Mit vegyünk a gyerekeknek? 10 könyvet ajánlunk minden korosztálynak

2021.december.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha éppen ajándékon töröd a fejed egy gyereknek– akár az egészen kicsinek, aki csak a képeket szereti; az általános iskolásnak, akit kiráz a hideg a kötelezőktől; vagy a gimnazistának, aki csak kikapcsolódni szeretne – mi mutatunk párat, amit még az ünnepek előtt be tudsz szerezni, és garantáltan sikered lesz vele!

Mit vegyünk a gyerekeknek? 10 könyvet ajánlunk minden korosztálynak
Fotó: Gettyimages.com

Kisgyerekeknek:

Kiss Judit Ágnes: Bababróka karácsonya

A végtelenül aranyos Babaróka-sorozat legújabb, szezonális könyvében Egri Mónika illusztrációi, az ünnepi készülődésről mesélnek, amikor mindenki rohan és persze minden félresikerül. De a könyv három meséjében gyorsan bebizonyosodik, hogy akár a mézeskalácsokon is szétfolyhat a tojáshab, a karácsony akkor is tökéletes, ha csak együtt van az egész család.

Dániel András: A kuflik és az Akármi

Ha a családban, baráti körben akad még olyan kisgyerek, aki még nem hallott a kuflikról, akkor itt a tökéletes alkalom, hogy megismerkedjen velük! Nem csak a jópofa szövegért felel a szerző, hanem a HUBBY illusztrátori díjas Dániel András saját maga eleveníti meg a kuflik mókás kis világát, egy olyan sorozatot alkotva, amely nemcsak a legkisebbeket, hanem az egész családot szórakoztatja.

Tarr Ferenc: Harmónia, a zenék birodalma

Az ismeretségi körödben van olyan gyerkőc, aki imádja a zenét, de azért mégsem szeretnél neki dobszettet ajándékozni? Tarr Ferenc játékos tanító könyve éppen megfelelő számára. Baranyai (b) András által illusztrált gyönyörű ismeretterjesztőben Melódia kisasszony a saját hangját keresi Harmónia világában: elmerül a jazz, a pop, a népzene, és klasszikus zene útvesztőiben; de a kalandos utazása közben megismerkedik még hangszerekkel, zeneszerzőkkel és énekesekkel is.

Általános iskolásoknak:

Wéber Anikó: Az ellenállók vezére

A Pagony kiadó Abszolút Töri sorozatába olyan regények kerültek, amelyek a magyar történelem meghatározó momentumait elevenítik meg egy modern csavarral. Habár első hallásra úgy tűnhet, hogy a dolgozotaktól megfáradt általános iskolás lányok és fiuk számára nem feltétlenül ez lesz a legnépszerűbb ajándék a fa alatt; ám Wéber Anikó gondoskodott róla, hogy a regényeiben úgy mutassa be a történelmet, hogy az izgalmas és releváns legyen. Az ellenállók vezérében például a gyerekek visszamennek a 19.századba, ahol találkoznak Deák Ferenccel és Sissivel, még Ferenc József koronázásán is részt vesznek.

Wéber Anikó: Örökszerda

Mi lenne, ha újra és újra ugyanazt a napot kéne átélnünk az idők végezetéig? Ez nem egy lebilincselő thriller alapsztorija, hanem Wéber Anikó 9-12 éveseknek szóló regénye, amiben két barát egy bűnügyet próbál megoldani, hogy kiderüljön az igazság – miközben örökösen ugyanarra a szerdára ébrednek. Az Abszolút könyvekben olyan lebilincselő történetek dominálnak, melyek elgondolkodtatják a fiatalokat, de azért szórakoznak is közben.

Tasnádi István: Helló, Héraklész

Gyerekként sokan rajonganak az ókori kultúrákért, a csillogó képes könyvekért a fáraókról, a hihetetlen ókori görög mítoszokért. Tasnádi István drámaíró most Héraklészról írt képregényt, ami az ismert legendákat a legfiatalabb rajongóknak mutatja be. Ebben a képregényben a szerző a testvéri szeretet vagy éppen féltékenység és a hőssé válás kérdéseit boncolgatja.

Gimnazistáknak:

Budapest OFF novellák

A kortárs magyar irodalom igazi reneszánszát éli, már régóta egyáltalán nem ciki könyveket olvasni a szünetekben, vagy vászontáskákra írni a kedvenc idézeteinket. A Tilos az Á még 2018-ban megjelent könyve, ugyanolyan friss és fantasztikus olvasmány ma, mint debütálásakor volt. Olyan kortárs szerzők, mint többek között Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé vagy Totth Benedek a tőlük megszokott stílusban mesélnek a fővárosi fiatalok életéről, örömeiről és bánatairól.

Haszán Míra: Spicc/pipa

Senki sem tudja úgy megszólítani, a fiatalokat, mint a saját korosztályuk. Haszán Míra, utolsó éves gimnazista, a Spicc/pipában a 17 éves főhősén keresztül vezet be minket a budapesti Balettintézet legmélyébe. A légies és álomszerű balettkoreográfiák mögötti kemény edzéseket, a versengési vágyat mutatja be lenyűgöző érzékenységgel, miközben azért helyet kapnak olyan általános témák is, mint a bonyolult rokoni kapcsolatok, és persze, az első szerelem.

Stephanie Garber: Caraval

Caraval egy sziget, egy koncepció, egy álom – és a legújabb YA őrület. Stephanie Garber fantasy trilógiájában mindent adott egy szédületes, letehetetlen történethez: két elválaszthatatlan nővér kalandozása egy mesésnek ígérkező, de hamarosan rémálommá váló szigeten. A Sunday Times bestseller Caraval elsöprő sikeréről a biztosít a hatalmas nemzetközi rajongótábora – amiben nem csak tini lányok akadnak szép számmal, hanem még hasonlóan lelkesedő felnőttek is.

+1: Fenyő D. György: Útikalauz a vershez

A listáról nem maradhatott ki ez a szellemes útmutató sem, életkortól függetlenül, minden háztartásnak részese kell, hogy legyen; 25 klasszikus és kortárs vers által kerül közelebb az olvasó az irodalomhoz. Bár a kortárs szerzők ma már elérhetőek irodalmi szalonokban, könyv dedikálásokon, a klasszikus kánon nagyjai csak az irodalmi szöveggyűjtemények fekete-fehér lapjain mutatkozhatnak be. Fenyő D. György saját pedagógiai tapasztalatit felhasználva úgy mesél, hogy nem bírunk nem odafigyelni és mégis tanulunk.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rúzsa Magdi hatalmas dologra készül ma este

Rúzsa Magdi hatalmas dologra készül ma este

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

PR

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)