Ezt kell tudnod az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjéről: jön a Napszállta

2018.szeptember.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nem meglepő, hogy az első nagyjátékfilmjét világsikert arató filmrendező, Nemes Jeles László második filmjét óriási hazai és nemzetközi érdeklődés övezi. Első filmje, a Saul fia 2015-ben a Cannes-ban Nagydíjat, 2016-ban pedig Golden Globe- és Oscar-díjat nyert.

Nemes Jeles László
Fotó: Getty Images

Ilyen elsöprő siker után természetesen a rendező Napszállta címet viselő második filmjét már a szakma, és mi is nagyon várjuk. Most összeszedtük, hogy mi az, amit a bemutató előtt tudhatunk a filmről:

Miről szól?

A Napszállta 1913-ban, vagyis I. világháború előtti utolsó évben játszódik, másképp fogalmazva az Osztrák-Magyar Monarchia végóráiban Budapesten. A történet főhőse Leiter Írisz, egy fiatal lány, aki korán árvaságra jutott és visszatér a fővárosba, ahol szüleinek egykor legendás kalapszalonja üzemelt. Az üzlet Írisz érkezésekor is megvan, azonban a lányt nem látja szívesen az új tulajdonos. A fiatal nő felbukkanása beindítja az események láncolatát, Írisz egy rejtélyes idegentől tudja meg, hogy él egy Kálmán nevű bátyja, akiről ő semmit nem tudott.

A főszereplő: Jakab Juli

Leiter Írisz szerepére a rendező másfél évig kereste az ideális színésznőt, míg végül Jakab Juli mellett döntött. A 30 éves főszereplő valójában dramaturg végzettségű, és több stáblistán is felbukkant már ebben a szerepkörben, illetve forgatókönyvíróként is ismert. A színművészeti egyetemen Reisz Gábor alkotótársának számított, amikor aztán a rendező végül rábízta első filmjének, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan-nak a női főszerepét, ezt követően Juli klipekben, és Török Ferenc Senki szigete című filmjében is szerepelt. Jakab Juli emellett szerepelt a Saul fiában is, Nemes Jeles László akkor is 1500 színésznő közül őt választotta ki a történet egyetlen igazán hangsúlyos női szerepére. Érdekesség, hogy valósággal kerülgette ez a film, hiszen még 2012-ben, amikor Nemes Jeles előtanulmányt, szkeccsfilmet készített a Napszállta című filmjéhez (a rendező 2010 óta dolgozik a filmen, korábban kezdett foglalkozni vele, mint a Saul fiával) Írisz címmel, Jakab Juli már abban is szerepelt, ugyan akkor még nem a címszereplő volt.

Napszállta

A stáb

Nem Jakab Juli az egyetlen, aki szerepelt a Saul fia stáblistáján is, sőt! A rendező jól bevált stábbal dolgozott a Napszállta című filmjén is. A forgatókönyvíró a rendező mellett ezúttal is Clara Royer, illetve mindkét filmjében vágója, Matthieu Taponier ezúttal forgatókönyvíróként is felbukkan. Szintén másodszor is a rendezővel dolgozik az operatőr Erdély Mátyás, a látványvilágért felelős Rajk László. A zeneszerző az idén februárban elhunyt Melis László, aki már a rendező édesapjának, Jeles Andrásnak is állandó munkatársa volt. Természetesen a producerek sem változtak illetve az Oscar-díjas film nagyobb szerepeit alakító színészek közül a Napszálltában is fontosabb szerepet játszik többek között Urs Rechn, Molnár Levente, Todd Charmont, Zsótér Sándor, Uwe Lauer valamint Kormos Mihály is.

A cím

A Variety magazinnak adott interjújában Nemes Jeles László elmondta, hogy a címválasztás egyfajta utalás Friedrich Wilhelm Murnau Sunrise (Virradat) című 1927-es némafilmjére. A rendező elmondta: ´inspirációt jelentett nekem. Nagyszerűen ábrázolta az amerikai nagyváros őrültségét, és optimizmusát´. Úgy fogalmazott, hogy reményei szerint a Murnau filmhez hasonlóan a Napszálltának is van mondanivalója a civilizációnk reményeiről és kétségbeeséseiről.

Az ihlet

Ahogy fentebb említettük Nemes Jeles László nagyon hosszú ideje foglalkozik ezzel a filmmel, igazán szívügye volt a Napszállta. Bár a nemzetközi díjak lehetőséget biztosítottak volna számára, hogy nemzetközi sztárokkal forgasson, esetleg nagyobb költségvetésű filmen, a rendező már az első pillanatban jelezte, hogy előbb ezt a filmjét szeretné leforgatni döntően magyar stábbal. A Varietynek adott interjújában elmondta, hogy ez egy nagyon személyes film. ´Gyerekkoromban a nagymamám, aki átélte mindkét világháborút, sokat mesélt erről az időszakról. Ez inspirált, hogy elmeséljem egy nő sorsát, és az ő szemén keresztül mutassam be az eseményeket.´

Mikor láthatod?

A Napszállta című filmet a velencei filmfesztiválon mutatták be, ahol a versenyfilmek között szerepel. A Laokoon Film által készített produkciót a Mozinet forgalmazza, és szeptember 27-étől vetítik a magyar mozikban. A hivatalos bemutató előtt a forgalmazási jogokat a világ 70 országában vették meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője