4 tipp, hogy hatékonyabban kezeld a stresszt

2020.november.21.

Aggódsz a koronavírus-járvány második hulláma miatt? Biztos lehetsz benne, hogy nem vagy egyedül vele. Olyan sok bizonytalanság vehet körül, mint talán még soha, ezért érthető, ha most túlterheltnek érzed magad. De szerencsére vannak olyan gyakorlati lépések, amiket ha megteszel, sokkal hatékonyabban leszel képes kezelni a stresszt, mintha csak sodródnál az árral.

4 tipp, hogy hatékonyabban kezeld a stresszt
Fotó: Shutterstock

1. Ismerd fel a stressz fő forrását

Egy közelmúltbeli kutatás szerint az emberek nagyjából 56%-a stresszel amiatt, mert félti a családját és a barátait, 54%-a az egészségügy bizonytalan állapota miatt, 53%-át pedig az általános munkahelyi nyomás is terheli. Természetesen sok tényező hozzájárulhat a stresszhez, de a probléma megoldásához elsődlegesen azt kell tudnod, hogy mi a fő forrása az életedben jelen lévő stressznek. Kérdezd meg magadtól, hogy nem vállaltál-e be túl sok teendőt, vagy nem fordulhat-e elő az, hogy éppen mások terhelnek túl? Ha te vállaltad magad túl, akkor ne félj segítséget kérni, ha pedig mások bombáznak folyamatosan új feladatokkal, akkor alkalmanként nyugodt szívvel mondj nemet, hiszen a saját lelki és testi egészségednél nincs fontosabb.

2. Tedd prioritássá az öngondoskodást

Ha túlterheltnek érzed magad, hajlamos lehetsz elfeledkezni arról, hogy a sok teendőd és mások dolgai mellett magaddal is törődj. Ha viszont jobban akarod magad érezni, akkor elengedhetetlen, hogy időt szánj az öngondoskodásra. Gyújts meg egy illatos gyertyát és tölts magadnak egy pohár bort, vegyél egy forró fürdőt, hallgasd a kedvenc zenéidet, vagy csinálj bármi mást, ami valóban megnyugtat és kikapcsol. Lehet, hogy vannak olyan bevett szokásaid, amikben most korlátoz a koronavírus-járvány, de ebben az esetben is biztos, hogy fogsz találni olyan kikapcsolódási formát, ami tényleg segít, hogy kiegyensúlyozottabb legyél, és legalább egy kis időre kizárd a stresszt.

3. Gondold át, mi segített a múltban

Talán nem szeretsz elmélkedni az életed múltbéli történésein, de bizony könnyen lehet, hogy az emlékeid felidézése lehet az, ami segít megtalálni a legjobb módszert arra, hogy miként kezeld az életedben jelenleg jelen lévő stresszt. Gondold végig, hogy amikor a múltban negatív események értek, akkor mi szívta le az energiáidat? Mi nehezítette meg a napjaidat? Milyen dolgokat élveztél titokban? Ki vagy mi tett boldoggá? Kik támogattak és milyen információk segítettek abban, hogy kevésbé érezd magad szorongva vagy frusztráltnak? Ha tisztában vagy azzal, hogy milyen módszerek segítettek túllendülni a múltbeli problémáidon, akkor a jelenlegi nehézségeidet is könnyebb lesz orvosolnod.

4. Próbálj ki néhány légzésgyakorlatot

Ha úgy érzed, hogy extrán sok stressz ér, szorongsz vagy pánikroham tör rád, akkor mindenképpen próbálj ki néhány légzésgyakorlatot. Szabadítsd meg a szervezetedet a negatív energiáktól, nyugtasd meg az elméd, és szabadulj fel a nyomás alól! Ehhez a légzésgyakorlathoz például mind az öt érzékszervedet hasznosíthatod: ülj le kényelmesen, csukd be a szemedet, vegyél egy mély lélegzetet, majd engedd ki lassan a beszippantott levegőt. Nyisd ki a szemed, és nézz körül lassan és figyelmesen a környezetedben. Nevezz meg hangosan öt dolgot, amit látsz, négyet, amit megérinthetsz, hármat, amit hallhatsz, kettőt, amit érezhetsz, és egyet, amit megkóstolhatsz. Ezután végy egy mély lélegzetet, majd engedd ki a levegőt, és gondolj arra, hogy már önmagában az is mekkora csoda, hogy az érzékszerveidre támaszkodhatsz. Ezen felül még sok más légzésgyakorlat is van, amit bátran kipróbálhatsz – abban pedig biztos lehetsz, hogy bármelyiket is választod, a testednek és a lelkednek is jót fog tenni.

Ez is érdekelhet

Ijesztő jövőt tár elénk a Black Mirror sorozat: mindegyik rész után átgondoljuk az életünket

Ijesztő jövőt tár elénk a Black Mirror sorozat: mindegyik rész után átgondoljuk az életünket

GLAMOUR Horoszkóp

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban

Sztárhírek

Bella Hadid nyilatkozott a mentális egészségével való küzdelméről

Bella Hadid nyilatkozott a mentális egészségével való küzdelméről