Filmek, amelyekkel edukálhatod magad a rasszizmusról és annak megfékezéséről

2020.június.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha könyvek terén elég rosszul is állunk Magyarországon a fekete kultúrával kapcsolatban, az internet korában filmeket megnézni már szerencsére szinte bárhol lehet. És a legjobb, hogy az olyan online szolgáltatókon, mint a Netflix, az Amazon Prime vagy az HBO Go elég sok meg is található.

A következő listában olyan filmek, dokumentumfilmek szerepelnek, melyek segítenek, hogy jobban megértsd az afroamerikaiak elleni szisztematikus rasszizmust, és hogy miért ekkora probléma ez még mindig 21. században is.

Miért tudunk olyan keveset a fekete kultúráról? Mert például alig lehet magyarul kapni róla könyveket

Miért tudunk olyan keveset a fekete kultúráról? Mert például alig lehet magyarul kapni róla könyveket



Azzal, hogy együttérzel velük, kiposztolod a fekete négyzetet és skandálod, hogy #BlackLivesMatter még a probléma közel sincs megoldva. Persze, könnyű erre rávágni, hogy de ez nem egy magyar probléma, itt nincs ilyen, de pont, hogy van, és ebben élünk, csak itt nem feketék a rasszizmus elszenvedői, hanem a romák. Talán nemsokára az ő sorsuk is ekkora visszhangot kap, de addig is értsd meg ezeknek a filmeknek a segítségével, hogy miért olyan nagy most mindenhol a felháborodás.

13th

Ava DuVernay lebilincselő 2016-os Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmje, mely az amerikai börtönrendszer rejtelmeibe vezet be, amit a nemzet gyökereibe írt rasszista egyenlőtlenségei jellemeznek.

Strong Island

Egy másik igencsak gyomorfacsaró dokumentumfilm, ami egy 1992-es fiatal fiú meggyilkolásának történetét göngyölíti fel. Mivel a 24 éves William Ford Jr, a filmrendező Yance Ford testvére, az egész eset csak még szívmarcangolóbb.

Nem vagyok a rabszolgád

James Baldwin saját szavaival vázolja fel a modern Amerika különböző kultúráinak találkozását és az ebben rejlő rasszizmust.

Who Killed Malcom X?

A Netflix 6-részes miniszériájában a civil jogi aktivista és mozgalomvezető Malcolm X kivégzése körüli megválaszolatlan kérdéseket kutatja Abdur-Rahman Muhammad.

Dear White People

A Netflix sorozata az amerikai, főként fehérek által látogatott elit egyetemek világába enged betekintést egy csapat fekete hallgató történetén keresztül, akik a megkülönböztetés különböző formáit élik át egyetemi éveik alatt.

A Central parki ötök

Ava DuVernay Emmy-díjas minisorozata az 1989-es öt, kiskorú, harlemi, ártatlan gyerek letartóztatásának, korrupt kihallgatásának eseményeit beszéli el egy lebilincselő, felkavaró, drámai tálalásban. A sorozat után érdemes megnézni szintén a Netflixen található beszélgetését Oprah-nak a sorozat készítőivel és az azóta vádaik alól tisztázott, és immár felnőtt öt New York-i férfival.

O.J.: Egy amerikai hős

A lebilincselő, ötrészes 2016-os Oscar-díjas dokumentumfilm témája ugyan O.J. Simpson híres tárgyalása, de az egész filmet átitatja az amerikai rasszistakultúra, a rendőrség korrupt, brutális túlkapásai, melyre főként az első két rész világít rá.

12 év rabszolgaság

Honnan is ered az amerikai kultúrában a feketék elleni rasszizmus? Egészen a rabszolgaságig kell visszamennünk, hogy megértsük, Steve McQueen 2014-es Oscar-díjas alkotása megrázó módon mutatja be a 19. századi Amerikát.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője