3 fontos pénzügyi téma, amiről beszélnetek kell, ha családot terveztek

Szponzorált tartalom

2023. december 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az élet egyik legizgalmasabb szakaszának gyönyörei mellett ott rejlik néhány olyan pénzügyi tényező, amikről nem szabad elfeledkeznetek. Építsétek jövőtöket biztos alapokra és készüljetek fel a váratlan helyzetekre is, hogy a család minden tagja biztonságban érezhesse magát!

GettyImages-1468616190
Érdemes már családtervezéskor elkezdeni a felkészülést a váratlan helyzetekre
Fotó: Getty Images

1. Költségvetési terv

Kézenfekvőnek tűnik, hogy átfogóan áttekintsük a várható kiadásokat és bevételeket, ez sokszor mégsem történik meg. Pedig egy reális, jól átgondolt költségvetési terv nagyon sokat tud segíteni a jövőben. Azon túl, hogy megkímélhet a fölösleges vitáktól és kellemetlen helyzetektől, kirajzol egy pénzügyi jövőképet, amire így lelkileg és persze anyagilag is időben fel tudtok készülni, elkerülve a meglepetéseket. Hisz egy biztos: a háztartás bevételei és kiadásai jócskán meg fognak változni.

Hogyan lehet könnyebben átlátni a cseppet sem egyszerű helyzetet? Nos, érdemes figyelembe venni magához a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kiadásokat, az otthonteremtés költségeit és az esetleges munkahelyi változásokat is. Olyan gyermeknevelési költségeket, mint például a bölcsődei, óvodai díjak, orvosi vizsgálatok költségei vagy a babaruhák, babaeszközök, bútorok. Ha elköltöztök vagy új szobát alakítotok ki a jövevény számára, akkor ezek szintén megdobják a kiadásokat. Fontos átgondolnotok a jövedelmek alakulását is, különös tekintettel az esetleges szülési szabadságra vagy a munkahelyi változásokra, de a családtámogatási lehetőségeket is alaposan át kell tanulmányoznotok, hogy a számotokra legkedvezőbb megoldást válasszátok ki.

2. Életbiztosítás

Az Allianz kutatása [1] szerint egy gyermek felnevelésére egyre többet költünk - a KSH egy főre jutó éves kiadási adatai alapján - 18 éves koráig legalább 18 millió forintot. Ráadásul az elmúlt években nagyon sokan jutottak családtámogatott hitelekhez (CSOK, Babaváró), aminek a visszafizetése további költséget jelent. Ezeket a kiadásokat és fix költségeket végiggondolva, sokan már a családtervezéskor elgondolkodnak azon, hogy anyagilag felkészüljenek az esetlegesen bekövetkező váratlan helyzetekre is.

Az életbiztosítás ilyen szempontból egy igazi védőhálót jelenthet, amire minden családnak szüksége lenne. Igen, de mit vegyünk figyelembe az életbiztosítás megkötésekor? Lássuk, mit tanácsol az Allianz Hungária szakértője!

Ilyen biztosításokat és gyermekcélú megtakarításokat érdemes választani a családalapítás előtt állóknak

Gondoskodj családod és gyermeked jövőjéről, felkészülve a váratlan helyzetekre! Az Allianz Gondoskodás kockázati típusú életbiztosítással egy szerződésben az egész családot be lehet biztosítani (max. 10 fő). Minden olyan kiegészítő biztosítást megtalálhattok benne, amire egy váratlan betegség vagy baleset esetén támaszkodhattok. Élet-, baleset- és egészségbiztosítási kiegészítőket is lehet bele kérni. Minden családnak szüksége lenne egy ilyen szerződésre!

A védelem mellett persze gyermekvállaláskor a jövő tudatos megtervezése is nagyon fontos anyagi szempontból. Hosszútávú megtakarításra az Allianz Életprogram jó befektetési életbiztosítás. Jól kiválasztott eszközalapok segítségével, hosszú távon várhatóan magas hozamokkal lehet szaporítani a tőkénket. Ebben a szerződésben is lehet kiegészítő életbiztosítást is kötni, de nem kötelező. A gyermekünket is biztonságban tudhatjuk, mivel 2 éves kortól biztosított is lehet egy ilyen szerződésben. Ezt a fajta megtakarítást családtervezés előtt és után álló tudatos szülőknek is érdemes választani, mivel „sok kicsiből” is össze lehet rakni egy szép tőkét a gyerek életkezdéséhez.

Ezeket a szempontokat mérlegeljétek a kiválasztáskor

A legjobb döntés, ha mindkét típusú szerződéssel rendelkezik a család. A fontossági sorrend felállításában jelentős kérdés, hogy van-e hiteletek, hisz ez az, amit először le kell fedni egy életbiztosítással. Ezután jön a gyermek jövőjének anyagi biztonsága, amit egy jól összeállított megtakarítási szerződéssel nagyon jól lehet támogatni.

Hogyan határozzuk meg az életbiztosítás összegét?

A kockázati biztosításoknál nagyon fontos, hogy mennyi a család összjövedelme, bevétele egy hónapban. Ugyanis ebből az összegből kiindulva tudjuk meg, hogy egy váratlan esemény bekövetkeztekor mi az az összeg, ami hiányozni fog a család megélhetéséhez. Az életbiztosítás összegét, ami egy tragédia esetén a család számára a megélhetést biztosíthatja, egy éves jövedelem alapján érdemes megtervezni. Általában ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a család anyagilag helyre tudjon állni egy-egy nem várt esemény után.

Ha a megtakarítási oldalt nézzük, természetesen ott is abból kell kiindulni, hogy mennyi a család jövedelme, és mi az az összeg, amit rendszeresen félre tudnak tenni. Minél hamarabb elkezd valaki gyermeke jövőjéről gondoskodni, annál kisebb összeggel is el tudja indítani a takarékoskodást, és annál kevésbé lesz megterhelő a család számára. Fiatal házasoknál, ahol még egy hitel törlesztés is terheli a családot, a családi pótlék összegét ajánljuk, hogy rakják félre, figyelembe véve, hogy később bármikor emelni tudnak a díjon.

Igazodjunk a változó igényeinkhez!

Mivel egy család igényei bármikor változhatnak, ajánlott minden évben évfordulókor átbeszélni a megkötött biztosítási szerződést. Egy év távlatában sok minden történik egy család életében. Ilyenkor újragondoljuk és újraszámoljuk, hogy kell-e az elérendő anyagi célt módosítani, rendben van-e a gyerek biztosítása, a megtakarítási szerződés hozza-e a tőle elvárt hozamot illetve, hogy e elegendő-e az életbiztosítás összege vagy emelni kell rajta.

3. Vészhelyzeti forgatókönyv

Az Allianz szakértője szerint tehát a gyermek céljaira szánt megtakarítások mellé mindenképp ajánlott a szülők számára kockázati életbiztosítást kötni a megtakarítási biztosítás mellett, vagy önálló szerződésben. Mindkét megoldás tökéletes, és támogatja a család jövőbeli céljainak megvalósulását. Érdemes tudni, hogy ha a gyermek betölti a második életévét, ő is belekerülhet biztosítottként. a szerződésbe. Az a tapasztalat, hogy műtéti és kórházi napi térítéssel érdemes megkötni a biztosítást, mivel egy váratlan baleset vagy betegség hatalmas anyagi kiesést jelenthet a szülők számára. Ezt a kiesést nagyon jól pótolja egy ilyen biztosítási fedezet szolgáltatása.

[1] Forrás: Az Allianz Hungária Zrt. „Felkészültél a legjobbra?” elnevezésű online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése 2023. június 16. és 30. között zajlott 294 válaszadó részvételével a 18-64+ éves korosztályból.

A cikk megjelenését az Allianz Hungária Zrt. támogatta.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyönyörű lány itt Szoboszlai Dominik barátnője

Ez a gyönyörű lány itt Szoboszlai Dominik barátnője

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)