13 program, amit nem hagyunk ki a Múzeumok Éjszakáján

2015.június.19.

A Múzeumok Éjszakája idén tizenharmadszorra nyitja meg kapuit a művészet kedvelői előtt - több, mint négyszáz kiállítótérben országszerte. A programok sokszínűsége minden életkorú és érdeklődési körű látogatónak kedvez; a klasszikus kiállítások kedvelői, a konyha szerelmesei, vagy a film és színház világának rajongói egyaránt megtalálhatják a számukra vonzó eseményeket. Ilyen programözönből bizony nem könnyű tájékozódni, mi most kiválasztottunk 13 programot a kétnapos fesztivál kínálatából, amit semmiképpen se hagynánk ki.

1. Ha érdekel a filmek és a fotózás világa : Zsigmond Vilmos kiállítás és közönségtalálkozó a Ludwig Múzeumban

2. Ha szereted a szokatlan, alternatív alkotásokat: "Mese Van" kiállítás a Bálnában


A 306-os Teremgaléria egyedülálló élményt kínál látogatói számára; egy interaktív, szürrealista utazás álombeli helyszínek és időalagutak között. Könyveket termő selyemrét, Jung-féle álomlabirintus, művészkijáró időalagutak. Izgalmasan hangzik, nemde?

3. Ha kreatív vagy, és bírod az egyedi cuccokat: Creative Arts Fair az Iparművészeti Múzeumban


Ha olyan kiegészítőkre, lakberendezési tárgyakra vadászol, amik tuti nem jönnek szembe veled az utcán, az Iparművészeti Múzeum programja biztosan tetszeni fog. Több száz magyar designer saját készítésű ékszerei, ruhái, kerámiái, és grafikái várják a látogatókat - és szerető új gazdájukat.

4. Ha szeretsz beszélgetni, és nyitott vagy az újdonságokra: Folyóiratok, magazinok éjszakája az Iparművészeti Múzeumban

Lesznek élő interjúk, ki lehet próbálni a lapszerkesztést, és rengeteg magazinnal is megismerkedhetsz. Száznál is több lapszerkesztő, újságíró és blogger vár, a kulisszatitkok mellett akciós előfizetéssel és gasztroélményekkel is várnak.

5. Ha érdekelnek a történelem feledésbe merült, szaftos sztorijai, és elmúltál 18: Pajzán istenek és perverz rítusok a Marczibányi Téri Művelődési Központban

6. Ha az interaktív programokat kedveled: Mobil applikációs séta Ferencvárosban József Attila életének fontos helyszínein


A körülbelül másfél órás séta elkalauzolja érdeklődőit a költő életének legfontosabb helyszíneire egészen szülőházáig, a József Attila Emlékhelyig. Az útban egy Interaktív Budapest térkép nyújt segítséget, mutatva a már megtekintett és még visszalevő állomásokat. Ha valamelyik helyszínről többet szeretnél megtudni, a térképen levő könyv segítségével leírást is olvashatsz róla.

7. Ha érdekel a fotózás világa: Tárlatvezetés a Magyar Fotográfusok Házában


Olyan idegenvezetők segítségével ismerheted meg a Mai Manó Ház legérdekesebb zugait és történelmét, és tekintheted meg aktuális kiállításait, mint például Hajdú D. András vagy Burger Barna.

8. Ha egy kis romantikázásra, vagy esti kikapcsolódásra vágysz: Éjszakai Panoráma a Kupolából


Ugyan nem kiállítás, de szuper nyáresti program párok, családok,és baráti társaságok számára. A Budavári Palota kupolája ismét megnyitja kapuit, és gyönyörű éjszakai látképet tár a látogatói elé.

9. Ha az irodalom és a sport is érdekel: PIM Irodalmi jóga
Sport és kultúra együtt, és mindez a csillagos ég alatt? Bizony, létezik!

Nyilván felmerül a kérdés, hogyan lehet összehozni mindezt: "Ahogy a jóga harmonizál és feltölt energiával, úgy az irodalom – egy értelmezés szerint – gyönyörködtet és akár segítheti is a meditációt" - magyarázzák a szervezők.

10. Ha szeretsz koncertekre járni, és új zenekarokat megismerni: A Cseh Tamás-program nyertes zenekarainak bemutatkozása

11. Ha érdekel a festészet, és a mögöttes inspirációk: Chagall erotikus álmai Pécsett

12. Ha szereted Robert Capa és Pablo Picasso munkásságát: A Vaszary Galéria kiállításai Balatonföldváron

13. Ha érdekel az underground kultúra: Art Attack Debrecenben


A Neue Debreczenische Kunst (NDK) szabad művészeti csoport immáron ötödszörre alkot Debrecen belvárosának kirakataiban. Az underground alkotásokat egy laza városi séta keretin belül, vagy tárlatvezetésen is megtekinthetjük.

Ez is érdekelhet

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke