6 tipp, amivel új lendületet adhatsz a testednek és a lelkednek

2020.augusztus.14.

Ha úgy érzed, hogy kimerült vagy, nem tudod kiegyensúlyozottan, nyugodt tempóban végezni a napi teendőidet, és kikapcsolódni sincs igazán időd, akkor itt az ideje, hogy felfrissülj egy kicsit. Talán nem is gondolsz bele, de sok olyan berögződést követhetsz te is a mindennapokban, amik valójában csak azt nehezítik, hogy jól érezd magad. Ha viszont tudatosul benned, hogy pár aprósággal is hátráltathatod magad, akkor meggyőződhetsz arról is, hogy néhány egyszerű változtatással a testednek és a lelkednek is gyorsan új lendületet adhatsz.

6 tipp, amivel új lendületet adhatsz a testednek és a lelkednek
Fotó: Shutterstock

1. Ne tekints az ételekre kizárólag jóként vagy rosszként

Fotó: giphy

Ha az étkezéseid során ügyelsz arra, hogy tápláló, vitaminban gazdag ételeket fogyassz, akkor máris jó úton haladsz afelé, hogy kiegyensúlyozottan gondolkodj a táplálkozásról. Enni létszükséglet, de az is fontos, hogy bármit is eszel, ne okozzon bűntudatot. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bátran egyél naponta több zacskó chipset, de az sem helyes, hogy ha bűntudatod lesz azért, mert megeszel egy szelet tortát. Mindig próbálj meg az egyensúlyra törekedni, de közben ne is hajtogasd magadnak azt, hogy egy adott élelmiszer kizárólag rossz vagy jó számodra. Ha éppen megkívánsz valamit, és semmilyen egészségügyi ok nem gátol abban, hogy elfogyaszd, edd meg nyugodtan. Ha pedig egy ételről tudod, hogy szuperegészséges, de te egyáltalán nem szereted, akkor ne edd meg, hanem keress helyette más, hasonlóan egészséges élelmiszert.

2. Ne a mennyiségi, hanem a minőségi edzésre törekedj

Fotó: giphy

Ha rendszeresen végzel testmozgást, de mégsem érzed hatékonynak, akkor lehet, hogy a probléma az edzés minőségével van. Először is, ha változást szeretnél a tested valamely területén, akkor egy azt segítő területet megmozgató edzéstervet kövess. Ha csak az általános állóképességeden szeretnél javítani, akkor pedig gondold át, hogy az arra szánt időd tekintetében milyen mozgásforma lenne valóban hatékony. Az sem baj, ha csak 15 perced van edzeni, de ha akár több mint egy óra is a rendelkezésedre áll, akkor olyan edzéstervet kövess, ami ennyi időre kínál hatékony gyakorlatokat.

3. Ne várj csodát egy új diétától

Ha már kipróbáltál valamilyen diétás trendet, akkor több mint valószínű, hogy te sem tapasztaltál gyökeres, hosszú távú változást a testeden vagy a lelkiállapotodban. Sajnos nincsen olyan csodadiéta, ami minden problémádat megoldja. A titok nyitja a változáshoz az apró részletekben rejlik, ezért leginkább a hétköznapi szokásaidat felülvizsgálva vehetsz észre olyan momentumokat, amiken érdemes változtatnod. Ne feledd, a sok kicsi sokra megy, és kisebb változtatásokkal is el fogod tudni érni, hogy mind testileg, mind lelkileg jobban érezd magadat.

4. Egyél gyümölcsöt reggelire

Igen, a reggeli valóban fontos része az étkezéseknek, és nem is érdemes addig belevágnod a napi teendőidbe, amíg nem ettél valamilyen finomságot. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy ébredés után egy nagy adag szalonnás-gombás rántottával és egy hatalmas szelet kenyérrel kell kezdened ahhoz, hogy energikus legyél. Persze tarthatsz kiadósabb reggelis napokat is néha, de általában véve érdemesebb például gyümölcsöket fogyasztanod reggelire. A gyümölcsök is kiválóan alkalmasak arra, hogy eltelítsenek, és még puffadást sem fognak okozni. Akár önmagában is fogyaszthatsz reggelire gyümölcsöket, de smoothie formájában vagy egy adag zabkása feltétjeként is érdemes bevetned őket. Ha viszont nem esik jól a gyümölcsös reggeli, akkor természetesen fogyassz más tápláló ételt, ami jól esik.

5. Igyál több vizet

Fotó: giphy

Igen, már százszor hallhattad, hogy igyál több vizet, de mégsem lehet elégszer tudatosítani, mennyire fontos az állandó folyadékpótlás. Ideális, ha tiszta vizet iszol, de nyugodtan feldobhatod például valamilyen frissen facsart citromlével vagy bogyós gyümölccsel is a vizes palackodat, és máris jobb összképet fogsz kapni, ami még egy motivációt adhat arra, hogy több vizet igyál. Ha pedig evés után hamar megéhezel, ne egyből valamilyen nasi után nyúlj, hanem igyál meg egy nagy pohár vizet, hiszen könnyen lehet, hogy a testednek csak plusz folyadékbevitelre van szüksége.

6. Tekintsd az alvást prioritásnak

Ha fáradékony és kimerült vagy, akkor elengedhetetlen a változáshoz az alvási szokásaid rendszeresítése. Ha előző éjszaka rosszul aludtál, vagy tudod, hogy kimerítő nap vár rád, akkor ne maradj fent késő éjszakáig. Igen, csábító lehet bulizni menni akkor is, ha hajnalban kell kelned, de másnap rendkívül kellemetlen lesz, ha nem alszod ki magad rendesen. Az is fontos viszont, hogy ne is ess túlzásba az alvással. Ha ugyanis a fél napot átalszod, utána éjjel biztosan nehezebben alszol el, és egyszer csak azon kaphatod magadat, hogy egy kellemetlen lánculatba keveredtél, amiben mindent tudsz, csak pihentetően aludni nem.

Ez is érdekelhet

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói