4 ok, amiért a multitasking nem hatékony

2021.május.1.

Mit szólnál hozzá, ha a munkával töltött napjaid reggelei úgy telnének, hogy válaszolsz néhány e-mailre, mielőtt beteszel egy adag ruhát a mosógépe? Válaszolsz egy újabb e-mailre, feljegyzed néhány gondolatodat egy cikk vázlatához, végiggörgeted az Instagramot, és továbbítasz még néhány e-mailt. Telefonálás közben átöltözöl, majd arra a cikkvázlatra irányítod a figyelmedet, amit megígértél magadnak, hogy aznap végre befejezed.

4 ok, amiért a multitasking nem hatékony
Fotó: Getty Images

Sok ember számára, sőt talán neked is, az ilyen napok standardek. Amikor a dolgok látszólag végtelen sorát kell elvégezned egy adott nap folyamán, gyakran párhuzamosan, akkor bizony te is részese vagy a multitaskingnek. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez a módszer előnyös számodra, sőt, lehet, hogy kifejezetten megnehezíti a munkádat. Na és hogy miért?

1. A multitasking kevésbé produktív

Bár ellentmondásosnak tűnik, hogyan lehet kevésbé produktív az, ha egyszerre több dolgot csinálsz, mégis igaz. Valójában ugyanis nem több dolgot végzel egyszerre, hanem gyorsan váltogatod a feladataidat. Ez viszont rendkívül megterhelő az agyad számára. Tudományos kutatások szerint nagyjából 23 percre van szükséged ahhoz, hogy teljesen átállj egyik feladatról a másikra. Ha viszont ezt az időd nem adod meg magadnak, akkor nehezebben tudsz koncentrálni, és a csapongó gondolataid valójában hátráltatják azt, hogy maximálisan végezd a munkádat.

2. A megosztott figyelem akadályozza a memóriát

Te is jártál már úgy, hogy telefonon emlékeztettek valamire, amit meg kell tenned, és jól az eszedbe is vésted, hogy ennek így kell lennie? Mielőtt azonban megtettetted volna, még megírtál egy gyors e-mailt, utána pedig teljesen kiment a fejedből, hogy mit kellett volna csinálnod. Ez azért van, mert a multitasking képes szabotálni az emlékezetedet. Ha rövid időintervallumon belül több feladat jár a fejedben, akkor nem is csoda, ha mondjuk a hűtőben felejted az ebédedet, amit már nyolcszor meg akartál melegíteni, vagy nem jut eszedbe egy barátod telefonszáma, hiába hívtad már őt fejből több százszor.

3. Nagyobb eséllyel hibázol

Ha nem tudsz folyamatosan egy feladatra koncentrálni addig, amíg meg nem oldod, akkor növekszik az esélye annak, hogy hibázol. Ennek tényét több kutatás is bizonyította, de belegondolva teljesen reális, hogy például nagyobb valószínűséggel vétesz elírásokat egy e-mailben, ha közben tévét nézel, mint ha csakis az e-mail megírására koncentrálnál. A feladatok közötti gyors váltogatástól ugyan szuperhősnek érezheted magad, de mégis valószínűleg rosszabb minőségű munkát végzel, mint amire képes vagy.

4. Elkeseredettséget és stresszt okoz

Rád hogyan hat, ha folyamatosan különböző e-mailek és feladatok között kell ugrálnod? Ha úgy érzed, hogy a szemed elfárad, a pulzusod felgyorsul, és olyan, mintha semmilyen valós értéket nem teremtettél volna, akkor a multitasking a lelkiállapotodra is negatívan hat. Amikor egyszerre próbálsz megoldani sok feladatot, az agyad az adrenalin – és stresszhormon szinted felborításával válaszol, amitől frusztráltnak és szomorúnak érezheted magadat. Próbáld ki, hogy egyszerre egy feladatot viszel végig, türelmesen, lépésről lépésre való haladással. Biztos, hogy mind a feladat kivitelezésének, mind az eredményének a megélése sokkal kevésbé lesz megterhelő.

Ez is érdekelhet

Get the Look: Készítsd el Matilda Djerf dús frizuráját könnyedén!

Get the Look: Készítsd el Matilda Djerf dús frizuráját könnyedén!

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod