3 dolog, amit megtehetsz az idősekért ebben az időszakban

Természetesen az lenne a legjobb dolog, ha mindenki, kivétel nélkül otthon tudna maradni, hiszen akkor a vírusnak nem lenne esélye újabb embereket megfertőzni, és sokkal rövidebb idő alatt javulna a kialakult helyzet. Azt viszont számításba kell venni, hogy sok idős ember nem engedhette meg magának, hogy előre felhalmozzon rengeteg élelmiszert, hiszen nemcsak pénze nincs rá, hanem sok esetben kivitelezhetetlen számukra az élelmiszerek szállítása is.

Mit tehetünk értük?

Ha társasházban lakunk, a közös tereken kifüggesztett papírcetlire kiírhatjuk, hogy szívesen elintézzük a bevásárlást a ház idős lakói helyett. Ez a kezdeményezés Szlovákiából indult, de egyre több helyen alkalmazzák Magyarországon is. Így megkíméljük az idős embereket attól, hogy a boltban tíz-húsz-száz emberrel kerüljenek kontaktusba. Mi pedig el tudunk menni úgy bevásárolni - ha egészségesek vagyunk - hogy szájmaszkot és kesztyűt húzunk, majd a vásárolt termékeket az idős szomszéd küszöbén hagyjuk. Sajnos sok idős embernek nincsenek gyerekei, unokái, vagy külföldön élnek, így most nem tudnak a segítségükre sietni.

Persze nem csak az élelmiszerhiány okozhat problémát az idősek számára. Az otthonlét fiatalként sem egyszerű. Sokszor még úgy sem, ha nem vagyunk egyedül. Egy idős ember számára az egyedüllét és a ˝bezártság˝ gyors mentális leépüléshez vezethet, ezért különösen fontos, hogy amikor csak tehetjük, hívjuk fel telefonon a nagyszüleinket, idős ismerőseinket. Ha megoldható, hogy kocsival elmenjünk a házukhoz, akár az ablakon keresztül is beszélgethetünk. Napi fél óra is csodákra képes.

Az elmagányosodott idős emberek gyakran egész nap csak a tévét nézik, hogy kevésbé érezzék egyedül magukat. A tévében viszont most semmi másról nem hallani, mint hogy hány ember hal meg naponta, akiknek nagy része, velük egyetemben, idős. Ezek az információk nagyon megterhelhetik lelkileg az embert, ha pedig valaki egy kicsi hipochonder is, akár azt is beképzelheti, hogy beteg. Fontos, hogy ne csak élelmiszert, hanem tematikus újságokat, keresztrejtvényeket, könyveket is vigyünk az időseknek, amivel le tudják kötni magukat.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Ma ne vásárolj semmi drága holmit - Május 20.

Napi horoszkóp: Ma ne vásárolj semmi drága holmit - Május 20.

G-Életstílus

Megérkezett a this is Redy x Kozma Rita plus size menstruációs bugyi kollekció

Megérkezett a this is Redy x Kozma Rita plus size menstruációs bugyi kollekció

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?