3 poszt, amit nem kellene kitenned közösségi oldaladra

2020.február.13.

Sokszor olvastunk már arról, hogy a közösségi média mennyire veszélyes, azonban sokszor bele sem gondolunk abba, hogy tényleg milyen veszélyei vannak a különböző kép- és videómegosztó oldalaknak. Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója összegyűjtött 3 olyan posztot, amilyet semmiképpen nem szabadna megosztani közösségi oldaladon.

3 poszt, amit nem kellene kitenned közösségi oldaladra
Fotó: Shutterstock

1. Meztelen, félmeztelen képek

A szexting lehet jó dolog, de csak akkor, ha tartós párkapcsolatod van, és száz százalékosan megbízol a másikban. Persze mindenkinek mást jelent a "tartós" és a "bizalom", ezért mindig van kockázat (az átküldött felvételekkel vissza lehet élni, zsarolni lehet a másikat, vagy rákényszeríteni olyan dolgokra, amiket magától nem akarna). Ráadásul ha egy felvétel kikerül a netre, onnantól nagyon komoly károkat tud okozni. Pár éve Magyarországon is nagy "divat" volt a bosszúpornó – amikor a szakítást követően a korábban kapott felvételeket megalázó, negatív kommentek kíséretében felrakták egy közösségi oldalra. A felvételek ilyenfajta megosztása persze bűncselekmény, azonban hiába bűntetik meg az elkövetőt, az internet nem felejt – a károkozás megtörtént. Ha már bűntetés, ennek a műfajnak van még egy sajátossága. A 18 éven aluliról készült ilyen típusú felvételek automatikusan gyermekpornónak minősülnek, és pusztán a birtoklásuk (pl. ha valakinek a telefonján vannak) is bűncselekménynek számít. A jog már 12 éves kortól engedi szexelni a gyerekeket, azonban a szexting egészen 18 éves korig tiltott. Erre nagyon oda kell figyelni, mert egyre több eljárás indul olyan esetekben, amikor középiskolás fiatalok egymásnak küldözgetnek ilyen képeket.

Ezért mondja még a párkapcsolati tanácsadók jó része is, hogy szexting helyett inkább más üzenetekkel hergeljétek egymást.

2. Félreérthető, kiszolgáltatott, megalázó helyzetben készült felvételek

Egy pénteki bulin valaki túl sokat ivott? Nincs magánál, mert kiütötte magát? Lecsúszott a nadrágja és látszik a fél feneke? Durván maszatos az arca és nem tud róla? Sír, kiabál, dühöng?
Ezek azok a felvételek, amelyek nem tartoznak semmilyen nyilvánosságra. Ha rólad készül ilyen kép, akkor súlyosan megsértik az emberi méltóságodat, de akár a becsületedbe is gázolhatnak. Minden esetben kérheted az ilyen képek azonnali letiltását, eltávolítását, akár bírósági eljárást is indíthatsz az ellen, aki ilyet tett – bár sajnos itt az a helyzet, amit korábban írtam, az internet nem felejt, és ami egyszer kikerült a netre, azzal a károkozás már megtörtént.
Nyilván nem szeretnéd, hogy téged így lássanak mások. Ezért is fontos, hogy te se hozz senkit ilyen helyzetbe.

3. Más gyerekéről posztolás

A jogszabályok szerint 18 éven aluli gyerekről csak a szülője előzetes hozzájárulásával lehet felvételt készíteni és azt bármilyen módon megosztani, nyilvánosságra hozni. Kevesen olvassák el a Facebook, Instagram, Snapchat vagy a TikTok Általános Szerződési Feltételeit, ezért kevesen tudják, hogy amit oda kitesznek, azzal bárki azt kezd, amit csak akar (kivéve, ha kifejezetten ki nem írod, hogy megtiltod a felhasználást). A gyerekek persze nagyon cukik, helyesek, és az emberek többsége imádja a kisbabás képeket, de az a helyzet, hogy a gyerekek digitális lábnyomát nagyon erősen kell védeni. Ezért azt ajánljuk, hogy szülői hozzájárulás nélkül ne posztolj, és ha lehet, a gyerek engedélyét is kérd ki. Ha olyan pici, hogy nem tud hozzájárulást adni, akkor maximum zárt csoportban posztolj róla, olyanoknak akik a babát közelről, szemléyesen és jól ismerik (pl. családtagoknak).

Szöveg: Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány vezetője

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.

Ez is érdekelhet

Itt a bizonyíték: ami neked stressz, az katasztrófa az arcod számára

Itt a bizonyíték: ami neked stressz, az katasztrófa az arcod számára

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói