10 tipp, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a pszichoterápiából

2022.január.21.

Mivel a világban az elmúlt két évben rengeteg negatív esemény történt, sokan nyitottabbá váltak a terápiák iránt. Ez olyan szempontból mindenképpen jó hír, hogy mindig megéri törődnünk a mentális egészségünkkel. Ha te is úgy érzed, hogy szívesen vennél részt egy terápián, akkor számos kérdés felmerülhet benned. Annak érdekében, hogy ez az út egyszerűbb legyen, érdemes megfogadnod néhány tippet, ami a későbbiekre nézve lényegesen hatékonyabbá tehet bármilyen terápiát.

10 tipp, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a pszichoterápiából
Fotó: HBO

1. Nézz körül alaposan, hogy megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelő terapeutát

Mielőtt kiválasztanád, kihez szeretnél terápiára járni, nézz körül alaposan. Manapság már rengeteg információ elérhető online arról, hogy egy terapeuta milyen területekre szakosodott, és hol, milyen időpontokban érhető el. Ugyanakkor a legtöbbjükről véleményt is találhatsz, így kizárhatod azokat, akikről esetleg sok negatív tapasztalatot olvasol.

Természetesen a régimódi utat is követheted, és tájékozódhatsz a családod vagy a barátaid körében, hogy ők kit ajánlanának. Sokkal többen járnak terapeutához, mint gondolnád, így szinte biztos, hogy a te ismertségi körödben is van olyan, aki tud tanácsot adni. A lényeg, hogy előbb találd szimpatikusnak, és csak azután hívd fel, hogy egyeztessetek a részletekről.

2. A keresés során vedd figyelembe az identitásod minden fontos szempontját

Ha bármilyen marginalizált csoporthoz tartozol, mint például a színes bőrűek és az LMBTQ+ közösségek tagjai, különösen nagy kihívást jelenthet és döntő jelentőségű lehet, hogy a terápia során biztonságban és kényelmesen érezd magad. Emiatt érdemes megfontolnod, hogy jobban éreznéd-e magad egy olyan terapeuta mellett, aki érzékeny az identitásod ezen aspektusaira - akár a megélt tapasztalatai révén, akár egy speciális képzésen szerzett tudás által.

Az is hasznos lehet, ha olyan terapeutát találsz, akitől már eleve arra számítasz, hogy osztja vagy megérti a kulturális és vallási hátteredet. Természetesen alapvetően nehéz lehet olyan terapeutát találni, aki hasonlóan gondolkodik, mint te, de az online adatbázisok ebben is a segítségedre lehetnek. Ha pedig bármilyen krónikus betegséged van, vagy fogyatékossággal élő vagy, azt se tartsd titokban, mert sok terapeuta van, aki jártas bizonyos egészségi állapotú betegek kezelésében.

3. Gondold át, mit remélsz a terápiától

Valószínűleg még az első találkozó előtt konzultálnod kell a terapeutáddal, és sokan azt is megkérdezik, hogy milyen indíttatásból döntöttél úgy, hogy terápiára fogsz járni. Hasznos lehet, ha jegyzeteket készítesz arról, hogy miről szeretnél beszélni, és mit szeretnél elérni a terápia során, legyen szó akár egyes reakcióidról, amelyeken dolgozni szeretnél, akár a jövőbeli céljaidról. Persze ha vannak aggályaid, azokról is mindenképpen beszélj már a legelején.

4. Már a legelején tájékozódj pontosan a költségekről

Soha nem mulatságos meglepődni egy magas orvosi számlán, ezért már az első találkozó előtt pontosítsd, hogy milyen költségekre számíthatsz. Ha már az első találkozásotok alkalmával is tudod, mennyit kell fizetned, elkerülheted, hogy emiatt aggódj a munkamenet során, és sokkal könnyebb lesz ténylegesen a terápiára összpontosítanod.

