5 tipp, hogy sikerüljön időben elaludnod

2021.május.5.

Ugye te is jártál már úgy, hogy késő este az órát bámultad, de bármennyire is szeretted volna, nem sikerült elaludni? Ilyenkor gyakran jönnek az olyan pótcselekvések, mint az éjszakai takarítás, pakolás vagy a nasizás. Tartósan viszont egyik sem, sőt maga a fennmaradás sem egészséges, hiszen az alvás az általános jóllét egyik alappillére. Ha későn alszol el, az alvásod minősége is rosszabb lehet, és szinte biztos, hogy a reggeled is nehezebben fog indulni. Na de mit tehetsz azért, hogy akkor aludj el, amikor már érzed, hogy a testednek szüksége van rá?

5 tipp, hogy sikerüljön időben elaludnod
Fotó: Instagram

1. Alakíts ki egy motiváló reggeli rutint

Minden rossz szokás leküzdéséhez szükség van a céltudatos tervezésre. Az időben való elalváshoz az egyik legjobb motiváció az, ha tudod, hogy pozitív dolgok várnak rád reggel. Ezt a legkönnyebben úgy érheted el, ha kialakítasz egy motiváló reggeli rutint, például teszel egy könnyed sétát, készítesz egy forró, habos kávét vagy egy színes, ízletes zabkását. A lényeg, hogy olyan dolgokkal kezdd a napodat, amiktől jól érzed magad.

2. Tedd szórakoztatóbbá a napjaidat

Ha gyakran azért maradsz fent sokáig, mert úgy érzed, hogy csak a nap végén van időd feltöltődni, akkor gondold végig, hogyan lazíthatnál az eddigi napirendeden. Lehet, hogy tulajdonképpen könnyedén megoldhatnád, hogy munka közben több rövid, tartalmas szünetet tarts, amik elegek lehetnek arra, hogy például belenézz az aktuális kedvenc sorozatodba, összedobj egy finom ebédet, gitározz vagy jógázz. Ne félj napközben sem időt szakítani olyan dolgokra, amik szórakoztatnak, így este könnyebben elalszol majd.

3. Próbálj ki elalvást segítő készítményeket

Ha tartósan azt érzed, hogy képtelen vagy időben elaludni esténként, akkor érdemes megfontolnod néhány olyan készítmény kipróbálását, amelyek segítenek abban, hogy pihentető éjszakád legyen. Persze nem kell rögtön gyógyszerekre gondolnod. Remek elalvást segítő étrend-kiegészítő kapszulák közül válogathatsz, de a levendulás vagy citromfüves tea is hatásos lehet.

4. Legyen, aki emlékeztet arra, hogy ideje lefeküdnöd

Nem kell egyedül azon rágódnod, vagy éppen az órát figyelned, hogy mikor feküdj le aludni. Ha a pároddal élsz, akkor kérd meg, hogy minden nap időben szóljon, hogy most már az elalvásra koncentrálj, de egy barátod vagy családtagod is küldhet elalvás előtt egy üzenetet, hogy tényleg tudatosuljon benned: itt a lefekvés ideje.

5. Adj magadnak néhány kitérőt

Végül ne felejtsd el, hogy ha ráfeszülsz arra, hogy nem alszol el időben, akkor biztosan nem is fog javulni a helyzet. Az teljesen rendben van, ha olykor akaratlanul is fent maradsz sokáig, csak ne hagyd, hogy rendszeres szokásoddá váljon, és ne is feszengj azon, hogy miért nem alszol még. Ha nyugodt maradsz, eltereled a gondolataidat, és még a fenti praktikákat is beveted, akkor hamarosan biztos, hogy pihentetőbben fognak telni az éjszakáid.

Ez is érdekelhet

Ma ne dőlj be a külsőségeknek - Napi horoszkóp: július 30.

Ma ne dőlj be a külsőségeknek - Napi horoszkóp: július 30.

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére