5+1 hiba, amit te is elkövetsz, amikor a pénzedről van szó

2022.január.11.

Legyen szó arról, hogy álmaid jógaoktatására iratkozol be, vagy csak éppen egy szobanövényt veszel, akkor is pénzt költesz. Ahhoz, hogy ne legyen szorongásérzeted a napi, heti vagy havi kiadásaid miatt, készíts költségvetést, ami megmutatja, hogyan áll a pénzügyi helyzeted és mikor mire fogsz költeni. Ez azonban önmagában még nem elég; a költségvetést jól is kell csinálnod, ehhez pedig néhány gyakori hibát kell elkerülnöd.

5+1 hiba, amit te is elkövetsz, amikor a pénzedről van szó
Fotó: Gettyimages.com

1. Nem számolsz minden költséggel

Fotó: giphy

A költségvetés elkészítésekor minden kis kiadással foglalkoznod kell. A folyamatos számlák és az előfizetési díjak feljegyzése önmagában nem elég, mert nem fogod tudni pontosan feltérképezni, hol spórolhatnál.

Az ismétlődő kifizetéseknél érdemes kipróbálni az autopay szolgáltatásokat, hogy biztosan elkerüld a késedelmi díjakat. Számos hitelkártya-társaság lehetővé teszi, hogy kiválaszd, mikor szeretnéd, hogy az autopay életbe lépjen, ami azt jelenti, hogy a hónap során tudsz akkor fizetni, amikor a legstabilabb vagy anyagilag.

2. Nem jó pénzarányt fordítasz szórakozásra

Ugye veled is előfordult már, hogy túlzásba estél a szórakozásra fordított kiadásokat illetően? Ennek elkerülése érdekében a legjobb, ha az 50/20/30 szabályt követed. Ez azt jelenti, hogy a jövedelmed 50%-át fordítod élelmiszerre és bérleti díjra, 20% kerül megtakarításra és a fennmaradó 30% megy az olyan kiadásokra, mint a masszázs, új ruha vagy körömlakk.

Akárhogy is áll az anyagi helyzeted, a szórakozásra, pihenésre, öngondoskodásra való kiadásokat soha nem szabad nullára csökkentened. Ugyanez igaz a megtakarításra is, soha nem tudhatod, mikor lesz lehetőséged egy jó befektetésre, így mindig legyen félretett pénzed is.

3. Túl gyorsan akarod kialakítani a költségvetést

Fotó: giphy

Mielőtt költségvetést készítesz, hasznos, ha átvizsgálod az összes bankszámlakivonatot és megnézed, mennyit és hol költesz. Egyesek számára ez egy ijesztő feladat. Ahelyett, hogy egy nap alatt meg akarnál tervezni minden kiadást, inkább haladj fokozatosan. Például először állítsd be a ruházati költségvetést, mondjuk egy hónapra attól függően, mennyire gyakran szoktál vásárolni. A következő hetekben számolj el az élelmiszerkiadásokkal és így tovább. A végén el fogsz jutni odáig, hogy pontos és hasznos költségvetést tudsz megtervezni.

4. Nem számolsz a Fomo-val

A fomo az attól való félelem, hogy kimaradunk valamiből, és bizony többeket érint, mint gondolnád. Talán éppen téged is. Néhány hajnalig tartó buli a barátaiddal, drága vacsorák, nyaralás, mind olyan dolgok, amik bizonyos mértékig remek kikapcsolódási lehetőségek, de ha túlzásba esel velük, akkor a gondosan megtervezett költségvetésed is fel fogják borítani. Emlékeztesd magad arra, hogy miért jó a költségvetésed és mi mindent valósíthatsz majd meg a megtakarításaidból úgy, hogy közben nem kell aggódnod amiatt, miből fogod fizetni a számláidat.

5. Nem ellenőrzöd rendszeresen a költségvetést

Megtervezted a költségvetésed, igyekszel is betartani, de valami mégsem működik. A probléma forrása valószínűleg az, hogy nem ellenőrzöd, hogy valóban pontosan sikerült-e tartanod magad a költségvetés teljes tartalmához. Mindenkivel előfordul, hogy néhány kiadásáról elfeledkezik, ezért jelölj ki negyed órát minden nap végén arra, hogy rögzítsd a napi kiadásaid és egyeztesd a költségvetéseddel.

+1 Túl merev költségvetést készítesz

Fotó: giphy

Általánosságban véve tartsd be a költségvetésedben foglaltakat, de ne ragaszkodj hozzá mindenáron. Gondolj bele, hogy például meghatározod mennyit költesz élelmiszerekre és ételekre, aztán egy barátod váratlanul ellátogat hozzád. Nem mondhatod neki azt, hogy nem eszel vele, csak azért, mert az étteremre szánt kereted már kifogyott. Az ilyen kis módosításokat abszolút bűntudatmentesen megteheted. Ne muszájként, hanem az életedet megkönnyítő dologként tekints a költségvetésed megtervezésére.ge

Ez is érdekelhet

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói