20 éves lány a halált választotta a szexuális bántalmazása miatt

2016.május.11.

Megdöbbentő, és mindannyiunk számára figyelmeztető annak a huszonéves lánynak a története, aki először választhatja önként a halált, és ennek nem gyógyíthatatlan szervi betegség az oka, hanem lelki.

bántalmazás, eutanázia, szexuális abúzus, abúzus, szexuális erőszak, nane, kegyes halál, molesztálás
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A természetesen névtelen holland lány 5 és 15 éves kora között volt rendszeresen szexuális bántalmazás áldozata. A 10 éven át tartó abúzus már a kezdetektől poszttraumás stresszt okozott nála, ami az évek múlásával komoly mentális zavarhoz vezetett. A saját életét teljesen kilátástalannak és értelmetlennek érzékelő lány több intenzív terápián is részt vett, de az állapota nem változott ezek hatására. A sokadik kudarcos próbálkozás után a lány kérvényezte az eutanáziát, azaz a kegyes halált.

A holland eutanázia bizottság végül helyt adott a lány kérésének, miután több orvosi szakvélemény egyértelműen kijelentette, hogy a szexuális bántalmazás hatására kialakult mentális zavara gyógyíthatatlan. A döntés sokakat felháborított, még a parlamentben is vitatták a bizottság döntésének helyességét, mondván, hogy ezzel újra bünteti a társadalom az áldozatot, holott a bántalmazót még ha el is kapják, akkor sem ítélik például halálra.

A döntés helyességét a részletek ismerete nélkül teljesen értelmetlen véleményeznünk, ez a megdöbbentő történet azonban újra felhívja a figyelmünket arra, hogy SOHA ne menjünk el a bántalmazás mellett szemlesütve. Nagyon súlyos következményei vannak, ha valaki nem kap gyorsan, szakszerűen segítséget, illetve, ha képtelen egy ilyen helyzetből kimenekülni. Ha ismersz áldozatot, vagy magad is az vagy, lépj kapcsolatba olyanokkal, akik tudnak segíteni, van tapasztalatuk a hasonló helyzetek kezelésében. A NANE több mint 20 éve foglalkozik bántalmazott nők, gyerekek segítésével és szexuális erőszakat átélőkkel. A NANE honlapján megtalálod a segélyvonalaik elérhetőségét!

Ez is érdekelhet

Neked az ökotudatosság alap? Megérkezett a Printa új kollekciója

Neked az ökotudatosság alap? Megérkezett a Printa új kollekciója

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói