3762 gyermekmosoly - az Amigók beteg gyerekeknek segítenek, ismerd meg őket

2019.október.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány önkéntesei, vagyis az Amigók már ötödik éve látogatják a kórházban fekvő beteg gyerekeket, hogy játékkal, kézműveskedéssel és nyelvtanulással dobják fel a gyerkőcök mindennapjait, ezzel is motiválva őket a gyógyulásra. Egy 11 fős baráti társaságból mára egy 149 főt számláló alapítvány lett és az ország több pontján zöld pulcsis egyetemisták látogatják a kórházakat. Történetüket most te is elolvashatod és még egy meghívóval is meglepünk.

A Megálmodó Amigó, Fábián Sára kórházban szerzett tapasztalatai után nagyon sokat gondolkozott, hogy miként tudná visszaadni azt a rengeteg támogatást, amit családjától és barátaitól kapott gyermekként. Orvos ugyan nem lett, de 2014-ben egy családi vacsora alkalmával merült fel az ötlet, hogy más módszerekkel is tudná a gyerekeket "gyógyítani" és segíteni. Végül 10 barátjával nekivágott egy hatalmas kalandba, ami rengeteg gyerek és egyetemista életét is megváltoztatta.

Hogy miért is fontos az Amigók munkája? A beteg gyerekek sokszor hosszú időszakon keresztül családjuk támogató légköre nélkül kell, hogy gyógyuljanak. Az orvosok és nővérek csodás munkája mellett, ha a szülők látogatják is őket a legtöbbször a barátaik nem lehetnek ott velük. Egyetemista Amigóként azzal az egyszerű tűnő, ám de fontos kérdéssel, hogy "Van kedved játszani?" ezt az űrt töltik be az önkéntesek. Felnőttek már annyira, hogy közösen megbirkózzanak egy-egy nehezebbnek tűnő helyzettel, de a bevetéseken önfeledt játékkal még ők maguk is gyerekek. Persze a játék mellett az idősebb gyermekeknek a tanulás is fontos, hiszen nem szeretnének lemaradni osztálytársaiktól. Ilyenkor játékos nyelvtanulással dobják fel a foglalkozásokat és kreatívan egy Dixit vagy Dobble parti két kör után már spanyolul zajlik.

A baráti társaságból 2016-ra alapítvány lett az Amigók kitartó munkájának köszönhetően. A szervezet különlegessége, hogy a vezetői és háttérfeladatokat is ők látják el. A szigorúnak tűnő titulusok helyett Boldogságért Felelős Amigo, Fenntarthatóságért Felelős Amigo és a Megálmodó Amigo felel az önkéntesekért, ezzel pedig a gyerekekért. Amigóvá válás során kéthetente másfél órát látogatja egy önkéntes a kórházakat, de vannak háttérfeladatok is amikben részt lehet venni. Utóbbi ugyan nem "kötelező", de rengeteget lehet tanulni. Magánadomány kampány (videóforgatással), VR tananyag fejlesztése, a közösségi média kezelése mind-mind a csapat munkája. Havonta Amigo esteket tartanak, hiszen az Amigos spanyolul azt jelenti barátok. Ez nem csak arra utal, hogy a gyerkőcöket barátként (és nem szakemberként) közelítik, hanem egymással egy szoros közösséget alkotnak. Barátokkal barátokként a gyerekekért.

Jelenleg 4 város 10 kórházában 149 Amigo teszi szebbé a gyerkőcök mindennapjait, mellyel 3762 gyermekmosolyt számlálnak. Idén októberben pedig 5. szülinapjukat ünneplik, melyre egy különleges rendhagyó tárlatvezetéssel készülnek. Egy Amigo a következő gondolatokat osztotta meg kórházi élményeiről: Ugyan néha nehéz feladat még az óráink után bemenni a kórházba, de a gyerekek önfeledt nevetésénél és őszinte gondolatainál nincsen nagyobb pozitív visszajelzés. Ha valami unalmas, nem félnek kimondani és nem csak ők, de mi is rengeteget tanulhatunk tőlük. Egyszer például egy 8 éves kislány jelnyelven megtanította mindannyiunk nevét, mi pedig neki spanyolul a bemutatkozást. Sokszor előfordult, hogy egyik percben még szuperhősökről, másikban pedig a betegségükről beszélgettünk.
Végül a rideg kórházi falak között az a mondat egy bevetés után, hogy Ez a legjobb hely a világon! azt jelenti, hogy ha pár órára is, de elfelejtették, hol vannak és gyerekként játszottak, mi pedig teljesen feltöltődve várhatjuk a következő látogatásokat.

A szülinap keretén belül te is kipróbálhatod, hogy egy-egy látogatás, vagy ahogy ők hívják bevetés során miket él át az Amigo közösség. Legfontosabb kellékük a kórházi doboz, melynek láttán a gyerekeknek mindig kedve támad játszani. A tárlatvezetés több termen keresztül történik, ahol társasjátékokkal, kézműveskedéssel, Amigo-történetekkel és VR kalandokkal mutatják be az Amigo-mindennapokat. A szüliNapirendből nem maradhat el a meglepetés és a közös tortázás sem, a gyerkőcöket pedig az egész ünnepség alatt gyereksarokkal várják. Az est házigazdája Teszári Nóra lesz.
Egy Amigónak minden évben kétszer van születésnapja. Gyere és ünnepeld velük!

Időpont: 2019. október 20, 14:30
Helyszín: Symbol, Budapest Bécsi út 56. 1036.
A rendezvény ingyenes, de a hely befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött: http://www.amigosagyerekekert.hu/mar-5-evesek-vagyunk/

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2617048411649991/

Amigos a gyerekekért Insta oldal: https://www.instagram.com/amigosagyerekekert/

Amigos a gyerekekért Facebook oldal: https://www.facebook.com/amigosagyerekekert/

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gyászol az angol királyi család, váratlan tragédia történt

Gyászol az angol királyi család, váratlan tragédia történt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)