4 tipp, hogy csökkentsd a háztartási hulladékot

2021.április.22.

Több időt töltöttél otthon az elmúlt egy évben, és azt tapasztalod, hogy a háztartási hulladékod is jelentősen megnövekedett? Ez nem is csoda, hiszen a korábban a munkahelyen, az iskolában és a nyilvános helyiségekben kidobott szemetek is nagyrészt átcsoportosulnak otthonra, így elkerülhetetlenül jóval több hulladék jut a saját szemetesedbe, mint korábban. Nem mellesleg a Földön termelődő szemét mennyisége továbbra is rettenetesen sok, ezért jó, ha tudod, hogy egyénileg mit tehetsz azért, hogy legalább a saját háztartási hulladékod kevesebb legyen.

4 tipp, hogy csökkentsd a háztartási hulladékot
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour
1. Keress fenntartható alternatívákat a kedvenc termékeidből!

Gondold végig, mik azok a dolgok, amiket a leggyakrabban vásárolsz, és keress belőlük fenntarthatóbb változatokat. A mindennapi háztartási cikkekből, például a kézi szappanból válassz utántölthető kiszereléseket. A takarításhoz érdemes biológiailag lebomló, műanyagmentes törlőkendőkre váltanod. Nézz körül, hogy a lakóhelyed közelében milyen csomagolásmentes boltok találhatóak! Vásárlásnál pedig mindig újrahasznosítható táskát, friss termékeknél pedig papírzacskót használj.

2. Lásd meg a lehetőséget a számodra feleslegessé vált dolgokban!

Feleslegessé vált néhány befőttesüveged? Dobd fel őket pár dísszel, és máris remek vázák lesznek belőlük. Vannak kopott bútoraid? Itt az ideje, hogy átfesd és lecsiszold őket! A már nem használt tárgyaidba sokféleképpen életet lehelhetsz, és pénzt is spórolhatsz azzal, hogy ismét a háztartás hasznos részeivé válnak. Ha végképp nem tudsz bizonyos tárgyaiddal mit kezdeni, akkor ne feledd, hogy ami neked szemét, az lehet, hogy másnak kincs. Add el a feleslegessé vált dolgaidat online, vagy ajánld fel őket jótékony célra.

3. Gondolkodj, mielőtt vásárolsz!

Sok háztartási hulladékot spórolhatsz meg azzal is, ha céltudatosan vásárolsz. Mindig tudd, mi van otthon a hűtőszekrényedben, a fürdőszobádban vagy éppen a gardróbodban. Biztos, hogy szükséged van egy újabb elegáns ruhára? Tényleg nem elég két tornacipő a szekrényedben? El fog fogyni a kosarad teljes tartalma, mielőtt bármi is megromlana? Az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket minden vásárlás alkalmával tedd fel magadnak, de még jobb, ha már konkrét bevásárló listával érkezel a boltba.

4. Légy kreatív!

Mindenben próbáld meglátni a fenntarthatóság lehetőségét. Ha szereted a színes, díszítőelemekkel bőségesen ellátott ajándékcsomagolásokat, gondold végig, hol landolnak, miután lekerülnek az ajándékról. Valóban szükség van rájuk? Nem elég egy letisztult papírcsomagolás, amit akár növényekkel is díszíthetsz? Sőt, sok dolgot, ha ajándék, ha magadnak szánod, nem is szükséges megvenned. Rengeteg dolgot te magad is elkészíthetsz otthon, ez pedig nemcsak a kreativitásodat fogja fejleszteni, hanem azt is tudod, mibe milyen összetevő kerül bele, és ráadásként ilyen módon még a háztartási hulladékot is jelentősen csökkentheted.

Ez is érdekelhet

Ez a csillagjegyednek megfelelő énidő

Ez a csillagjegyednek megfelelő énidő

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk