7 jelenség, ami karácsony utáni depresszióra utal

2018.december.25.

Ha te is igazi rajongója vagy a karácsonyi időszaknak, a vele együtt járó szeretetáradatnak, az együttlétnek, akkor te is keresztüleshetsz egy minden évben lezajló nem túl vidám folyamaton, amikor a legkedvesebb ünnepednek hirtelen vége szakad és rád tör az érzés, hogy talán meg sem történt. Ez a karácsony utáni depresszió.

7 jelenség, ami karácsony utáni depresszióra utal
Fotó: Shutterstock

Igen, ha a karácsony igazi szerelmese vagy, tényleg kialakulhat nálad olyan depresszió, mint amikor például egy nyaralás véget ér. Kényelmetlenül érzed magad, nem találod a helyed és nincs önfeledt jókedved? Ha te is ilyen vagy a karácsony utáni hétvégén, tudd, hogy nem vagy egyedül. Ezek a jelenségek arra utalnak, hogy téged is elért a karácsony utáni depresszió.

1. Sokk vagy hitetlenség
Lehet, hogy egyedül állsz a nappali küszöbén, üveges a tekinteted, kicsomagolt ajándékokat és rongyos csomagolópapírokat látsz mindenfelé. Csak nézed a rendetlenséget, de nem tudod, mihez kezdj. Lehet, hogy sarkon fordulsz, kimész a konyhába és öntesz magadnak egy tojáslikőrt extra rummal, de aligha lesz kedved belekóstolni.

2. Elutasítás

Egyszerre szembenézel minden karácsonyi dekorációval, de már nem tesznek boldoggá? Vettél néhány kültéri lámpát leakciózva, csillogó csomagolópapírokból készítettél díszeket, most pedig mind terhesnek érzed, így begyűjtöd őket egy zsákba, aztán azt kérdezed az első hazaérkezőtől: Hogy dobhattam ki ennyi pénzt ezekre?!

3. Harag
Azt érzed, hogy senki nem vette észre, mennyi energiát fektettél bele a tökéletes karácsony megszervezésébe. Miközben összeszeded a szemeteket, belerúgsz egy új játékba vagy a sarokba dobod és azt érzed, körülötted mindenki rendetlen és nem képes elpakolni.

4. Alku
Elhiteted, alkut kötsz magaddal, hogy jövőre kevesebb erőfeszítést fogsz tenni, később kezded el a karácsonyi dekorálást és nem díszíted fel előre a karácsonyfát. De ahogy ezt eddig is minden évben megtetted, úgy legközelebb sem fogod kibírni és mint idén, jövőre is már előre fel lesz töltve néhány kép a csodálatos karácsonyfádról a közösségi média felületeire.

5. Bűntudat
Nézed ahogy a karácsonyfa fekszik a járdán, elszáradt, mezítelen és magányos. Soha nem fogod megbocsátani magadnak, hiszen napokkal korábban még a karácsonyfa csodálatos illatát lélegezted magadba. Úgy érzed, nem értékelted eléggé a szép fényfüzéreket, nem tökéletesen raktad fel rá a díszeket és a ház többi részén is lett még volna mit javítanod, most azonban már elkéstél a változtatással.

6. Depresszió
Ezen a ponton senki nem tud olyat mondani, amivel jobb kedvre deríthetne. Azt érzed, soha többet nem leszel olyan boldog, amikor először kivetted a dobozából az ünnepi díszeket és dekorálni kezdtél. Ezekben a napokban érkezik meg a hitelkártyádról is az értesítés, hogy is áll, nem csoda, ha ez sem fogja feldobni a kedved. De fel a fejjel, jönnek még fényesebb napok is.

7. Elfogadás és remény
Belátod, hogy az új karácsonyi szerzemények praktikusak és jól el tudod őket rendezni, már azt sem bánod, hogy az elmozdított bútorok visszakerülnek a helyükre. Helyet találsz mindazoknak a kacatoknak is, amiket nem lehetett lehagyni a bevásárlólistádról. Mi is jöhetne ezután, ha nem az, hogy elkezded a visszaszámlálást a következő karácsonyig.

Ez is érdekelhet

Ezek a legviccesebb fotók a királyi család tagjairól

Ezek a legviccesebb fotók a királyi család tagjairól

Tedd & Ne tedd

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Sztárhírek

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR