5 dolog, ami pozitív változást hozhat az életünkbe a koronavírus-járvány után

2020.május.6.

Az újfajta koronavírus-járvány olyan változásokat hozott a mindennapjainkba, amikhez foghatót Európában egész biztosan nem tapasztaltak meg a most élő generációk. A hosszú távú következmények – beleértve a világméretű gazdasági válságot, munkanélküliségi hullámot, az egészségügyi ellátás terhelését stb. – még most is beláthatatlanok, azonban az már világosan látszik, hogy néhány dolog alapvetően változik meg a jövőben. A sok szörnyűség mellett a változások nem mindegyike szükségszerűen rossz irányba mutat. Nézzük meg a járvány lehetségesen pozitív következményeit!

5 dolog, ami pozitív változást hozhat az életünkbe a koronavírus-járvány után
Fotó: Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Nézz szét magad körül
Felelősségteljesen élve a lehető legminimálisabbra csökkentettük az emberi kontaktusokat, és hetek óta önkéntes karanténban vagyunk. Ez az eltérő körülmények miatt kinek egyszerűbb, kinek nehezebb. Azonban, a kezdeti sokk után, mostanra kialakítottunk egy újfajta rutint, amelybe belefér például a főzés még azoknak is, akik korábban meg sem próbálkoztak ilyesmivel, illetve a mindenféle különleges eszköz nélkül végezhető testmozgás is beleilleszthetők lettek a mindennapjainkba. Ki tudja, talán végre jut idő az otthon régóta tervezett dizájnváltására, legyen szó akár csak a gardrób- vagy könyvszekrény újra rendszerezéséről, akár valamilyen komolyabb, de még házilag végezhető átalakításról. A sokak által mostohán kezelt, eddig szinte kizárólag tárolóként használt erkélyek is új életre kelhetnek, és kellő odafigyeléssel még a legkisebb zugok is növényekkel szépen berendezett oázissá válhatnak, ahová jó érzés lesz végre kiülni könyvvel a kezünkbe, – mintha csak valamelyik parkba tennénk ugyanezt.

Lélegezz mélyeket
Nem csak a szűk, de a tágabb értelemben vett környezetünk is kitisztul: az autóforgalom jelentős csökkenésének hála a nagyvárosokban lényegesen tisztább levegőt szívhatunk a korábbiaknál, ami talán azoknak a vezetőknek is felhívja a figyelmét a szükségszerű intézkedésekre, akik eddig kategorikusan elzárkóztak a különféle zöldmozgalmaktól és klímacéloktól. Az autók csökkenésével párhuzamosan radikálisan megnőtt a biciklit használók száma, hiszen ez a legjobb alternatíva, ha távolságot szeretnénk tartani a többi utazótól, ugyanakkor gyorsak lennénk, és végre az autósoktól sem kell félnünk. Ez már rövidtávon eredményezheti a biciklishálózat régóta esedékes fejlesztését, többévnyi bürokratikus útvesztő helyett gyors eredményeket szülve. Ezen felül hatványozott figyelem irányul a tisztaságra: a tömegközlekedés, bár járvány idején nem a legjobb alternatíva (inkább indulj el gyalog, azzal a plusz mozgással is az egészségedért teszel), de a járatok és megállók most végre megkapják azt a rendszerességű takarítást, ami alapjáraton indokolt lenne.

Bürokrácia és egészségügy
Egy ehhez fogható stresszhelyzet kihozza minden rendszer hibáját. További halogatások helyett gyors megoldásokra és kivitelezésre késztet. Most vége lehet az indokolatlan sorban állásoknak, receptért vagy bármilyen más iratért történő rohangálásnak, mert rá vagyunk kényszerítve arra, hogy lehetőség szerint mindent otthonról, a lehető leghatékonyabban tudjunk elintézni, felesleges idegőrlő és időrabló pluszkörök nélkül. Ha pedig megtörtént az online átállás, aligha lenne indokolt a veszélyhelyzet elmúlásával annak visszacsinálása. Ugyanígy újra fókuszba kerülhetnek az egészségügyi ellátórendszer teljes infrastruktúrájának hibái, amik végre túllendülve a feltáráson kijavításra kerülhetnek.

Te összeköltöznél valakivel egy hét után? Ilyen a szerelem a koronavírus idején

Te összeköltöznél valakivel egy hét után? Ilyen a szerelem a koronavírus idején

Megfontoltság
Az utazás az évek során annyira olcsó lett, hogy tulajdonképpen egy-egy repülőút már nem számított különleges élménynek, hanem csaknem a mindennapjaink részévé vált – jelentősen terhelve ezzel a környezetet. A nagyvállalatok talán rájönnek, hogy sok megbeszélést értelmetlen személyesen lefolytatni (és ezért például egy nap kétszer reptetni a tárgyalóasztal résztvevőit), ha azok még az időspórolás miatt hatékonyabban is elvégezhetők videókonferencián keresztül. Ezek a cégek pedig már ennek átgondolásával sokat tettek a környezetükért. Ráadásul azok a vállalatok, akik korábban nem vették figyelembe a munkavállalók igényeit és teljesen elzárkóztak a home office-tól (akkor is, ha a munkakör ezt lehetővé tette volna), most élesben tesztelhetik rugalmasságukat és a hatékonyságukat, hosszú távon olyan konstrukciót kialakítva, amely végre-valahára figyelembe veszi a munkavállalók igényeit.

Kiszámíthatóság és megbízhatóság
A kezdeti, túlterheltségből fakadó nehézségek után javulhatnak az online rendeléses szolgáltatások, jobban kiszámítható szállítási időintervallumokkal és gyorsasággal. Eleve a szállítóknál, vagy bármilyen élelmiszer- és szolgáltatóiparban dolgozóknál előfeltétel lehet a megfelelő higiéniai előírások betartása. És ki tudja, egyszer talán eljutunk oda, hogy az ezermester szerelő sem tetőtől-talpig sárosan trappol be a frissen takarított lakásba, hogy az utána hagyott természeti katasztrófát egy napig kelljen fertőtleníteni, hanem saját és környezete védelméről gondoskodó felszerelésben végzi a munkáját.

Szalóky Bálint

Ez is érdekelhet

Napi szex: 5 tévhit a maszturbálásról

Napi szex: 5 tévhit a maszturbálásról

Tedd & Ne tedd

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Sztárhírek

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR