Ezektők a természetes összetevőktől lesz dús és egészséges a hajad

2019.május.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ezektők a természetes összetevőktől lesz dús és egészséges a hajad
Fotó: Shutterstock

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog alapítója. Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Amikor reggel belenézünk a tükörbe, és lapos a hajunk, sehogy sem áll, akkor bizony sikítófrászt kapunk, és legszívesebben egész nap otthon maradnánk.

Mivel ez általában kizárt, így nagy eséllyel vagy egy sapka alatt fogunk bujdokolni vagy be kell vetnünk a jó öreg copf/konty megoldást – már megint.

A csillogó, egészséges hajat "koronának" érezhetjük a fejünk tetején, ami mind a megjelenésünkhöz, mind a magabiztosságunkhoz ad egy pluszt, de sajnos sokan küzdenek a hajhullás, a korpásodás, a töredezett hajvégek, a fénytelen, lapos- és a zsíros haj ellen.

Ezt az 5 elvet kell csak betartanod a hulladékmentes életmód érdekében

Ezt az 5 elvet kell csak betartanod a hulladékmentes életmód érdekében

Persze az egészségi állapotunk is befolyásolhatja a hajunk milyenségét, hiszen bőrünk és hajunk egészsége szervezetünk általános állapotáról is sokat elárul, de a hajápolás önmagában is fontos.

A kommersz higiéniai, szépségápolási, kozmetikai termékekkel igazából mindig ugyanaz a probléma: a műanyag csomagolás és a különböző káros összetevők – SLS, SCS és egyéb káros szulfátok, kőolaj-származék, pálmaolaj, szintetikus illatanyagok, PEG, parabén, szilikon, tartósítószer, állati eredetű összetevők.

Fotó: giphy

Már talán megszoktátok, hogy én mindig környezettudatosság szempontjából közelítem meg a dolgokat, így jelen esetben a samponokat is. A környezetbarát, zero waste megoldások bevezetése a mindennapokba nemcsak azért fontos, mert kevésbé terheljük vele a bolygónkat, hanem a saját egészségünk szempontjából is mindig jobb választást jelentenek. Arról nem is beszélve, hogy szinte mindig találni magyar gyártót, és így a szállítás is minimális, miközben a hazai gazdaságot is támogatjuk.

Szilárd sampon vagy sampon szappan

Te tudod mi a különbség a szilárd sampon és a sampon szappan között?

Sampon szappan

Teljesen természetes alapanyagokból – például kókuszolaj, olíva olaj, ricinusolaj, dióolaj, szőlőmag olaj, méhviasz, gyógynövények – és illóolajakból áll.

Mivel a megszokott samponodhoz képest teljesen más összetevőket tartalmaz, ezért két-három hajmosás azért kell, míg a tincseid hozzászoknak a változáshoz. Vagyis ne lepődj meg, ha kezdetben hajmosás után nehéznek és kissé zsírosnak érzed a hajad, ez el fog múlni!

Fotó: giphy

Még jóval a zero waste idők előtt édesanyámtól kaptam sampon szappant, mert akkor kezdtünk el váltani a természetes kozmetikumokra. Emlékszem, amikor megmostam vele a hajam. Sírva fakadtam! Teljesen összeapadtak a hajszálaim, ragacsosnak éreztem az egész fejem.

Akkor sajnos még egyáltalán nem tudtam, hogy a megoldás erre a problémára az almaecetes öblítés:

2:1 vagy 3:1 arányban keverj el meleg vízben (vagy kamillateában) ecetet vagy citromlevet, és ezzel öblítsd le a hajad – ha szükségesnek érzed, akár többször is. Cseppenthetsz bele illóolajat is, például a rozmaring szép fényessé teszi a hajat, de a levendula és a bergamott is nagyon jól táplálja!

Jó hír, hogy ez után se balzsamra, se kondícionálóra így nem is lesz szükséged! (Persze ettől még használhatsz, ha szeretnél.)

Termelj kevesebb szemetet: csupán ezeket a trükköket kell alkalmaznod

Termelj kevesebb szemetet: csupán ezeket a trükköket kell alkalmaznod

Ez a fajta sampon különösen jó, ha korpával küzdesz, mivel nem tartalmaz szulfátokat és szilikont, ami irritálja és kiszárítja a fejbőrt.

Amit még érdemes tudni

- a kókusz alapú sampon szappan jobban szárít, de jobban habzik is, míg
- az olíva olaj alapú nem szárít, de nem is habzik annyira.

Minden gyártónak különböző receptúrája van, így lehet, hogy nem találod meg elsőre a neked legjobbat, mint ahogy a flakonos samponok esetében sem válik be mindegyik.
Próbáld ki a Manna, a Nagora vagy a Hulladekmentes webáruházban kapható kézműves sampon szappanok valamelyikét.

Szilárd sampon

Angolul "syndet bar"-nak is hívják, ami a "synthetic detergent"-ből jön. Arra utal, hogy szintetikus tisztítószer - vagyis előre gyártott tenzidek (felületaktív anyagok) - felhasználásával készül. Ez az az összetevő, ami a habzásért és a zsírtalanításért felelős (pl. sls).

Vannak enyhe felületaktív anyagok, mint például a sodium lauryl sulfancetate – a decyl glycoside a legkevésbé irritáló (nemionos) tenzid – és léteznek durvák is, mint a sodium lauryl sulfate.

Van, akinek a fejbőre nagyon érzékeny ezekre az erős felületaktív anyagokra, mert kiszárítja, irritálja. Ha a szilárd sampon mellett döntesz, a legjobb, ha olyat választasz, amiben nem sls van.

Tulajdonképpen ugyanolyanok, mint a megszokott samponok, csak nem adnak hozzá vizet! Ez azért is jó hír, mert így a szilárd samponok esetében nem kell semmilyen változáshoz hozzászoknia a hajadnak, és nem szükséges savas öblítést alkalmaznod. Viszont mivel alacsonyabb a pH-juk, ezért balzsamot, vagy kondícionálót érdemes használni hajmosás után.

Én most a LUSH JUNGLE szilárd kondícionálóját használom, de készíthetünk lenmagzselét is balzsamnak:

1 ek lenmagot 1 dl vízben forralj össze, majd szűrd le a magokat és az így kapott zseléből egy keveset dörzsölj a hajvégeidbe. Még kiöblíteni sem kell!

Maradni fog balzsam, de hát ennél kisebb adagot nehéz lenne készíteni. A maradékot nyugodtan tárold hűtőben a következő hajmosásig.

Nekem igazán nincs jó hajam. Vékonyszálú, hamar lelapul, könnyen kiszárad. Nem mondom, hogy mióta szilárd sampont használok – eleinte LUSH-t, de mióta a Fleur de Lin is készít szilárd sampont, amiben sls helyett decyl glycoside van – azóta dús és kifogástalan lenne, de érezhető és látható a változás. Hajmosás után pár napig olyan, mintha betupíroztam volna a hajtöveimet, fényes, és sokkal jobb a tapintása és a tartása is.

Amit jó tudni

- a LUSH sampon korong kb 80 hajmosásra elegendő – de sls van benne.
- a Fleur de Lin szilárd sampon kb. 2 flakon samponnak felel meg.
- azért drágábbak, mint a sampon szappanok, mert az alapanyagok eleve többe kerülnek.

Samponmentes élet – No Poo

Vannak, akik csak rozsliszttel, agyaggal, tojással, szódabikarbónával – és még rengeteg mással, ami nem sampon – tisztítják a hajukat, vagyis legtöbb esetben csak a fejbőrüket. Ahogy van olyan is, aki csak langyos vízzel szokta átöblíteni a haját, és kivárja, míg elindul a haj öntisztító folyamata. Néha használ valami saját készítésű, ápoló pakolást, amúgy pedig vaddisznósörte hajkefével fésülködik, mert az egyenletesen eloszlatja a fejbőrön termelődő faggyút.

Fotó: giphy

Ezekben bevallom nem vagyok jártas, mert őszintén szólva nekem már túl macerásnak tűnnek ezek a módszerek, de a szódabikarbónás hajmosást azért kipróbáltam, és azóta többször is használtam már. Nagyon szeretem! Teljesen érzésre szoktam egy kis szódabikarbónát vízzel elkeverni, hogy egy pasztánál valamivel hígabb "krémet" kapjak. Ezzel finoman átdörzsölöm a fejbőrömet, végül pedig almaecetes vízzel alaposan leöblítem a hajam. Felfrissül tőle a fejbőröm, a hajtövem megemelkedik, a hajam dúsabbnak hat, és sokkal jobb a tartása, ugyanúgy, mint a szilárd sampon esetében – annyi különbséggel, hogy ez nem habzik.

Amíg a drogériákban kapható termékeket használjuk, sokszor nem is értjük, hogy mi baj lehet velük – a műanyag flakonon túl –, hiszen beváltak. Azt felejtjük csak el, hogy egyrészt hosszú távon nem tudjuk, hogy milyen hatása lesz ránk, másrészt fogalmunk sincs róla, hogy milyen lenne a hajunk – vagy a bőrünk –, ha valóban csak természetes összetevőjű termékekkel ápolnánk magunkat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Itt az újabb bizonyíték, hogy Károly király és Katalin hercegné kapcsolata különleges

Itt az újabb bizonyíték, hogy Károly király és Katalin hercegné kapcsolata különleges

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője