4 helyzet, amikor a férfiak teljesen érthetetlenül viselkednek, de van rá magyarázat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha úgy érzed, a pasid néha ok nélkül bánt, esetleg figyelmetlen és önző, akkor lehetséges, hogy csak rosszul értelmezed azt, ahogyan kommunikál. Ne tegyél tönkre egy alapvetően jól működő kapcsolatot csak azért, mert nem helyezkedsz bele a másik helyzetébe, és igyekszel őt megérteni. Inkább olvass a sorok között, és találd ki, valójában mit akar a tudomásodra hozni. Segítünk!

Egy párkapcsolaton annyit törhetjük a fejünket, amennyit csak akarjuk. Képzeletbeli nagyítónkkal árgus szemekkel figyelhetjük a másikat, vajon miből derül ki, hogy nem szeret, hogy becsap minket. Ehelyett azonban bármikor választhatjuk azt is, hogy hátradőlünk és élvezzük azt a fantasztikus utazást, amivel egy szerelem jár. Pszichológusunk, Matkovics Petra segítségével elemeztünk néhány klasszikus problémát, amin a nők olyan nehezen tudnak túllépni. Íme néhány megoldási javaslat és tanács, hogy legközelebb ne legyen veszekedés belőlük!

Fontos dolgokat mondasz neki, de ő csak a tévét bámulja, és meg sem hall.

Mit jelenthet ez?
Vélhetően semmit. A nők hajlamosak egyből "letámadni" partnerüket, amint az hazaért a munkából. A férfiak nagy része azonban a napi stressz levezetéseképpen szeretne egy kicsit kikapcsolni. Ez szinte szó szerint azt jelenti, hogy egy ideig csak bámulni akar a semmibe és nem akar agyalni semmin. Ilyenkor várj egy kicsit, amíg kioldódik nála a napi stressz, és akkor hozakodj elő a mondanivalóddal. Próbáld ezt úgy tiszteletben tartani, mint ahogyan ő respektálja, hogy egy hosszúra nyúlt januári nap után egy órát is ellubicolsz a forró, habos fürdődben. Mindenkinek jár a kikapcsolódás!

Folyton ezt csinálja?
Ha a pasid minden nap, szinte egész este zombiként mered a tévére, és füle botját sem mozgatja, amikor hozzászólsz, mondd el neki, hogy téged ez bánt, és szeretnéd tudni, mi az oka. Fontos az is, hogy megértsd, számára nem ugyanolyan fontos az, hogy a barátnőd összeveszett a vőlegényével, mint neked. Tedd a kezed a szívedre: a kedvenc sorozatod közben feszült figyelemmel hallgatnád-e, amint elmagyarázza neked a kötöttfogású birkózás szabályait? Na látod!

Egy hosszú és szenvedélyes beszélgetés közben a pasid egyszercsak elnémul és úgy viselkedik, mintha őt egyáltalán nem izgatná úgy a téma, mint téged.

Mit jelenthet ez?
Leginkább csupán azt, hogy partnered férfi. Érdekes megfigyelés, miszerint az érzelmekről való hosszas és mély eszmecsere oxitocin hormont szabadít fel, amelynek nyugtató hatását a nők szervezetében lévő ösztrogén még fokozza is. Vagyis, egy nő számára egy nézeteltérés átbeszélése megnyugtatólag hat. Ezzel szemben a férfiak esetében a tesztoszteron az oxitocin hatását feszültséggé alakítja, így az ő esetükben egy nézeteltérés hosszú átbeszélése stresszhatást vált ki. Ilyenkor szaporábbá válik a szívvevérük, és végül ezek összessége okozza, hogy - elkerülve hogy túlzottan feszültté váljanak - egyszerűen kikapcsolnak.

Mit lehet tenni?
Először is, próbáld elfogadni, hogy míg a te számodra megnyugtató, ha választ kapsz a párkapcsolatoddal összefüggő kínzó kérdésekre, addig a pasid számára annak a megvitatása, hogy például miért tölt annyi időt a munkahelyén akár extrém módon is stresszes lehet. Ez a stressz csak fokozódik, ha úgy érzi, a problémákért még ráadásul őt is hibáztatod. Ezért van az, hogy mikor te nekiszegezel egy kérdést, melyre úgy érzed, jogod van választ kapni, ő látszólag úgy viselkedik, mint akit nem is izgat az egész. Pedig éppen az a baj, hogy túlságosan is izgatja, vagyis a szervezete arra ösztönzi, hogy meneküljön a szituációból. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, igyekezz arról beszélni partnerednek, hogy te mit érzel. Vádaskodás helyett beszélj őszintén az értzéseidről. Ahelyett tehát, hogy például csalódott arccal kérdőre vonod, mégis ezentúl meddig fog még napi tíz órát dolgozni, és hogyan képzeli így a kapcsolatotokat, inkább kezdd azzal: tudom, mennyire szereted a munkádat és azt is, hogy most rengeteg feladatod van odabenn, de mostanában szinte az irodában laksz és nekem nagyon hiányzol már. He úgy adod elő a problémádat, hogy sem nem vádaskodsz, sem nem követelsz azonnali megoldást, partnered nyugodtabban reagál majd, vagyis nem fog elzárkózni a beszélgetés elől, így a megoldáson is hamarabb kezdi el törni a fejét.

Miért nem tudnak férfiak szakítani?

Miért nem tudnak férfiak szakítani?

Bensőségesen megérint egy másik nőt.

Mit jelenthet ez?
Vannak emberek, akik alapvetően szeretnek másokat megérinteni. Ha a te barátod is ilyen, akkor fogadd el ezt, és ne féltékenykedj csak azért, mert mindenfajta erotikus felhang nélkül megérinti a barátnőd vállát. Vannak azonban "veszélyes" zónák, ha sokszor téved azokra kedvesed keze egy idegen nőn, az már sajnos aggodalomra adhat okot. Ilyen az alkar, a hát alsó része, közvetlenül a fenék fölött, és a haj, illetve általában az arc.

Mit lehet tenni?
Ha úgy érzed, a pasid semmi rosszat nem tesz, csak egyszerűen szeret megérinteni embereket vagy van egy havernője, akit néha szeretettel megölelget, de aki semmilyen veszélyt nem jelent a kapcsolatotokra, akkor nyugodj meg. Ha szereted, azért szereted, amilyen, amibe minden cselekedete beletartozik. Ha viszont összeugrik a gyomrod, amint együtt látod őt egy bizonyos másik nővel, ne késlekedj elmondani a partnerednek, mit érzel. Ne vádaskodj, hanem igyekezz a lehető leghiggadtabban elmondani, mit láttál rajta és mi miatt aggódsz ezzel kapcsolatban. De még mindig nem kell készpénznek venned, hogy viszonyuk van. Csupán reális rákérdezned a kapcsolatukra, és megtudnod, mitől más az a nő, mint a többiek, és átgondolni, hiányzik-e a kapcsolatotokból valami, amit ő másnál keres.

Inkább aludni akar szex helyett.

Mit jelenthet ez?
Valószínűleg semmit. Ideje, hogy végre elfelejtsd a férfiakról kialakult sztereotípiákat és a saját partneredre, a saját kapcsolatodra koncentrálj. Ha a pasid a kapcsolat elejétől kezdve nem akart naponta összebújni, akkor lehet, hogy csak szimplán alkatilag nem vágyik annyi szexre. Probléma akkor lehet, ha a szokásai hirtelen lényegesen megváltoznak. Különösen pedig akkor, ha ez a megváltozott állapot lesz az új megszokott állapot. Ha évek óta jártok, és eddig hetente háromszor-négyszer kívánta a szexet, hónapok óta viszont maximum heti egyszer jut eszébe, esetleg már mindig csak te kezdeményezel, szinte biztos, hogy valami oka van ennek. Lehet egy munkahelyi vagy családi probléma által kiváltott stressz, fizikai problémák és sajnos lehetnek közvetlenül a ti kapcsolatotokat érintő más gondok is.

Mit lehet tenni?
Ha partnered szex iránti érdeklődése alacsonyabb, mint a tiéd, akkor szimplán csak kompromisszumot kell kötni. Kezdeményezz többet, de ne éld meg kudarcként a visszautasítást, igyekezzetek egy középutat találni, amivel mindketten kiegyeztek. Ha a probléma újkeletű, ne gondolj egyből arra, hogy a pasid megcsal. Ha ennek semmi más jele nincs a szexhiány mellett, akkor több mint valószínű, hogy nem erről van szó. Ha konkrétan tudod, hogy mi okozhatja a stresszt az életében - például munkanélküliség, pénzhiány, vagy valamilyen, a férfiasságát érintő kudarc - légy türelmes, és ne zaklasd, igyekezz minél boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tenni az életét, és várd meg, míg túl van a válságon. Nagy valószínűséggel a probléma leküzdése után visszatér majd a libidója is. Ha semmi kézzelfogható okot nem tudsz, amiért elzárkózik a szextől, figyeld meg alaposan a viselkedését! Ha továbbra is szeretettel fordul feléd, megölel, megcsókol, akkor lehet, hogy csak valami olyasmi nyomasztja, amiről nem te tehetsz. Egyéb problémákat - potenciazavarok, pornófüggőség, félrelépés - szintén a ráutaló jelekből ismerhetsz föl, mindegyiknek számtalan más "tünete" is van a szex iránti közömbösség mellett. A fontos, hogy várj ki egy ideig, de ha már nagyon aggasztónak érzed a gondotokat, akkor higgadtan, de határozottan kezdeményezz beszélgetést partnereddel. Ha viszont teljesen bizonyos vagy abban, hogy szeret és fizikális problémáról sincs szó, vizsgáld meg a te hozzáállásodat. Vajon elég vonzónak érzi magát melletted a partnered? Szoktad neki mondogatni, mennyire odavagy érted, kimutatod, hogy szexinek és férfiasnak találod őt? Lehet, hogy csak arról van szó, hogy egy kicsit több figyelemre, szeretgetésre vágyna.

Összefoglalásképpen pedig Petra azt tanácsolja nektek, hogy ne elemezzetek agyon apróságokat, ne keressétek a hibát a kapcsolatban vagy a másikban, ne foglalkozzatok folyton azzal, mit gondolhat, mit érezhet a másik. Ahol nincs baj, ott nem kell keresni! Néha egyszerűen csak el kell fogadni, hogy a másik most éppen így érzett, fáradt volt, nyűgös, vagy valami egyéb nyomasztotta, ennek nagy valószínűséggel semmi köze nincs hozzád, sokkal inkább róla vagy az adott helyzetről szól. Amire inkább érdemes figyelni, azok a tendenciák és a változások. Ha partnered viselkedése és a veled való kapcsolata változik meg, arra érdemes felfigyelni. Nem kell a dolgokat ekkor sem túlaggódni, ugyanakkor ne legyél bamba sem. Ha rendszeresen elutasítóan viselkedik, bármilyen szempontból, gondold át a dolgokat és beszéld meg vele. Tedd ezt higgadtan és nem rázúdítva mindent, amit az elmúlt hetekben raktároztál.

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2012. októberi lapszámában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A siker titka a jó külső? Steigervald Krisztián generációkutató lerántja a leplet a 21. század jelenségeiről

A siker titka a jó külső? Steigervald Krisztián generációkutató lerántja a leplet a 21. század jelenségeiről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)