5 tipp, hogy igazán környzettudatossá tedd a konyhádat

2020.június.28.

Sok apró életmódbeli változtatást tehetsz annak érdekében, hogy végső soron nagy hatással legyél a környezetedre. Ha az elhatározás már eddig is megvolt benned, vagy most jött meg a kedved, hogy tegyél a környezetedért, akkor jó kezdet sorra venned a konyhában található eszközeidet, hogy vajon melyeket és milyen módon cserélheted zöldebb verzióra.

5 tipp, hogy igazán környzettudatossá tedd a konyhádat
Fotó: Shutterstock

1. Cseréld le a műanyag ételtartó dobozaidat
Ahelyett, hogy egyszerhasználatos műanyag edényeket használnál fel maradékok tárolására vagy ételek szállítására, fontold meg az üvegből vagy kerámiából készült ételtartó dobozok beszerzését. Ezeket a verziókat könnyű mosogatni is, és mosogatógépben sem lesz semmi bajuk.

2. Viszlát, szintetikus szivacsok
A szintetikus szivacsokkal a legfőbb baj, hogy 1-2 hétnél tovább nem ajánlott a használatuk. Így pedig szükségtelen hulladékmennyiség keletkezik, ami viszont természetes alapanyagú szivaccsal kiküszöbölhető. Az ilyen szivacsok lenből és pamutból készülnek. Könnyen használhatóak, az edények és poharak legrejtettebb sarkait is egyszerűen elérheted velük. Használat után pedig csak annyi a dolgod, hogy átöblíted vízzel, hagyod megszáradni, heti egyszer pedig mosógépben is kimosod.

3. Hagyj fel az egyszer használatos papírtörlőkkel
Ints búcsút a papírtörlőknek! A koszos felületek áttörlésére vagy az elmosogatott edények szárogatására használt egyszerhasználatos papírtörlők helyett válassz inkább újrahasznosítható bambusz konyhai törlőkendőt. Puha, tartós, gyorsan szárad, és a mérete több mint hétszeresének nedvességtartalmát képes felszívni anélkül, hogy bármilyen vegyszert kellene használnod hozzá.

4. Cseréld le a műanyag zacskókat szilikon tasakokra
Ha az olyan államokban, mint New York, Delaware, Kalifornia és Vermont, betiltották az egyszerhasználatos műanyag zacskók használatát, miért ne hozhatnád meg te ugyanezt a szabályt a konyhádban? Helyette használj inkább szilikon-tasakokat, amik nemcsak szennyeződésmentesek és barátságosabb anyag-összetételűek, de a fagyasztóba, a mosogatógépbe, vagy a mikrohullámú sütőbe is behelyezhetőek.

5. Használj környezetkímélőbb mosogatószert
Rengeteg mosóanyag tele van olyan káros vegyi anyagokkal, amelyek ugyan a mosogatás során nem ártalmasak, de a háztartásból szennyvízként távozva már annál inkább. Szerencsére ma már sok növényi alapú mosogatószer kapható, érdemes ezek közül kipróbálnod egyet. Hidd el, nemcsak az edényeidnek, de a környezetednek is jót fog tenni.

Ez is érdekelhet

A szemed színe elárulja, milyen árnyalatú szemsminkek ideálisak számodra

A szemed színe elárulja, milyen árnyalatú szemsminkek ideálisak számodra

G-Életstílus

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex