5 tipp, amivel környezettudatosabb lehetsz a hétköznapokban

2022.július.14.

Belegondoltál már abba, hogy akár csak egy nap folyamán is mennyi műanyag eszközt, tárgyat használsz? Az például szinte elkerülhetetlennek tűnik, hogy egy átlagos nagybevásárlásnál mindent be tudj szerezni úgy, hogy közben semmilyen műanyagot ne kelljen venned.

A nejlonzacskók helyett szerencsére a legtöbb áruház polcain már találhatóak papír- vagy lebomló zacskók, amik már egy lépéssel közelebb vihetnek ahhoz, hogy környezettudatos legyél. A Föld védelme érdekében ennyi azonban még közel sem elég. Az óceánok felszínén jelenleg is mintegy 270 ezer tonna műanyaghulladék lebeg. Évente 12 millió olaj kerül feldolgozásra csak azért, hogy elegendő műanyag zacskó legyen biztosított az USA lakossága részére.

Ezek az adatok rendkívül aggasztók, éppen ezért borzasztóan fontos, hogy mindannyian ahol csak tudunk, tegyünk azért, hogy legalább lelassítsuk ezt a káros folyamatot. Talán nem is gondolnád, de a mindennapokban is sok olyan apró trükk vagy alternatíva van, amivel te is tehetsz a Föld megóvásáért.

1. Műanyag zacskók helyett használj vászontáskát vagy konyharuhát

Te is hajlamos vagy arra, hogy a piacon vett vagy a kertből leszedett friss zöldségeket műanyag zacskóban tárold a konyhapulton, a kamrában vagy a hűtőszekrényben? Nos, erre semmi szükség, hiszen a frissességük és a környezetvédelem szempontjából is jobb, ha konyharuhát használsz a tároláshoz, vagy akár csak ahhoz, hogy letakard a zöldségeket a frissen tartáshoz.

2. Használd a kávézaccot testradírként

A legtöbb hagyományos bőrradír műanyag mikrogyöngyöt tartalmaz. Ezek pedig használatot követően elkerülhetetlenül a lefolyóba kerülnek, onnan pedig már egyenesen a természetes vizekig vezet az útjuk. Ha nem szeretnél lemondani róla, a kávézacc is tökéletesen képes ellátni a hámlasztási feladatot.

3. Használj természetes tisztítószereket

Gondoltad volna, hogy az otthonodban található legtöbb műanyag flakonos tisztítószer hatását a fehér ecet is képes ellátni? Használhatod fürdőszoba-fertőtlenítésre, konyhai felületek tisztítására, sőt még a tükrök és az evőeszközök is ragyogni fognak tőle. A tárolására pedig a legjobb, ha üvegpalackot használsz.

4. Használj friss fűszereket

Ha van egy kis hely a konyhaablakodban, akkor megéri saját, friss fűszernövényeket tartanod. Egy cserepes fűszernövényt már párszáz forintért beszerezhetsz, és egész éven át, télen-nyáron hűséges társad lehet a konyhában. Egy csokornyi friss petrezselyem, bazsalikom vagy snidling rengeteg fogást feldobhat, nem mellesleg így nem is kell annyi műanyag zacskós fűszert venned.

5. Mosogass szappandióval

A szappandió egy csodálatos, káros anyagoktól mentes, környezetbarát alternatívája a hagyományos mosogatószereknek. A dióhéjban rejlő saponin egy természetes, tisztító hatású anyag, amivel könnyen megtisztíthatod az edényeidet. Egyetlen szappandió tíz mosogatásra is elég, nem mellesleg mosogatógépben is bátran használhatod.

Ez is érdekelhet

„A megcsalásnál még a legfurcsább erotikus játékszer is jobb hatással van a szexre”

„A megcsalásnál még a legfurcsább erotikus játékszer is jobb hatással van a szexre”

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói