5+1 ok, hogy megtanulj kódolni

2019.február.12.

Sziasztok! A lazábban vagy éppen maszívabban informatikai témájú cikkeket ezentúl ketten fogjuk írni: @Kittynoid (alias Kitty) és @Sylvietechstories (avagy Szilvi), két lánytestvér Budapestről. A legutóbbi cikkünket itt olvashatjátok.

5+1 ok, hogy megtanulj kódolni
Fotó: Instagram

Pár éve, nyáron, lehetőséget kaptam, hogy megváltsam a világot. Na jó, nem egészen, de majdnem! Segítettem egy nyári tábor szervezésében, ahol kis- és nagylányokat kalauzoltunk el az informatikai világába és tanítottunk programozni. Nagyon jó szórakozás és egy szuper élmény volt ez az egész, de a legfontosabb tanulsága az volt, hogy mennyire fontos, hogy mi, nők is minél hamarabb megismerkedjünk a kódolás igazi szépségével.

Miért?

A lányok ugyanis általában hátat fordítanak a tech világnak – és ezen változtatnunk kell. Alig vagyunk nők a szakmában, és higgyétek el nekem, hogy nagyon is hiányzik a mindennapokból az a különleges, kreatív erő, finom és precíz gondolkodás, sajátos nézőpont, amivel mi, lányok rendelkezünk. Nem vagyunk se jobbak, se rosszabbak a férfiaknál, teljesen mások vagyunk, kiválóan kiegészítjük őket és az általuk végzett munkát, így együtt adunk egy igazán ütőképes csapatot. Ezért is kell, hogy bátran válasszátok az informatikát, mert van benne helyetek, helyünk.

Az első lépések

Nem muszáj rögtön elszegődni hardcore kockának, vagy az első helyen jelentkezni mérnökinformatikusnak, ha még úgy érzed, próbálgatni szeretnéd magad ezen a területen. Rengeteg online és offline kurzus, nyári program vagy éppen Youtube videó, TED előadás segít, hogy megismerkedj a programozással és a nők szerepével a tech világában.

Sikeres és szép kocka lányok?

Igen, nyilván. És igen, léteznek! Pillants csak rá Instán a #girlswhocode vagy #womenintech hashtagekre, és figyeld meg, mennyi inspiráló, érdekes, sikeres lányt találsz majd. A leginspirálóbb példák: Holly B (Insta: @herhelloworld), Karlie Kloss (@kodewithklossy ), Joeel56 (@joeel56 ), Kristina (@chmodxx ), Kixcodes (@kixcodes )

Fotó: Dr. Pogány Szilvia

És végül az 5+1 érv, hogy Te is kipróbáld

1. Szuper állások várnak

Ma már minden területen – legyen szó művészetekről (helló webdesign és reklámgrafika), gyógyszerészetről (sziasztok online gyógyszeradatbázisok) vagy jogról (kukucs, GDPR!) – előnyt élveznek az olyan jelentkezők, akik értenek az informatikához és nem félnek a technológiától. Egy cég se szeretne olyan fazonnal dolgozni, aki még mindig kockás füzetben akarja vezetni a listákat és post-it cetlire írja a fontos adatokat, a jelszavát meg az egér aljára matricázza fel... nem?

2. Programozni tudni lassan olyan, mint olvasni tudni
Ahogy évszázadokkal ezelőtt azon kiváltságosok építették a jövőt és uralták a tömegeket, akik tudnak írni és olvasni, úgy a kétezertízes években azok formálják a jövőt és birtokolják ezt a szuperképességet, akik értenek a tech szakmához és programoznak. (Ráadásul nem feltétlenül irodában ülve, hanem mondjuk otthon, hason fekve...) A programozás az élet minden területén kéznél lesz, akkor is, ha nem olyan állást választasz, amihez feltétlenül szükséges ez a skill. Programozhatod a saját blogod, amin érdekes cikkeket osztasz meg, elkészítheted a fotós weboldaladat vagy éppen portfolio oldalad, dizájnolhatod a grafikai anyagaidat, vághatsz Youtube videókat a vlogodhoz, vagy éppen hangfelvételt a podcastedhez. Kódolni ma már mindenhogy hasznos. Még ennek a cikknek a megírásához és formázásához is programoztam egy nagyon kicsit...

3. A tech világ elképesztően izgalmas és érdekes

A tech állások nagyon változatosak és izgalmasak! Tanulhatsz információbiztonságot, és lehet például belőled fehérkalapos – tehát jó – hacker, úgy, hogy felkérésre, szerződés alapján, menő cégek számára törsz fel és tesztelsz rendszereket, hogy biztonságosabb és jobb hellyé váljon az internet, ártatlan emberek személyes adatai ne landoljanak illetéktelen kezekben. Dolgozhatsz az EU valamely szervének, a NASA-nak vagy éppen valamelyik titkosszolgálatnak, esetleg a Google-nek vagy a Facebooknak. Nem rossz. A programozói tudás oda is elrepíthet, amiről csak álmodni mersz.

Egy egy nap alatt ledarálós sorozat: Russian Doll

Egy egy nap alatt ledarálós sorozat: Russian Doll

4. Programozni NEM nehéz, egyáltalán nem "kínai"
Tanulhatsz programozni Youtube-ról, egy Girls Who Code csapatban, beiratkozhatsz egy ingyenes kurzusra Code Academy-n vagy egyszerűen csak beírod a Google-be, hogy "how to code", esetleg "programozási alapok", és minden ott lesz, amire csak kezdésként szükséged lesz. Tudod, a Google a te jó haverod, ha infószerzésről van szó. Kezdésnek egyébként a JavaScriptet, TypeScriptet vagy Python nyelveket javaslom. Kezdő szemmel ezek a legérdekesebbek, de én úgyis elfogult vagyok.

5. Kódolni egyszerűen csak jó
Programozni jó! Elég szórakoztató tud lenni elkészíteni a saját weboldalad, programozni magadnak egy helyetted like-oló vagy követőket szerző Instagram (ro)botot, képeket fotosoppolni, vagy esetleg összerakni egy egyszerű kis játékprogramot, esetleg mobilappot, ahol mondjuk a bevásárlólistádat vagy költéseidet vezeted. Ha kódolni tudsz, bármit megvalósíthatsz. Ha kódolni tudsz, tiéd a világ! Lásd Elon Muskot…

+1 Nincs mit vesztened
Mitől tartasz? Hogy nem fog menni? Hogy nehéz, túl matekos? Dehogy az! És egyébként is, mit veszíthetsz? Kipróbálsz valamit, minden kötelezettség nélkül, amivel aztán felhagysz? Na, bumm. Nincs semmi tétje, nyitva állnak előtted a kapuk, és csupán be kell kukkantanod rajtuk. Ha bemész, egy szuper világ vár, de ha netán mégse tetszik, bármikor kisétálhatsz. Csak több, okosabb és tapasztaltabb leszel. Semmi rossz nem történhet veled, nincs ki előtt beégni, nincs mitől tartanod!

A következő cikkben körbejárjuk, hogy Magyarországon milyen sulik és képzések vannak azok számára, akiket érdekel a programozás, és velünk tartanának ebben a szuper kalandban!

Ha nagyobb dózisban is érdekelnek a mindennapjaink, tarts velünk Instán is, és kövesd @sylvietechstories (Dr. Pogány Szilvia) && @kittynoid (Pogány Kitty) posztjait, vagy használd a #glamourtech hashtaget.

Ez is érdekelhet

Emmy gála 2021: íme a legcsodálatosabb ruhaköltemények

Emmy gála 2021: íme a legcsodálatosabb ruhaköltemények

GLAMOUR Horoszkóp

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján