7 dolog, amitől biztonságos lesz a nyaralásunk

Szponzorált tartalom

2023.július.31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A várva várt nyaralásunk alatt nemcsak mi kerülhetünk bajba egy idegen országban, hanem közben itthon a lakásunk, házunk is kárt szenvedhet. Néhány alapszabály betartásával elkerülhetjük, hogy magunkat, családunkat, értékeinket és lakásunkat fölösleges veszélynek tegyük ki.

7 dolog, amitől biztonságos lesz a nyaralásunk
7 dolog, amitől biztonságos lesz a nyaralásunk
Fotó: Gettyimages.com

A nyaralás mindenki számára az év egyik legjobban várt időszaka. Baj azonban ilyenkor is érhet bennünket, és külföldön sokkal nehezebben helyzetben vagyunk ilyenkor, mintha ugyanez itthon történne velünk. Az itthon hagyott értékeink, házunk, lakásunk is fokozott veszélyben van ilyenkor, hiszen nem ellenőrizzük őket naponta, és ha kár éri őket, a távolból nehezebben tudunk intézkedni. Néhány szabály betartásával azonban biztonságosabbá tehetjük a nyaralásunkat.

1. Legyen biztosításunk!

Ez két szempontból is fontos. Az utazás alatt véd bennünket és a velünk lévő vagyontárgyainkat. Utasbiztosítást ma már percek alatt meg lehet kötni akár a mobilunkról is az egész családnak, a Bank360.hu kalkulátorával összehasonlíthatjuk az ajánlatokat és könnyen kiválaszthatjuk a nekünk legjobban megfelelőt. Ha autóval megyünk, akkor ellenőrizzük azt is, hogy a kötelezőnk és a cascónk rendben van-e. Az utasbiztosítás mellé köthetünk olyan assistance szolgáltatást is, ami egy külföldi balesetnél is segítségünkre lehet.

Az már félsiker, ha az ingatlanunkra már van lakásbiztosítás, de ha pedig még nincs, akkor itt az idő megfontolni. Már meglévő lakásbiztosításnál érdemes utazás előtt átolvasni a feltételeket, ugyanis egy már bevált lakásbiztosítás sem jelenti azt, hogy bármilyen kárra fizet, ami az ingatlanban történik. A viharkár és a betöréskár a legtöbb alapcsomagban benne van, de ennél fontosabb, hogy pontosan mely ingóságokra, értéktárgyakra vonatkozik a kártérítés. Ezt érdemes megnézni a szerződési feltételek között.

Alapesetben például nem vonatkozik a biztosítás a légi, vízi vagy motoros járművekre, illetve az utánfutókra sem, ezeknek a biztosításához külön kell egyeztetni a biztosítóval. Emellett a bankbetétek, értékes dokumentációk, értékpapírok biztosítása sem alapszolgáltatás. Gyakori hiba, hogy a biztosítás megkötése óta megvásárolt értékesebb ingóságok nem kerülnek be a szerződésbe.

Mielőtt elutazunk, érdemes a fontosabb értékeket biztonságos helyre, például egy széfbe tenni. Ha azt törik fel, és onnan tűnik el például nagyobb mennyiségű készpénz vagy ékszer, a biztosítóval szemben is védhetőbb, mintha az értékek olyan helyről tűnnének el, ami könnyen elérhető a tolvajok számára. A biztosítók egy része nem is vállalja a kockázatot, ha az értékek nem az ingatlanban, hanem például garázsban, padláson, pincében vagy melléképületben vannak elhelyezve.

A Magyar Biztosítók Szövetségének összefoglalója is kapaszkodót nyújthat az utazás előtt.

2. Ajtó, ablak, kertkapu: mindent bezártunk?

Alapvető biztonsági intézkedésekről van szó, amikor elhagyjuk a házat, de érdemes végigmenni a listán:

 • Zárjunk be minden ajtót és ablakot, és ezt alaposan ellenőrizzük. 
 • A lakásban lehetőleg ne hagyjunk semmilyen könnyen mozdítható értékes dolgot szem előtt, különösen, ha valaki a kertből, teraszról beláthat a szobákba.
 • Kapcsoljuk be a riasztóberendezést.
 • Ha otthon marad az autó, bicikli, roller és van garázs, akkor mindent zárjunk be, ne hagyjuk szem előtt.
 • Semmilyen könnyen mozdítható értéket ne hagyjunk szem előtt a kertben, erkélyen teraszon, a melléképületet is zárjuk be.
 • Ne hagyjunk semmilyen kulcsot a bejárat közelében (lábtörlő alatt, kerti törpében stb.).

Az ajtók, ablakok bezárása nemcsak a tolvajok dolgát nehezíti meg, de egy nagyobb vihar esetén is megóvhat például a beázástól. Ez már csak azért is fontos szempont, mert a biztosítók nem biztos, hogy fizetnek, ha a kár azért keletkezett, mert tárva-nyitva hagytunk egy ablakot a zivatar előtt.

3. Legyen, aki ránéz a lakásra

Hasznos lehet, ha egy közeli hozzátartozót vagy megbízható szomszédot megkérünk, hogy rendszeresen nézzen rá a lakásra, amíg távol vagyunk. Ez a növények locsolásán és a macska etetésén túl egyben azt is jelenti, hogy az utazás alatt nincs meg az a látszat, hogy napokon keresztül üres az ingatlan. Érdemes rendszeresen üríteni a postaládát, illetve a lakásban esténként felkapcsolni a villanyt, mintha lenne otthon valaki. Utóbbit időkapcsolóval is megoldhatjuk.

4. Fölöslegesen ne fogyasszunk energiát

A rezsiköltségek és biztonsági okok miatt is érdemes a lakáson belül körülnézni elutazás, hogy mire nincs szükség, amíg úton vagyunk. Teljesen fölöslegesen ne használjunk energiát, és ne tegyük ki magunkat egy csőtörésnek, rövidzárlatnak vagy villámkárnak.

Természetesen lehetnek olyan elektronikus eszközök, amelyekhez szükség van áramra, mint például a riasztó vagy mélyhűtő, de amit csak lehet, érdemes lekapcsolni. Akár olyan dolgokat is, amiket sosem szoktunk, mint például egy hosszabbító, vagy a készenléti állapotban is áramot fogyasztó tévé.

 • Érdemes elzárni a vizet és a gázt.
 • Húzzuk ki a konnektorból, amire nincs szükség (különösen, ha sok elosztót használunk), így a standby üzemmódban lévő eszközök sem pörgetik a villanyórát:
 • tévé,
 • router,
 • mosógép,
 • töltők,
 • számítógép, laptop,
 • konyhai eszközök (kávéfőző, vízforraló, kenyérpirító, sütő, tűzhely, mikró).
 • Ha van rá mód, akár a hűtőt és a fagyasztót is kikapcsolhatjuk, előbbit mindenképpen érdemes megfontolni, ha kevés benne az élelmiszer.
 • Ha elektromos bojlert használunk, az is fölöslegesen melegít egy hosszú nyaralás idején.

5. Nyaralás alatt óvatosan a közösségi médiával

A social media egyik nagy előnye bizonyos szituációban visszaüthet. Nyaralás idején nagy a kísértés, hogy megosszuk az ismerőseinkkel vagy még többekkel, milyen csodás helyen nyaralunk éppen. Ne felejtsük el azonban, hogy a posztok olyanokhoz is eljuthatnak, akik épp azokat a lehetőségeket keresik, amikor egy lakás szinte biztosan napokig üresen áll. Az is lehet, hogy egy ismerősünk éppen véletlenül, minden rossz szándék nélkül elmondja ezt valakinek, vagy éppen egy társaságban beszél róla. Ez ellen még az sem véd, ha a zárt csoportban posztolunk.

Ha nem akarunk mi magunk lenni a tippadók a betörőknek, akkor az utazásról ne értesítsünk több embert annál, mint amennyit feltétlenül szükséges, a posztolásokkal pedig érdemes várni addig, amíg haza nem érünk. De még ebben az esetben is jelezzük, hogy ez már megtörtént, tehát a lakásunk már nem üres napokig.

6. Azokra az értékekre is figyeljünk oda, amelyek velünk utaznak

Amíg nyaralunk, addig is fokozottan figyeljünk az apartman, a szoba vagy az autónk biztonságára. Különösen akkor, ha nem ismerjük jól a vidéket, ahová utazunk. Itt is érdemes mindig ellenőrizni az ajtók, ablakok zárását. Pénzből mindig annyi legyen nálunk, amennyire szükségünk van, és ne egy helyen tartsuk az összes értéket.

Ha nagyobb értékű készpénz, ékszer vagy óra van nálunk a nyaralás alatt, akárcsak otthon, azt is érdemes eltenni a szobaszéfbe vagy a szállás széfjébe, ha van erre lehetőség. A szobában se hagyjunk elöl semmilyen értéket, és az autónkban se legyen semmi olyan látható helyen, ami vonzóvá teszi a feltörését.

7. Mit tegyünk, ha mégis megtörtént a baj?

Sajnos előfordulhat, hogy hiába teszünk meg minden óvintézkedést, mégis betörnek a lakásba, amíg távol vagyunk. Ilyenkor érdemes tisztában lenni az alapfogalmakkal és a szükség teendőkkel is.

A biztosítás szempontjából akkor beszélhetünk betörésről, ha

 • a tettes zárt helyiséget erőszakkal vagy lopott kulccsal nyitja ki,
 • megtalálhatóak az erőszakos behatolás nyomai,
 • a behatolás tényét hatósági okirat (pl. rendőrségi határozat) bizonyítja.

Vannak olyan biztosítási konstrukciók, mely szerint betörésnek minősül, ha

 • a tettes olyan nyitott nyílászárón (ajtó, ablak) hatol be, amelynek alsó éle az alatta lévő járó szinttől 2-3 méternél magasabban van, vagy  
 • olyan erkélyről, teraszról történik a lopás, amelynek szintje a járó szinttől 2-3 méternél magasabban van. 

Ez azért lehet fontos, mert egy nyitva hagyott, földszinti erkélyajtón vagy ablakon történő bejutást nem kezelnek betörésként bizonyos biztosítók, így a kárt sem térítik meg.

A biztosítás szempontjából a betöréstől különböző kategóriába esik a besurranás. Erről akkor beszélhetünk, ha

 • az elkövető a nyitott ajtón, vagy ablakon észrevétlenül jut be, miközben a lakók otthon tartózkodnak, vagy  
 • a biztosított jóhiszeműen engedi be a lakásba, házba, aki kihasználva az alkalmat vagyontárgyakat tulajdonít el.

Harmadik kategória a rablás fogalma, amely során az elkövető a biztosított vagyontárgyakat úgy szerzi meg, hogy a biztosított személyek ellen erőszakot alkalmaz, ami fenyegeti élet- és testi épségüket.

A legfontosabb, hogy ilyen helyzetekben mindig feljelentést kell tenni a rendőrségen!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Zendaya a világ legmélyebb dekoltázsával lépett vörös szőnyegre

Zendaya a világ legmélyebb dekoltázsával lépett vörös szőnyegre

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Ez az ősz legtutibb programja - ne hagyd ki! (x)

Ez az ősz legtutibb programja - ne hagyd ki! (x)