5 tipp, hogy hosszabb ideig életben tartsd a vágott virágokat

2020.november.23.

A vágott virágok gyakran funkcionálnak születésnapi, névnapi vagy évfordulós ajándékként, de miért ne lephetnéd meg akár te is saját magadat egy szép, friss csokorral? Talán nem is gondolnád, de egy tanulmány kimutatta, hogy a vágott virágok életkortól és nemtől függetlenül képesek feldobni az emberek hangulatát. Nem is kérdés tehát, hogy érdemes időnként venned egy szép csokrot, most pedig azt is megtudhatod, hogyan tarthatod majd akár hosszú napokon keresztül is életben!

1. Cseréld a vizét legalább kétnaponta

Fontos, hogy a virágaid folyamatosan tiszta vízben legyenek. Mivel még a vágást követően is szívnak fel vizet, ezért ha látod, hogy már kezd elhasználódott lenni a víz, cseréld ki, de két napnál többet semmiképp ne várj ezzel a művelettel.

2. Vágd át átlósan a szárakat

Minden vízcsere után vágd át a szárak végeit, hogy felfrissüljenek. Ügyelj arra, hogy a vágás átlós legyen, mert így a virágok könnyebben magukba tudják majd szívni a vizet.

3. Mosd ki a vázát

Bármilyen vázába helyeznéd a virágokat, előbb mosd ki. Az esetlegesen benne lévő baktériumok eltávolításával ugyanis még tovább növelheted az esélyét annak, hogy a virágok élettartama még hosszabb lesz. Az sem árt persze, ha vízcserekor is átmosod a vázát, hiszen később is kerülhetnek bele szennyeződések.

4. Tartsd hűvös helyen a virágokat

A magas hőmérséklet és a vágott virágok nincsenek jó barátságban, ezért a legjobb, ha egy hűvös helyen tartod őket. Az ablakpárkány jó választásnak tűnhet, de csak akkor, ha nem érkezik rá túl sok napfény. Ellenkező esetben jobb, ha egy másik hűvös helyet találsz nekik.

5. Távolíts el néhány levelet

A virágok szárán lévő levelek előbb jutnak vízhez, mint a virágszirmok. Éppen ezért érdemes a levelek közül legalább néhányat eltávolítani, hogy a virágszirmok is megfelelően hidratáltak legyenek.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hoz ki a vágott virágaidból, nem rossz ötlet olyanokat választani, amikről tudod, hogy tartósak lesznek. Hosszú élettartamú például a liliom, a boglárka, a napraforgó, a krizantém vagy az amarillisz. Akár ezekre, akár bármilyen másik virágra esik a választásod, biztosan beragyogja majd az otthonod, és még egy szürke hétköznapon is képes lesz mosolyt csalni az arcodra.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Ma valaki megpróbálhat átverni - szeptember 27.

Napi horoszkóp: Ma valaki megpróbálhat átverni - szeptember 27.

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.