300 éves a társkeresés - Újsághirdetéstől az okostelefonig

2013.november.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ki gondolná, hogy az online társkeresés ősi formája, az újsághirdetés már több mint 300 éves? 1700-ban, 10 évvel azután, hogy az első sajtótermék piacra került, megjelentek az első házasságközvetítő irodák és ennek köszönhetően a házassági hirdetések is. A XX. század második felében még illetlen dolognak számított, ha nő adott fel társkereső hirdetést valamelyik újságban – ha férfiak tették, abban senki nem látott kivetnivalót.

Az online társkeresés a '90-es évek közepén kezdődött el igazán, 1994 decemberében jegyezték be a kiss.com-ot, és '95 januárjában a Match.com-ot, utóbbi máig működik. Ha belegondolunk, az első, online módon összejött párok legidősebb gyerekei idén érettségizhetnek, ez azért nem kis dolog!

A társadalmi elfogadottságot érdekes módon egy film hozta el, a Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével készült A szerelem hálójában. 1998-at írunk csupán, ekkor indult el a Randivonal.hu, mely amellett, hogy úttörőnek számított hazánkban, azóta is újabbnál újabb fejlesztésekkel igazodik a piac igényeihez.

Kánya Kata, aki hagyományos társkereső irodát működtet, elmondta, a hozzáfordulók döntő többsége regisztrált már társkereső oldalon, sőt párhuzamosan keresi a társát az irodában és online társkereső oldalon is. Kata bátorítja is a társkeresőket, hogy egyszerre minél többféle lehetőséget vegyenek igénybe a siker érdekében.

"A technika fejlődésével az online társkeresés módszerei is folyamatosan változnak, bővülnek, a szélessávú internet elterjedésével egyre tetszetősebb, színesebb, gazdagabb lett a kínálat. Egyre többen használnak okostelefont, már nincsenek helyhez kötve sem, bárhol elérhetik a társkeresőt, keresgélhetnek, flörtölhetnek, levelezhetnek. Napjainkban már minden hatodik társkereső mobiltelefonról vagy tabletről keres társat magának" – árulta el Móczár Rudolf, a Randivonal.hu -t is üzemeltető Habostorta Kft. marketing igazgatója.

Különböző statisztikák szerint világszerte mintegy 20 millió ember keres interneten partnert magának, és évente 120.000 házasságkötés jön létre ilyen módon, de ez a szám minden bizonnyal elenyésző a létrejött tartósabb vagy kevésbé tartós kapcsolatok számának összességéhez képest. Noha a Facebook és a hozzá hasonló közösségi hálók is alkalmasak lehetnek társkeresésre, igazán koncentráltan és könnyen átláthatóan az online társkeresők tudnak ebben a folyamatban segíteni.

Nem csupán az okostelefonok térhódítása jelenti a folyamatos innovációt ezen a téren. Időről-időre jelennek meg olyan új funkciók a társkereső oldalakon, amelyek mindegyike a sikeres pártalálást segíti elő. Legutóbb éppen a Randivonal.hu felhasználói találkozhattak egy Jellemképnek elnevezett új szolgáltatással, ami a vizualitásra helyezi a hangsúlyt és lehetővé teszi a társkeresőknek, hogy egy-egy témához a hozzájuk legjobban illő vagy általuk legszimpatikusabb fotókkal jellemezhessék magukat.

"Amellett, hogy egyre kevesebbet és egyre felszínesebben olvasunk, rendkívül izgalmas ilyen újdonságnak számító funkciókkal kísérletezni, mint a Jellemkép, amit egyébként pszichológus bevonásával igyekeztünk minél hatékonyabbá fejleszteni. Hiszünk abban, hogy ezáltal azok a felhasználók is könnyebben be tudják mutatni önmagukat és találnak egymásra a Randivonalon, akik nem tartják magukat a szavak emberének és jobban ki tudják fejezni magukat képeken keresztül" – tette hozzá Móczár Rudolf.

Egy biztos: az egyre sokszínűbb módszerekkel és technikai megoldásokkal előálló online társkeresés része az életünknek, és minden bizonnyal gyermekeink és unokáink életének is része lesz, az izgalmas kérdés az, hogy akkor vajon majd milyen formában fog működni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 mondat, amit a boldog párok SOHA nem mondanak egymásnak

5 mondat, amit a boldog párok SOHA nem mondanak egymásnak

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)