7 jel, hogy rejtett nárcisztikus személyiségű emberrel van dolgod

2020.május.16.

Ha körül kellene határolnod, milyen az, akinek nárcisztikus a személyisége, ugye te is azt mondanád, hogy magát dicsőítő és önimádó? Nos, a nárcizmus ennél jóval összetettebb jelenség, aminek több típusa is van. Az egyik, talán legérdekesebb közülük a rejtett nárcizmus. Akik ilyen személyiséggel rendelkeznek, szeszélyesek és jó manipulátorok, de mindeközben csendesek és félénkek, ami elég furcsa ötvözet, éppen ezért nehéz felismerni őket.
A rejtett nárcisták attól érzik magukat különlegesnek, hogy azt gondolják, a saját problémáik és fájdalmaik sokkal fontosabbak, mint bárki más gondjai vagy érzései. Olyan félreértett zseninek hiszik magukat, akik úgy érzik, komoly szenvedéseken mennek keresztül. A rejtett nárcisztikus személyiségzavarral küzdő emberek gondolataiban elviselhetetlen és sajátos fájdalmak játszódnak le, de ez nagyrészt csak a képzeletük szüleménye. Azt mondják magukról, hogy sokkal jobban szenvednek, mint amit el tudnál képzelni, pedig valójában még semmilyen nagy horderejű fájdalomban nem volt részük.

7 jel, hogy rejtett nárcisztikus személyiségű emberrel van dolgod
Fotó: HBO

De milyen jelei vannak még annak, ha valakinek rejtett nárcisztikus személyisége van?

1. Azt hangoztatják, hogy szerencsétlenek

Ellentétben a nyílt nárcistákkal, akik büszkén vállalják magabiztosságukat, a rejtett nárcisták bizonytalanok. Általában kicsit sem érzik magukat jól, és azt vallják, hogy sokkal kevésbé temperamentumosak, mint az emberek többsége.

2. Fölényesebbnek hiszik magukat másoknál

A rejtett nárcisták általában félénkek, de csendben meg vannak győződve arról, hogy felsőbbrendűek másokról, csak azt hiszik, jobb, ha ezt titokban tarják. A lelkük mélyén viszont nagyon bizonytalanok önmagukban.

3. Folyamatosan féltékenyek

A rejtett nárcisták általában irigykednek mások tehetségére, sikereire és a mély kapcsoltok kialakítására. Hisznek abban, hogy minden jó jár nekik, ami másoknak is, ha pedig nem sikerül ugyanazt megszerezniük, akkor féltékenyek lesznek.

4. Képtelenek normális kapcsolat kialakítására

Önérzetük rendkívül törékeny és irreális, ezért nem is tudnak senkivel normális kapcsolatot kialakítani. A elköteleződés és az empátia hiánya szinte lehetetlenné teszi a rejtett nárcisták számára, hogy bármilyen értelmes emberi kapcsolatot kialakítsanak.

5. Passzív-agresszívak

A nárcisták általános jellemzője, hogy antiszociálisak, de a rejtett nárcistáknál csendes természetükből adódóan passzív-agresszív viselkedéssel társulhat, szemben a nyílt nárcisták agresszív viselkedésével.

6. Túlérzékenyek a kritikára

Gyakran és könnyen magukra vesznek bármilyen kritikát, és rendkívül rosszul kezelik, ha valakinek negatív véleményük van róla. Ha pedig valamit sértésként fognak fel, azt később arra használják, hogy áldozatnak állítsák be magukat.

7. Nem ismernek határokat

Úgy gondolják, hogy a tapasztalataik fontosabbak és komolyabbak, mint bárki másnak. Gyakran hangoztatják, hogy milyen nehéz életük van és mennyit szenvednek. Az viszont egyáltalán nem érdekli őket, hogy te hogy érzed magad.
Ha felismered, hogy a környezetedben valakinek rejtett nárcisztikus személyisége van, akkor először is tisztázd le magaddal, hogy neked semmi szereped nincs abban, hogy ő ilyen, még ha meg is próbálna hibáztatni olyan dolgokért, amikhez semmi közöd. Nem szabad engedned azt sem, hogy sértegessen, és arra se buzdítsd, hogy elhiggye a saját hazugságait. A legjobb, amit tehetsz, hogy nem barátkozol és meg sem próbálsz kapcsolatba bonyolódni vele, hiszen szinte biztos, hogy csak rossz tapasztalatokat szereznél, amiktől jobb, ha megkíméled magad.

Ez is érdekelhet

7 vicces tény Meghan Markle-ról, te mennyit tudtál belőlük?

7 vicces tény Meghan Markle-ról, te mennyit tudtál belőlük?

GLAMOUR Horoszkóp

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább