6 hobbi, ami szó szerint okosabbá tesz

2017.augusztus.25.

Sokáig úgy gondolták a tudósok, hogy mindenki egy adott szintű intelligenciával születik, és csupán annak határain belül tudja magát fejleszteni. Azonban később kiderült, hogy ez közel sincs így: a legújabb kutatások szerint rengeteg olyan tevékenységet végezhetünk, ami új idegpályákat hoz létre az agyban, aminek hatására gyorsabban és hatékonyabban gondolkozunk.

És hogy mik ezek a tevékenységek?

A zenélés fejleszti a kreativitást, az analitikus- és motorikus képességeket, és hatással van az úgy nevezett kérgestestre, ami segíti az új idegpályák kiépítését. A jól fejlett kérgestest pozitív hatással van a memóriánkra, a problémamegoldó képességünkre, életkorunktól függetlenül is.

Mindegy, hogy a Háború és békét ovlasod, vagy valami könnyed lányregényt, az olvasás szintén jótékonyan hat a probléma megoldó- és értelmező képességünkre. Emellett növeli az empátiánkat is, és segít abban, hogy precízebben és gyorsabban tervezzünk akár a munkánkban, akár a magánéletünkben.

Pár éve készült egy kutatás, ami azt vizssgálta, hogy azok az emberek, akik több mint egy nyelvet beszélnek, gyorsabban rakják össze a puzzle-t. Egy új nyelv elsajátítása olyan képességeket igényel, amiknek hasznát veszed az élet minden területén, főként a gyakorlati kérdésekben.

Olvastad már? 18 dolog, amit 30 felett már meg kell tenned magadért

A meditáció alapvető lényege az, hogy amíg kikapcsolja egy kis időre az agyat, az jobban tud fejlődni és teljesíteni a későbbiekben. A különböző tevékenységek az agyunk különböző részeire gyakorolnak hatást, és a relaxáció elsősorban az önfejlesztésre erősíthet rá.

A sport egyszerre alkalmas arra, hogy karban tartsd a tested, fejleszd a gondolkodásod és közben a kapcsolataidat is ápold. A csapatmunka és az egyéni sportolás rengeteg leckét ad fel, és amellett, hogy megtanulunk alkalmazkodni, kommunikálni a társainkkal, a logikánkat és a tervezési képességünket is fejleszti.

Puzzle, videójáték, kártyák, asszociatív játékok.... Mindegy melyiket választod, mindegyik egyaránt az idegpályákat edzi, és fejleszti a képességedet, hogy alternatív megoldásokat találj ki egy-egy problémára. Ez segít abban, hogy képesek legyünk több nézőpontból megvizsgálni kérdéseket, és könnyebben megértsünk ok-okozati összefüggéseket.

Ez is érdekelhet

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Sztárhírek

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt