Ilyen volt találkozni Nicole Kidmannel

2018.november.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Nicole Kidman
Fotó: RexFeautures

Az Oscar-gála helyszíne, a Hollywood and Highland Center felől érkeztem a TLC Kínai Színházba, hogy (ahogy az AFI FEST programjában is hirdette) eltölthessek egy estét Nicole Kidmannel. Ahogy közeledtem a történelmi filmszínház felé, emeleteken át kígyózó sorok mellett haladtam el és olyan mondatfoszlányokat hallottam meg, hogy "esteleg üljenek be egy másik vetítésre" vagy "majd ültetés után derül ki, hogy lesz-e még néhány üres hely bent". Nem volt. A színházterem zsúfolásig megtelt és olyan izgatott légkör szállta meg a termet, hogy még szétnézni is elfelejtettem, pedig előre eldöntöttem, hogy részletesen szemügyre veszem a Hollywood-i filmművészet patinás szentélyét, ahol évtizedeken keresztül adták át az Oscar-díjakat. A fokozódó hangulat végül egy kirobbanó tapsviharban oldódott fel, amikor Nicole Kidman belépett a színpadra. A színésznőt percekig állva ünnepelte a közönség. Nicole Kidmant ezúttal Krista Smith, a Vanity Fair újságírója kérdezte.

"Az egész színészet olyan számomra, mint egy utazás, ahol nem te vezeted az autót." – kezdte a világsztár, amikor az újságíró a színészethez való viszonyulásáról faggatta.

"Kell egy rendező, aki téged választ és rengeteg szereplőválogatásra kell eljárnod, főleg, amikor fiatal vagy. Van, amikor megkapod a szerepet, van amikor nem. Talán a legfontosabb, hogy mindig meglegyen benned a szakma iránti szenvedély. És néha hosszú utat kell bejárni. Számomra (a színészet) mindig is utazás volt: fel akartam fedezni a világot, az emberi pszihét, vizsgálódó életet akartam élni." - magyarázta.

A színésznő, 51 évesen még messze áll a kiégéstől, saját bevallása szerint hálás azért, hogy megkapta az élettől azt a lehetőséget, hogy játszhat és a játék által az élete egy rendkívüli útra vezette. "A világ legjobb rendezőivel dolgoztam, csodálatos elmék gondolataiban vagyok benne, írókéban, akik rám gondolnak, miközben megszületik egy karakter. Szédületes hely, ahol most vagyok és sosem gondoltam volna, hogy idáig fogok jutni. Nagyot álmodtam, de nem ekkorát." - ntette hozzá elérzékenyülve.

Nicole Kidman egyáltalán nem nőies ebben a szettben, de mi mégis imádjuk!

Nicole Kidman egyáltalán nem nőies ebben a szettben, de mi mégis imádjuk!

Ezután a színésznő a következő kérdés kapcsán önelemzésbe kezdett. Nagyon érzékeny személyiségem van és erősen tudok kötődni emberekhez. Ezek a megélt érzelmek hozzám tartoznak és ezek teremtették meg azt a világot, amiből színészként építkezni tudok. Emellett pedig nagyon kíváncsi természetem van.

"Azt hiszem, mindig is megvolt bennem a szenvedély a színészet iránt, ezért a mai napig varázslatos dolog számomra a forgatáson a "felvétel" és "állj" szavakat közötti idő."
De a varázslat is megtörhet néha. Bár nehéz elképzelni, hogy ennyi tapasztalat, ennyi eljátszott szerep, Oscar- és Golden Globe – díjak után még magának Nicole Kidmannak is adódhatnak problémai a magabiztossággal és megrendülhet a hite tehetségében. "Van, hogy szétesnek a dolgok és azt érzem, hogy soha többet nem leszek jó semmiben... Aztán valami történik és újra megszületik valami. Ez az, amit imádok. Ez az, amit még mindig imádok." – meséli a színésznő őszintén a kételyeiről.

Sebastian Stan, Nicole Kidman
Fotó: Rexfeatures

Nicole Kidman egyik legemlékezetesebb alakításában, a Moulin Rouge!-ban tudta megmutatni sokoldalú tehetségét. Satin szerepe Oscar-jelölést érdemelt, partnere Ewan McGregor volt és talán a legnagyobb közönségsikert aratta a szerepben a színésznő. Olyan családban nőttem fel, ahol a musicalnak volt a legmagasabb ázsiója. Álltunk a zongora mellett és énekeltünk. Én is pontosan ezt akartam csinálni, állni a kamera előtt és énekelni, de nem volt meg hozzá a hangom. Mármint megvolt, de nem voltak olyan kiemelkedő hangi adottságaim, amik elegendőek lettek volna egy Broadway-showhoz. Aztán egyszer csak megkaptam a Moulin Rouge!-szerepet, és ott találtam magam ebben a miliőben. Ahogy a legnagyobb színészek, akiknek egyszerre kell tudni minden műfajt magas szinten nyújtani. Arra gondoltam, hogy Úristen! lesz egy jelenetem, amiben úgy játszok, hogy énekelni és táncolni fogok. Ebből indultam, természetes számomra – aztán mégis meghátráltam. Végül Baz (Baz Luhrmann –rendező) támogatása tolt végig a forgatáson. És a sok kemény film után, szerettem volna egy igazi szerelmi történetet eljátszani. Bár nagyon kedvelem az izgalmas, kihívással teli szerepeket, amelyek színészileg veszélyes vizekre, a komfortzónámon kívül eső helyre visznek, de szeretem a szerelmet is.

Satin szerepe - és sok más szerep – után, amelyben Nicole igazi Hollywood-i dívaként ragyogott szembetűnő, hogy - köztudottan – a külsejével egyébként is sokat foglalkozó, számos plasztikai beavatkozáson átesett színésznőt idén két olyan filmbe is láthatjuk, amelyben egyáltalán nem a szépségét csodálhatjuk meg. A Destroyerben kifejezetten elhanyagolt külsővel jelenik meg a Boy Erased-ben pedig egy idősebb édesanyaként.

"Tulajdonképpen ez a dolgunk színészként: az átváltozás. ... Nem szeretek a hajra és a sminkre fókuszálni, mert én még mindig hiszek a színészi játék misztériumában. Mindkét filmben nagy hangsúly van a gyermek-szülő kapcsolaton és erre a két forgatásra úgy fogok emlékezni, mint az életemnek egy csodálatos időszakára. Mindkét szerepben anyákat alakítok. A két szerep látszólag különbözik egymástól, de mégis ugyanazon az úton járnak ezek az anyák. Először leforgattuk a Boy Erased-et, aztán négy hét pihenő és leforgattuk a Destroyer. Aztán összeomlottam..."

Amikor a riporternő a Destroyer Erinjének férfias karakterére utal, Nicole Kidman visszautasítja az értelmezést. Tudom, hogy furcsán hangzik, de Erin Bell nem maszkulin, férfias jelenség, hanem mélyen női karakter. Csak egy nő élheti át azt a flasht, amikor rádöbben, hogy terhes. És Erin ekkor kokain-élvező. A helyzet pusztító számára - és ez az első kapcsolata a gyermekével. Ez egy igazi, hiteles női szituáció, ami azonnali változásokat hoz az életében és egészen új útra tereli az életét. Az anyai ösztöne mindennél erősebb és bár hatalmas hibákat követ el - tipikusan ő az, akit nem hívunk jó anyának - de anya, és életének a legmélyebb mozgatórugója az anyaság.

Nicole – azaz Erin Bell rendőrnő – tizenhat éves lányát a tehetséges Jade Pattyjohn alakítja a Destroyerben. A nevét érdemes lesz megjegyezni, mert fiatal (18 éves) kora ellenére már állnak mögötte komolyabb szerepek, nem beszélve a filmben nyújtott kiemelkedő alakításáról.

"Nicole elképesztő. – kezdi, amikor a Nicole-lal való forgatási élményeiről kérdezem - Számomra ő az igazi művész definiciója. Annyira szenvedélyesen végzi a munkáját, olyan nagyvonalú mindenkivel... Minden pillanat, amit együtt töltöttünk a forgatás alatt különleges volt a számomra. Már önmagában csak a közelében lenni és megfigyelni, hogyan dolgozik, kész tanulmány volt. Rengeteg dolgot tanulhattam tőle. Maga a személyisége is eredendően kedves. Kedves mindenkivel." – meséli elragadtatva. Jade előtt talán Shelby szerepével nyílik meg igazán a Hollywood-i álomkarrier. A beszélgetésünk során egyre erőteljesebben érzem, hogy bizonyára már az sem véletlen, hogy erre a szerepre kiválasztották, olyan tudatosan építi szakmai munkáját.

Nem hiszek a született tehetségben – mondja határozottan, amikor arról kérdezem, hogy mennyire ösztönös vagy mennyire tanult az alakítása Shelby szerepében. -Szerintem minden tehetség mellett folyamatosan képezni kell magunkat. Ha megvannak a szükséges, természetes adottságaid, akkor azon folyamatosan dolgozni kell. Sokszor nagyon különböző embereket kell eljátszanom és erre fel kell készülnöm szakmailag is. Én folyamatosan képzem magam.

Hogyan készültél fel Shelby szerepére? Esetleg környezettanulmányt folytattál és beépültél egy gang-be, ahogyan a filmbéli édesanyád, Erin rendőrként? –kérdezem. Nagyon más volt ez a környezet, mint amiben én felnőttem. Shelby egy egész más világban él és furcsa volt magamat ebben a közegben viszontlátni, még ha ez mégsem én vagyok, hanem egy lány, akit én játszok el. Igyekeztem alaposan felkészülni a szerepre és nagyon sok kutatást végeztem, rengeteg emberrel beszélgettem. De nem épültem be gangbe és nem látogattam meg ilyen közeget, viszont azt kell mondanom, hogy a Los Angeles-i életem az Echo Park városrészben kezdődött, ott, ahol Shelby született és ahol nagyrészt fel is nőtt a forgatókönyv szerint. Szóval az érdekes volt, hogy a forgatások alatt vissza kellett térnem ebbe a városrészbe és kicsit másabb arcát is megismertem.- Még váltunk néhány szót, korábbi tapasztalatokról, jövőbeli tervekről, aztán Jade elmerül az afterparti zajában és fényeiben, ahol profi Hollywood-i színésznőként áll rendelkezésére az elit közeg rajongói számára és mosolyogva pózol a képen, aláírást ad és kedvesen válaszol a kérdésekre még egy fél óra múlva is, amikor én már régen a pezsgőmet kortyolom..

Vida Virág

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 tévhit a zabtejről, aminek nem lenne szabad bedőlnünk

4 tévhit a zabtejről, aminek nem lenne szabad bedőlnünk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)