5. Tekints úgy a terápiára, mint egy interjúra

A legtöbb terápiás találkozó körülbelül egy óra hosszú, de ne stresszeld magad azzal, hogy ez idő alatt csak magadról kell beszélned. Ehelyett tekintsd inkább a munkamenetet egy kétoldalú folyamatnak, amely során mindketten kérdéseket és észrevételeket osztotok meg a másikkal. Mindig nyugodtan mondd el, ha van olyan, amiről kifejezetten beszélnél, vagy felmerülne benned bármilyen kérdés, sőt azt is, ha valamit nem értettél tisztán.

A pszichológus tippjei: 7 tanács, hogy kordában tudd tartani a szorongásaidat a járvány idején

6. Adj időt annak, hogy jobban megismerd a terapeutád

Lehet, hogy te és a terapeutád nem találjátok meg egyből a közös hangot, de ahelyett, hogy máris lecserélnéd, adj neki egy kis időt. Legalább három találkozóig várj, és lásd meg, hogyan érzed magad, mert a kezdet mindenhol nehéz lehet. Ha az idő múlásával is úgy érzed, hogy nem ért meg téged, nem érzed magad biztonságban a találkozókon vagy nem igazán illik hozzád a stílusa, akkor teljesen rendben van, ha mást keresel.

7. Felejtsd el az előítéleteket

Sokan mind a mai napig úgy gondolják, hogy a terápiák haszontalanok, vagy ha valaki részt vesz rajtuk, azzal valami nagyon nincs rendben. Ne hagyd, hogy az ilyen és ehhez hasonló sztereotípiák és tévhitek befolyásoljanak, hiszen akik ilyen véleményen vannak, többségében egyáltalán nem ismerik a terápiák előnyeit.

Könnyen előfordulhat az is, hogy a terapeutád rá fog kérdezni, hogy viszonyul a családod vagy a baráti köröd ahhoz, hogy hozzá jársz. Ez leggyakrabban azért van, mert manapság is sokan hajlamosak őrültnek titulálni azokat, akik igénybe veszik egy terapeuta segítségét. Ez az ő tudatlanságuk, neked pedig semmi okod arra, hogy rosszul érezd magad miattuk.

8. Legyenek reális elvárásaid

Gyakori tévhit, hogy a terapeuták tanácsokat adnak, és pontosan megmondják, hogyan teheted jobbá az életedet egy-két alkalom leforgása alatt. Ez nem így működik. Kulcsfontosságú, hogy megértsd, néhány terápia nem fog mindent egy csapásra megoldani. Abban azonban sokat segíthet, hogy könnyebben levond a saját következtetéseidet, és arra is ösztönözhet, hogy többet tegyél önmagadért.

Hogyan szeressem meg a testem? Egy önbizalom-tréner és egy pszichológus válaszol

9. Végezd el a házi feladataidat

Egyes terapeuták a következő találkozóig házi feladatokat is adnak. Ilyenek lehetnek például, hogy vezess naplót az életed bizonyos területeiről, elmélkedj valamin, amiről a terápián beszélgettetek, vagy gyakorolj bizonyos készségeket. Ezeket a házi feladatokat soha ne hanyagold el, de ha nem is kapsz ilyeneket, magadnak akkor is hasznos lehet, ha leírod, milyen fontos dolgokon gondolkodtál, vagy miket tettél két terápia között.

10. Vidd magaddal a tanultakat

Életük során sokan vesznek részt terápián, de szinte senki nem folyamatosan és élete végéig. Így természetes lehet, hogy eléred azt a pontot, amikor magabiztosnak érzed magad a szokásos foglalkozások befejezése után, és többet már nem szeretnél járni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ha később úgy éreznéd, ne kezdhetnéd újra a terápiát, vagy ne próbálhatnál ki mással valamilyen másik terápiás módszert.

Amikor úgy döntesz, hogy befejezed a terápiát, írj egy listát mindazokról a meglátásokról és készségekről, amelyeket megtanultál. Később időnként térj vissza ehhez a listához, hogy megbizonyosodj arról, hogy valóban megtartottad-e azt a gondolkodásmódot, jól érzed-e most magad, és esetleg szükség van-e arra, hogy újra konzultálj a terapeutáddal, vagy részt vegyél egy másfajta terápián.

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő