát, Rhaenyra hercegnőt jelölte ki utódjának, a második epizódban pedig sajnos végképp egyértelművé válik, hogy kevesen fogadnának el egy királynőt a vastrónon. Ha még nem láttad volna a Sárkányok háza második részét, akkor légy óvatos, mert ez a cikk nyomokban spoilert tartalmaz.

A Sárkányok házában fontos szerepet kap a patriarchális társadalom kritikája
A Sárkányok házában fontos szerepet kap a patriarchális társadalom kritikája
Fotó: HBO

Abban a kezdetektől fogva biztosak lehettünk, hogy a Sárkányok háza középpontjában a Targaryen-dinasztia örökösödése áll majd, nagy örömünkre azonban mostanra az is kiderült, hogy ezzel együtt a patriarchális társadalom kritikája is fontos szerepet kap a sorozatban. Bár a történetet egyre inkább fűszerezik a politikai problémák és stratégiai kérdések is, a sorozat fókusza továbbra is a királyi udvar nőtagjaira és a király utódkereséséhez való viszonyukra helyeződik.

Rekordokat dönt a Sárkányok háza, érkezik a 2. évad

Bármit, csak női utódot ne

A sorozat előszeretettel fejtegeti a birodalom működésében rejlő hímsovinizmus bicskanyitogató aspektusait, kezdve azzal, hogy Viserys Targaryen fiú örökös utáni kétségbeesett vágyakozása az előző epizódban felesége brutális feláldozásához vezetett.

Azóta fél év telt el, és bár a király nem örül egy új feleség gondolatának, hamarosan megérkezik az első házassági ajánlat: Rhaenys Targaryen, a „sosem volt királynő” és Corlys Velaryon elsőszülött lányukat szeretnék hozzáadni a királyhoz, ami tökéletes frigy lenne a vérvonal megerősítéséhez, Rhaenys ugyanis a király nagynénje, Corlys háza pedig ősi szövetségese a Targaryeneknek.

A Sárkányok háza sztárjának kellett egy pohár bor, amikor megtudta, hogy beválogatták a sorozatba

Az egyetlen bökkenő, hogy a feleségjelölt Lady Laena mindössze tizenkét (!) éves. Az ötven év körüli király egy ponton meglehetősen kínos beszélgetést folytat a kislánnyal, aki kifejti neki, hogy nagy megtiszteltetés lenne számára, ha egyesítenék házaikat, mint a régi Valyriában: „sok tiszta valyriai vérű gyermeket szülnék neked, hogy megerősítsük a királyi vérvonalat és a birodalmat” – ismétli szorgalmasan, amire a szülei megkérték.

Ha tehát az nem lenne elég, hogy neme miatt a király elsőszülött gyermeke a többség szemében nem méltó utód, a király tanácsadói önös érdekeiket előtérbe helyezve – saját kiskorú lányaikat is felajánlva – akármit megtennének, hogy az uralkodónak új felesége és remélhetőleg fiú utódja legyen. A királynak viszont ez mégis nagy korkülönbségnek bizonyul, így inkább a királyi segítő lányát, Alicent Hightower-t választja menyasszonyának, aki a történet szerint szintén csupán tizenöt éves.

Bár a „sosemvolt királynő” felhívja Rhaenyra hercegnő figyelmét arra, hogy a király mindenképp újra fog házasodni és a birodalom urai a születendő fiú örököst akarják majd látni a trónon, „mert ez a dolgok rendje”, Rhaenyra kész szembeszállni a világgal: „amikor királynő leszek, új rendet fogok teremteni” – jelenti ki. Arra azonban biztosan nem számított, hogy a legjobb barátnője, aki titokban találkozgat az apjával, a mostohaanyja lesz. Alicent édesapja kérésére a királynő halála óta látogatja és vigasztalja társaságával a királyt, így ez a fordulat várható volt, ahogyan az is borítékolható, hogy a döntés a sorozat eddigi egyetlen őszinte kapcsolatán, Rhaenyra hercegnő és Alicent barátságán is mély sebet ejt majd.

Nélkülözhetetlen dolog hiányzott a Sárkányok háza első részéből, te észrevetted?

Ez is érdekelhet

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról