6 lépés, amit megtehetsz a párkapcsolatod megmentéséért

2018.július.24.

Számos tényező vezethet ahhoz, hogy egy párkapcsolat megromoljon. Bizonyos kérdésekben több figyelemre és speciális segítségre is szükség lehet. Ha te is ilyen helyzetben vagy, javasoljuk, hogy keress külső segítséget, mert ha azon stresszelsz, hogy párodat magadhoz láncold, könnyen egyedül maradhatsz.

6 lépés, amit megtehetsz a párkapcsolatod megmentéséért
Fotó: Shutterstock

Vannak olyan kapcsolati elvek, amik rendkívül fontosak nemcsak a szilárd kapcsolat érdekében, hanem azért is, hogy megkíméljük magunkat a szenvedéstől. Íme hat dolog, amit tarts szem előtt:

Kezdd önmagaddal

Sokan nem veszik észre, hogy egy elkötelezett kapcsolat belső munkával is jár. Lehet, hogy a lehető legjobb szándékaid vannak, de ha nem vagy elég jó állapotban érzelmileg, problémáid lesznek a párkapcsolatodban. Jó irányt adhat ehhez az érzelmi fitnesz. Ha alacsony az önbecsülésed, tegyél azért, hogy ez megváltozzon. Keress fel egy edzőt. Látogass meg egy terapeutát. Elmélkedj. Az érzelmi fitnesz nem cél, hanem napi, percről percre gyakorlat, ami elkötelezetten átalakítja az összes kapcsolatodat, kezdve az önmagaddal valót.

Könnyíts az érzelmi terheiden

Amikor egy pár egymással viaskodik, egy érzelmi intenzitás arra készteti őket, hogy sztorikat kreáljanak egymásról. "Soha nem takarít fel maga után, nem törődik vele." "Mindig rólam panaszkodik, nyilván nem érdekli, mi mindent teszek meg érte."
Miután ezek a negatív sztorik a fejünkben vannak, hogy a másik hogyan érzi magát, szorult helyzetbe kerülünk. Ha azonban csökkentjük a negatív érzelmi hatásokat, akkor valószínűleg jobb szokások maradnak meg a párunkról a fejünkben.

Tartsd be ezt a 7 szabályt, és a saját életed szuperhőse leszel

Tartsd be ezt a 7 szabályt, és a saját életed szuperhőse leszel

Reagálj másként

Fotó: giphy

Két okból is ez az egyik legfontosabb kapcsolati készség. Először is, ne akarj gyerekkori éned felnőtt kiadása lenni. Ahogyan reagálunk, az sok esetben visszavezethető gyermekkori sérelmekre. Amikor felszabadítod magad bizonyos reakciók alól, önálló felnőtté válsz. Nem könnyű, de fontos. A második ok stratégiai. Fiatal korunktól azt tanultuk, hogy ha vitahelyzetbe kerülünk, a célunk az, hogy megnyerjük. Bonyolultabb a helyzet, ha a párunkkal vitázunk, és csak a győzelmet tartjuk szem előtt.
A kapcsolatok világában ez egy vesztes-vesztes stratégia. kényelmetlenül érzed magad vagy hallgatsz, legszívesebben ordítanál vagy menekülnél. Ha ezt érzed, akkor tedd azt, amit a pszichiáter Terry Real tanácsol: "Segítsd a győzelmet". Ez azt jelenti, hogyha a partnered felemeli a hangját vagy nem reagál, mondd azt: "Jobban megértettem, mikor nyugodtabban beszéltél." Ezzel máris azt sugallod, hogy meg akarod érteni, nem pedig harcolni vele szemben. Ez egy győztes-győztes stratégia, mert csökkenti az érzelmi töltést, felülmúlja a reaktivitást, és inspirálja a párodat, hogy ugyanezt tegye.

Ne aggodalmaskodj

Van különbség aközött, hogy panaszkodsz vagy valakin kitöltöd a problémáidat. Előfordulhat, hogy időről időre meg kell hallgatnod a párod tanácsait, és tedd is meg ezt. Nem árt, ha időnként adsz tíz perc megkülönböztetett figyelmet neki. De, amikor a másikra panaszkodsz, az már probléma. A panasz kérésre való átfordítása olyasvalami, amit érdemes elsajátítani vagy fejleszteni.
Ezért is van: minden panasz rejtett kérés. Ha szokásod panaszkodni, akkor azonosítsd, hogy mire van szükséged a partneredtől, másként panaszkodás süket fülekre fog találni, és nem azt kapod, amit szeretnél.

Ez a 6 leggyakoribb szexuális probléma a párkapcsolatban

Ez a 6 leggyakoribb szexuális probléma a párkapcsolatban

Ne hibáztasd

Fotó: giphy

A hibáztatásnak se helye, se ideje nincs. Ha valakit vagy valamit hibáztatsz a helyzetedért, azonnal lemondasz a fölényedről, és előtérbe helyezed, hogy a partnered védhesse magát. Soha nem jössz ki belőle jól. Ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz és ezáltal a kapcsolatod működésképtelenné válhat. Semmilyen helyzet nem teheti indokolttá, hogy a párodat hibáztasd.

Emlékezz a szerelemre

Ha hosszabb ideje tart a kapcsolatod, normális, hogy időről időre nem olyan erőteljesen szeretitek egymást. Aggodalomra semmi ok! Az intimitás sem azt jelenti, hogy nincs feszültség, hanem hogy kezeled a meglévő feszültséget. Érdemes mélyreható érzéseket gyakorolni a szerelmedre. Az emberi természet törekszik a kiválóságra és teljességre, és sajnos a tökéletességünket a partnereinktől és a kapcsolatunk tökéletességétől várjuk el.
Az igazság az, hogy mindannyian tökéletlenek vagyunk, és ez a tökéletlenség növekedni is fog. Öleld magadhoz az emberiséget és a partneredet, és engedd meg mindkettőnek a tökéletlenséget. Ezután együtt tudtok dolgozni azon, hogy minden jobbá váljon. Amikor dühös vagy, csalódott, vagy sértettnek érzed magad valamiért, amit a párod tett, próbálj meg pozitívan gondolkodni, és azt feltételezni, hogy nem akart bántani. Ez az, amikor emlékszel a szerelemre: emlékezteted magad arra, hogy nem ellenség.
Bánj tisztelettel a partnereddel, légy kedves, hallgasd meg és vegyél egy mély levegőt! Ha pedig úgy érzed, hogy túl sokat kell tenned egyedül, keress segítséget!

Ez is érdekelhet

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

GLAMOUR Horoszkóp

Pink hajtól a cuki copfokig - Ezt a frizurát próbáld ki a horoszkópod szerint

Pink hajtól a cuki copfokig - Ezt a frizurát próbáld ki a horoszkópod szerint