3 komoly ok, hogy megváltoztasd a húsfogyasztási szokásaidat

2017.január.25.

Lehet hús nélkül is egészségesen élni, de nagyobb odafigyelést igényel, mintha a vegyes étrendet követnéd. Az azonban nem mindegy, hogy milyen húst eszel! Élelmiszeripari szakértők szerint a felvágottak és egyéb kész húsáruk a legveszélyesebbek a fogyasztó egészségére nézve, de a tőkehúsnál sem közömbösek az előzmények. Arról nem is beszélve, milyen erkölcsi problémákat vet fel a meggondolatlan húsfogyasztás. A megoldás: egyél boldog húst! Íme, három nyomós érv, hogy jobban megnézd, mit eszel.

Nyomós érv 1: a boldog hús egészségesebb
Egy az egészségesebb táplálkozást vizsgáló EU-s kutatás kimutatta, hogy az életükben egészséges és humánus körülmények közt tartott, vagyis "boldog" állatok húsa finomabb, táplálóbb és egészségesebb, mint azon társaiké, amelyeket ellenőrizetlenül, tömegesen tartottak. Nem mindegy, mennyi antibiotikumot tömnek egy állatba, hiszen később ezt a fogyasztó is a szervezetébe juttatja - márpedig egy zsúfolt, "gyári" körülmények közt tartott állatot szinte folyamatosan gyógyszerezni kell. A kutatók szerint az is számít, milyen stresszes egy állat élete - minél kevésbé, annál jobb a húsa.

Nyomós érv 2: a húskészítmények veszélyesek is lehetnek

Természetesen minél drágább, exkluzívabb egy termék, annál kevésbé rizikós a fogyasztása, ám az olcsó parizerek, virslik és egyebek tele vannak egyfelől zsírral, másfelől rengeteg, a tartósítást szolgáló sófélével. Ha pedig nem megbízható, ellenőrzött forrásból származó húskészítményt veszel, még komoly veszélynek is kiteheted magad. Nem sokkal egyszerűbb olyan húst választani - a piacokon, nagyobb boltokban könnyen beszerezheted, ráadásul nem is elérhetetlen áron -, amiről tudod, hogy nem károsítja a szervezetedet?

Nyomós érv 3: az állatkínzás kegyetlenség
Végül, de korántsem utolsósorban a harmadik érv a boldog hús mellett, hogy a nem boldogan élő állatokkal nagyon kegyetlenül bánnak. Ha valaki megnéz egy filmet a "húsgyárakról" (például a klasszikus animációt a www.meatrix.comon ), vagy épp egy vágóhídi napról (erről és sok egyébről számosat találsz a www.peta.org és a www.wspa-international.org honlapokon), pillanatokon belül dönt: ebből nem eszem! Persze sokszor kényelmesebb - és általában bizony olcsóbb is - nem törődni az ilyen dolgokkal, ugyanakkor az is igaz, hogy boldogabb ember az, aki megengedi magának az odafigyelés és a humanizmus luxusát. Tartozz közéjük!

Ez is érdekelhet

Különleges kiállítással készül, és az NFT-k világába is bevezet a neves képzőművész - Weiler Péterrel beszélgettünk

Különleges kiállítással készül, és az NFT-k világába is bevezet a neves képzőművész - Weiler Péterrel beszélgettünk

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját