Hamarosan nagyot lehet spórolni a lakásbiztosításon

Szponzorált tartalom

2024.január.9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Idén márciusban szabadon felmondhatja bárki a lakásbiztosítását egy hónapig, és ha akar, újat köthetünk. Ezzel akár sokat is spórolhatunk, ha összehasonlítjuk az ajánlatokat. A határidőkre és a szabályokra azonban érdemes figyelni, nehogy lemaradjunk a lehetőségről. A Bank360.hu szakértői segítenek abban, hogyan éljünk a lehetőséggel.

Hamarosan nagyot lehet spórolni a lakásbiztosításon
GettyImages-1450616940
Fotó: Gettyimages.com

2024. március 1. és 31. között első alkalommal, majd minden év márciusában költségmentesen felmondhatjuk a lakásbiztosítási szerződésünket,, és helyette új, akár olcsóbb biztosítást is köthetünk egy másik biztosítónál. Függetlenül attól, hogy egyébként mikor van a szerződésünk évfordulója. Várhatóan hamarosan a korábbi autós kötelező biztosításokéhoz hasonló lakásbiztosítási kampány indul, a biztosítóknak pedig a felmondási lehetőségről 2024. február 15-ig kell értesíteni az ügyfeleiket.

A kampányidőszakban érdemes lesz lakásbiztosítás kalkulátor segítségével megnézni, hogy találunk-e a biztosítók ajánlatai között az elvárásaiknak megfelelőbb konstrukciót, amivel akár több ezer forintot is spórolhatunk. A márciusi felmondási lehetőség bevezetésével a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak az a célja, hogy erősebb versenyre ösztönözze a biztosítókat.

A felmondási lehetőség a lakáscélú ingatlanokra határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási (lakásbiztosítási) szerződésekre vonatkozik (a jelzáloghitelhez kapcsolódó hitelfedezeti lakásbiztosításokra is), a határozott idejűekre nem. (Ilyenekből jóval kevesebb van, és ezek legfeljebb 3 évig nem mondhatók fel.) A felmondást írásbeli nyilatkozattal tehetjük meg március 1. és 31. között, 30 napos felmondási határidővel. A felmondásnak március 31-ig be kell érkeznie a biztosítóhoz.

Nem mondhatjuk fel a szerződést, ha az nem „díjrendezett”, azaz elmaradásunk van a díjfizetésben. Az is okozhat problémát, ha a határozatlan idejű szerződést tartamengedménnyel kötöttük, azaz díjkedvezményért cserébe vállaltuk, hogy a szerződést 2, 3 vagy akár 5 évig nem mondjuk fel, de mégis felmondjuk. Ilyenkor ugyanis a biztosító követelheti a díjengedménynek a megfizetését, amelyet a szerződés hosszabb tartamára tekintettel nyújtott.

Milyen esetben mondhatjuk fel a lakásbiztosítást?

Eddig a lakásbiztosításunkat csak a biztosítási szerződésben rögzített biztosítási évforduló napjára mondhattuk fel úgy, hogy erről legalább 30 nappal (és legfeljebb 60 nappal) korábban értesítjük a biztosítót. Felmondhatjuk a szerződést például akkor, miután kézhez kaptuk a biztosító éves értesítőjét a következő biztosítási évre vonatkozó biztosítási összeg és díj emeléséről, és azt nem fogadjuk el. (A biztosítók a kárhányad és kárgyakoriság növekedése vagy a közterhek változása miatt évente emelhetik a díjat, valamint az előző évi inflációval módosítják a biztosítási összeget és díjat - ez az éves indexálás.)

Felmondhatjuk a szerződést akkor is, ha nem vagyunk elégedettek a lakásbiztosításhoz kínált kiegészítő biztosításokkal, vagy egy nagyobb, a lakás értékét növelő beruházást követően új ajánlatot kérünk a régi vagy egy új biztosítótól. Ha a régi biztosítónál váltanánk egy másik, akár olcsóbb biztosításra, vagy új fedezetek (biztosítandó vagyontárgy) bevonása miatt változtatnánk, akkor felmondás helyett szerződésmódosítást kezdeményezhetünk - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

Az elmúlt években a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) megjelenésével már a naptári negyedév végére is felmondhatók egyes biztosítóknál az otthonbiztosítási szerződések. A felmondást a biztosítónak meg kell kapnia legalább a negyedév végét megelőző 30. nap előtt. (A márciusi szabad átkötés bevezetésével a jegybank már nem várja el a biztosítóktól, hogy az MFO termékeiknél biztosítsák a negyedév végi felmondást is.

Mit kell tartalmaznia a biztosítást felmondó nyilatkozatnak?

A biztosítási szerződés felmondására a biztosítási feltételek szerint van lehetőség. Kizárólag írásos nyilatkozattal mondhatjuk fel a biztosítási szerződést, ennek eddig tartalmaznia kellett

  • a szerződő fél nevét és lakcímét,
  • a biztosító nevét,
  • a biztosítás típusát,
  • a szerződés- vagy kötvényszámot,
  • a felmondás okát (ami a leggyakrabban évfordulóra történő felmondás vagy érdekmúlás).

Az aláírt felmondási nyilatkozatot

  • elküldhetjük levélben a biztosítónak címezve,
  • átadhatjuk személyesen a biztosító ügyfélszolgálatán vagy értékesítési pontjain,
  • elküldhetjük e-mailben a biztosító által megadott címre (elektronikus aláírással ellátott elektronikus okiratba foglaltan, vagy az aláírt nyilatkozatot beszkennelve csatoljuk az e-mailhez),
  • a nyilatkozatot megtehetjük az online ügyfélszolgálati fiókunkon keresztül is, ha rendelkezünk ilyennel.

Hogyan szűnhet meg még a biztosításunk?

Megszűnik a biztosítási szerződés, ha eladjuk a biztosított ingatlant vagy elköltözünk (ez az érdekmúlás), vagy megsemmisül az ingatlan vagy az ingóság (ez a lehetetlenülés). A változásokról azonban értesítenünk kell a biztosítót, és erre hivatkozva kérni a szerződés megszüntetését.

Akkor is megszűnik a szerződés, ha nem fizetjük a biztosítási díjat, és letelt a fizetésre megszabott 30 napos póthatáridő. (Akkor nem szűnik meg automatikusan, ha a biztosító bírósági úton érvényesíti a követelését.)

A biztosító is felmondhatja a szerződést 30 napos hatállyal, ha például a szerződést érintő lényeges körülményekről csak a szerződéskötés után szerez tudomást. Bármikor megszüntethető a szerződés közös megegyezéssel is, de csak akkor, ha sikerül erről megegyeznünk a biztosítóval.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)